Odgovor zaklade ‘Čujem, vjerujem, vidim’ Ministarstvu kulture: Ono što je ministrica najavila nije se dogodilo

Foto: fah, Zaklada Čujem, vjerujem, vidim; fotomontaža: narod.hr

“Ministrica Obuljen Koržinek je rekla: „Vaš će program i dalje imati punu potporu Ministarstva kulture i medija jer je potrebno da bude provođen i dalje ćete ostvarivati
potporu u visini ukupne potpore koju ste ostvarivali na natječaju Potpora izdavanju knjiga i u otkupu knjiga pa i više od toga“. No, to se nije dogodilo, nego su smanjena  sredstva za navedenih 40% i zbog toga slijepe osobe ostaju, kako sam rekao u svom priopćenju bez dijela dostupne literature!” – poručio je ravnatelj zaklade Mirko Hrkač. na tvrdnje Ministarstva kulture i medija RH koje su objavili u članku “Odgovor Ministarstva kulture i medija na netočne informacije koje u javnosti iznosi ravnatelj zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”“.

> Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim”: Slijepe osobe ostale bez dostupne literature zahvaljujući Ministarstvu kulture

Reakciju ravnatelja zaklade Mirka Hrkača prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Budući je iz Ministarstva kulture i medija izneseno niz optužbi na mene u smislu da koristim svoju sljepoću i položaj osoba s invaliditetom kako bih iznosio neistine, budući da oni imaju
svu vlast i moć a ja imam samo Istinu pa je ovdje i iznosim!

Žao mi je što se nisu osvrnuli na dostupnost literature slijepim osobama i uvidjeli što je to i koliko kome dostupno u Hrvatskoj, nego iznova po ne znam koji put iznose s koliko su sredstava financirali koje programe ali još si uzimaju za pravo da iznose na moj račun
optužbe kad ih prozivam za nedovoljnu potporu za snimanje zvučnih knjiga za potrebe slijepih osoba a kako se pozivaju na financiranje rada Hrvatske knjižnice za slijepe pa je tada za njih dostupnost od 00,2 % dostatna.

Ako je nehumano ukazivati  na položaj slijepih i slabovidnih osoba u društvu i pri tome prozivati one koji su dijelom za to odgovorni, tada ću to i dalje činiti.

Kada je u pitanju tehnologija i inventivnost programa koji provodimo važno je istaknuti sljedeće:

U potpunosti imamo istu tehnologiju kao i Hrvatska knjižnica za slijepe, pa ako se ona može financirati iz sredstava Ministarstva kulture i medija, zašto to ne bi bilo moguće za naš program?

Snimanje zvučnih knjiga se radi u daisy formatu koji je najnoviji tehnološki program i format za snimanje knjiga za slijepe osobe i po tome koristimo istu tehnologiju kao i Hrvatska knjižnica za slijepe s kojom imamo izvrsnu suradnju i ostvarujemo razmjene snimljenih knjiga popisa za prilagodbu kako se nebi knjige duplicirale kada ih dostupnih
ima samo 0,2%!

Također pružamo identičnu uslugu posudbe bilo putem usluge ceccogramme ili putem on-line preuzimanja, s time da upravo razvijamo novu platformu za preuzimanje(koja je dio programa koji nije dobio potporu povjerenstva na zadnjem natječaju) i a koja će imati i dodatnu uslugu tako da će korisnici moći iknjige preslušavati na platformi bez da ih
preuzimaju ili odnosno će imati mogućnost istovjetnu kao i kod posudbe knjige u narodnim knjižnicama pregledati, odnosno poslušati određene dijelove,  knjigu prije preuzimanja.

Što se tiče potpora kojima su sa strane Ministarstva financirani naši programi, nikada nisam skrivao, nego sam svake godine javno isticao s koliko sredstava i što je tko financirao u radu Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim“, te je javno uručivana zahvalnica.

Kada je u pitanju broj snimljenih naslova, nije mi jasno kako netko tko radi u ministarstvu kulture i medija ne uviđa da nisu sve knjige iste, da imaju različitu tematiku, broj stranica, veličinu stranice, zahtjevnost interpretacije te time je uvjetovan trošak snimanja pa nije moguće snimiti isti broj knjiga za isti iznos. Primjerice, 50 knjiga sa oko 200 stranica, ima oko 10.000 stranica teksta ali tako isto 30 knjiga sa brojem stranica između 300 i  350 može imati  isto 10.000 stranica pa se time i broj naslova smanjuje, pa nije jasno kako
to netko tko radi u ministarstvu kulture to ne može uvidjeti.

Kada je u pitanju kvaliteta programa, vjerujem da je jasno da kod snimanja knjiga ne možete predstaviti program osim da na način da utvrdite koliko knjiga će biti snimljeno kojih i sve to radite prema mišljenju kritike, knjižničara, prateći izdavaštvo kroz cijelu godinu i tako dolazite do onih knjiga koje ćete snimiti s obzirom na visinu sredstava s kojim raspolažete.

Natječaj „Javne potrebe u kulturi, potpora izdavanja knjiga“

U siječnju ove godine točnije 19.siječnja obavješten sam iz Ministarstva kulture i medija, da program trebamo prijaviti na novi natječaj „Pristup i dostupnost kulturnog sadržaja osobama s invaliditetom“…. Na prvom natječaju objavljenom u 2020. godini prijavili smo program snimanja recentne literature s ciljem istovremene dostupnosti literature slijepim osobama jer sada je praksa da se knjige snimaju sa godinom dana kasnije od izdavanja u tiskanom obliku a i knjige koje su objavljene i proteklih nekoliko godina prije jer nije ih bilo moguće snimiti zbog smanjenih sredstava ili drugih razloga. Tako da je u pitanju program snimanja knjiga ali ne istovjetan kao i program koji je prijavljen na natječaj potpora izdavanja knjiga. No da je i identičan sigurno se ne bi snimale iste knjige nego bi u tom slučaju došlo do nekog povećanja dostupnosti pa vjerojatno ne bi bio samo 0,2%!

No iznošenje visine iznosa s kojim je sufinanciran program snimanja ima samo za cilj zavarati javnost, jer kada vidite cifru odmah se pitate što je učinjeno s tolikim sredstvima a iz vida zaboravljate činjenicu da se radi o 11 godina vremenskog razdoblja i da je  riječ o
dva vrlo zahtjevna i različita programa, snimanja knjiga i izdavanja knjiga za djecu s disleksijom u tri formata, tiskano, e i audio formatu čiji su troškovi ovisno o broju stranica iznosili između 50.000,00 kn i 75.000,00 kn!

Tako da ovo iznošenje visine iznosa s kojim je sufinanciran program prilagodbe ima samo za cilj obmanjivanja javnosti!

Također kada je u pitanju otkup knjiga za potrebe učenika s disleksijom, jedini smo u Hrvatskoj koji kontinuirano radimo takvu vrstu literature i radimo sa stručnjacima koji su jedini educirani u Hrvatskoj za takvu vrstu građe a kvalitetu naših knjiga potvrdilo je
vijeće za logopediju edukacijskog rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu!

Hladni pogon

Što se tiče hladnog pogona, nikada nismo tražili financiranje plaće zaposlenika i to je laž, ali smo tražili da se osigura u natječaju mogućnost da se dio osiguranih sredstava može koristiti kao udio u plaći i to do 30% kao što je to u natječaju potpora izdavanju knjiga,
zaposlene osobe angažirane na provedbi programa snimanja knjiga.
Vjerujem da je MK poznato da zakonski nije dopušten rad u punom radnom vremenu od 8 sati dnevno na ugovor o djelu, a novi natječaj je samo imao tu mogućnost!

Na ovo traženje odgovoreno je od strane predstavnika ministarstva kulture i medija, da će se to imati u vidu kada se bude raspisivao natječaj, ali to se nije dogodilo, i zato sam u svibnju ove godine prosvjedovao ispred ministarstva kulture i medija te me je na sastanak primila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Na sastanku je uz ministricu bila prisutna sa strane Ministarstva kulture i medija gospođa Mihaela Majcen Marinić a sa strane Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim Mirko Hrkač i Marina Jurčević.

Na sastanku je predočen program i potreba njegove provedbe i zašto je potreban udio u plaći od 30% jer angažirana osoba radi svaki dan osam sati na programu a zakonski nije dozvoljen rad na ugovor o djelu u punom radnom vremenu, što bi Ministarstvo trebalo znati!

Što se tiče postotka od 40% on se odnosi na ono što je na sastanku izrekla ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, a što može potvrditi gospođa Marina Jurčević, gospođa ministrica je rekla:

„Vaš će program i dalje imati punu potporu Ministarstva kulture i medija jer je potrebno da bude provođen i dalje ćete ostvarivati potporu u visini ukupne potpore koju ste ostvarivali na natječaju Potpora izdavanju knjiga i u otkupu knjiga pa i više od toga“.

Ali to se nije dogodilo, nego su smanjena  sredstva  za navedenih 40%! i zbog toga slijepe osobe ostaju, kako sam rekao u svom priopćenju bez dijela dostupne literature, što je opet neistinito komentirano od strane Ministarstva kulture i medija RH, odnosno njegovih djelatnika kada se pozivaju na Hrvatsku knjižnicu za slijepe!

Važno je istaknuti da je u proteklih 11 godina uz sufinanciranje MK snimljeno oko 700 knjiga, pa bi bilo dobro usporediti i druge organizacije i ono što su učinili sa sredstvima s koima su financirani njihovi projekti, koliko i što su napravili!

Osim toga još jedna laž iz Ministarstva kulture i medija odnosi se na povjerenstvo koje je ocjenjivalo programe.
U svom dopisu od 12 kolovoza 2021.godine, MK navodi da je član povjerenstva bio i predstavnik ureda pravobraniteljice za  osobe s invaliditetom, što nije istina jer je to demantirano iz ureda pravobraniteljice još 20 travnja i 13 svibnja 2021.godine a ministarstvo neistinite podatke iznosi u dopisu od 12. kolovoza 2021.godine!

Zanimljivo je da se ministarstvo za svoje postupke koristi najnižim optužbama prema upravitelju Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim“ što pokazuje da ne prežu ni pred čime kako bi opravdali svoje ne činjenje i kako nisu u stanju osigurati dostupnu literaturu slijepim  osobama jer ističemo da 0,2 % je stanje dostupnosti u hrvatskoj za što je najodgovornije Ministarstvo kulture i medija i ministrica Nina Obuljen Koržinek!

S poštovanjem, Mirko Hrkač

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr