Odvjetnik Mišetić uzvratio Glavaševiću: ‘Nije Merčep isto kao Mladić, ni pravno ni činjenično’

Foto: Snimka zaslona/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Luka Mišetić, odvjetnik najpoznatiji po obrani hrvatskog generala Ante Gotovine na svom Twitter profilu osvrnuo se na napade oko odgovornosti Tomislava Merčepa te napisao:

“Merčep je osuđen zbog propusta u sprečavanju zločina, ne zbog direktnog naređivanja ili sudjelovanja. Kriv je po zapov. odgovornosti, najblaži oblik odgovornosti. Da ga je osudio ICTY, bio bi doma za 4,5 godine. Usporedba sa stvarnim serijskim ubojicama u ovom članku je pretjerana.”

Njegovu objavu komentirao je zastupnik Bojan Glavašević, navodeći:

“Tako je isto i Šljivančanin “bio doma” za 5 godina nakon presude ICTYja. Čisto za usporedbu”

Rasprava se potom nastavila, a Glavašević je napisao:

“Mogu razumjeti što te s profesionalne strane možda zasmetalo, ali ovo je vezano za Škorine izjave koje jasno relativiziraju zločin (“nećemo o meritumu”). Neovisno o političkim razlikama između nas, smatram te osobom koja prezire zločin. Nadam se da se nisam prevario u tom dojmu.”

Uzvratio mu je Mišetić ističući: “Nije Merčep isto kao Mladić. Ni pravno ni činjenično!”

“Prvo, ne znam na kojim “političkim razlikama” misliš. Ako me svratavaš u lijevo-desni hrvatski cliche, griješiš. Drugo, svaki zločin je za osudu, ali to ne daje novinama carte blanche da pretjeruju. Nije Merčep isto kao Mladić. Ni pravno ni činjenično.”

Mišetić je potom istaknuo sliku presude Vrhovnog suda te još jednom napisao je Merčep kriv za propust u sprječavanju zločina, kako i stoji u presudi.

Izvor: narod.hr