Odvjetnik Novosel o pravobraniteljici Ljubičić: Nahuškala Agenciju za elektroničke medije na portal Narod.hr

novosel
Fah

Odvjetnik Karlo Novosel, član upravnog odbora U ime obitelji, kazao je na konferenciji za medije u ponedjeljak kako pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ”svoje privatne interese i osobne svjetonazore koristi kroz instituciju koju bi trebala predstavljati” te kako je ”nahuškala Agenciju za elektroničke medije da pokrene postupak nadzora postupanja portala Narod.hr”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novosel je progovorio o napadu od strane Ivane Kekin te stranke Možemo i SDP-a na portal Narod.hr nakon što je Agencija za elektroničke medije odobrila sredstva za portal iz Fonda za pluralizam. Oni su i iz pozicije političke moći tražili da AEM preispita svoju odluku i ovo neovisno tijelo pozvali na odgovornost.

>Pokušaj cenzure: Pravobraniteljica Ljubičić prijavljuje Narod.hr zbog izvještavanja o trans-vijećniku Možemo u Zambiji
>Napad Telegrama na Narod.hr zbog 3.450 eura za teme o transrodnosti; pogledajte koliko su drugi dobili

Novosel o pravobraniteljici Ljubičić

Podsjetio je da je portal Narod.hr na udaru pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić zbog načina na koji obrađuje temu transrodnosti te afere Zambija.
”Udruga U ime obitelji i portal Narod.hr u svakom slučaju podržavaju sustavno, ciljano i beziznimno poštivanje temeljnih načela pravnih propisa koji se odnose na medijsko obraćanje i djelovanje civilnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Dr. Vukušić o Kekin: ‘Smeta joj Narod.hr jer objektivno izvješćuje o njenim prijateljima u Zambiji?’
>Kekin se u pokušaju cenzure portala Narod.hr i političkih pritisaka na AEM pridružile stranke Možemo i SDP

Kako bi bilo jasnije zašto ovo ističem, htio bi naglasiti da kontinuirano u proteklom kraćem vremenskom razdoblju, doživljavamo napade pravobraniteljice za ravnopravnost spolova kojima ona svoje obraćanje temelji na upozorenjima.

>Kakve su veze pravobraniteljice Višnje Ljubičić koja dijeli lekcije o ‘transrodnosti’ i Noe Kraljevića iz afere Zambija?

Unatoč činjenici što u nikakvim poduzimanjima i na bilo kakvim portalima i javnim nastupima se na bilo koji način se ne dotiče njezine nadležnosti ono što se ističe, što potvrđuje da do uznemiravanja ili diskriminacije nije došlo, ona smatra shodnim u više navrata ukazati na promjenu potrebe postupanja ili ponašanja čime zloupotrebljava svoje ovlasti te ne dopušta pluralistička razmišljanja koja bi se iznosila u medijima”, istaknuo je Novosel.

‘Za svoje privatne interese i osobne svjetonazore koristi kroz instituciju koju bi trebala predstavljati’

Citirao je što propisuje Ustav RH, a to je sloboda izražavanja i misli te zabrana cenzure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Zakon o medijima jasno kaže o tome da postoji sloboda izvješćivanja, javnog informiranja i neovisnost medija poglavito otvorenost medija za različita mišljenja i uvjerenja, autonomnost urednika. Jedino što se može zaključiti iz ovakvog postupanja pravobraniteljice koja nekonkretno ukazuje na nepravilnosti koje zapravo ne postoje, je da ona svoje privatne interese i osobne svjetonazore koristi kroz instituciju koju bi trebala predstavljati”.

Upravo ona, istaknuo je Novosel, ”krši Zakon o medijima, ne postupa inkluzivno, koči društveni pluralizam, a to je sve izričito zabranjeno Zakonom o elektroničkim medijima”.

>Dr. Markić, dr. Vukušić i odvjetnik Novosel o napadu Kekin i Možemo na Narod.hr

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić, napominje Novosel, nije zaustavila samo na tome da se obraća izravno portalu Narod.hr, već je ”nahuškala Agenciju za elektroničke medije da pokrene postupak nadzora postupanja portala Narod.hr.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O aferi Zambija

Istaknuo je da je tema međunarodne trgovine djecom, nepoštivanje propisa RH, nepoštivanje propisa DR Kongo koja izričito zabranjuje posvajanje djece od strane transrodnih osoba.

”Nikome nije u interesu zataškavati protuzakonitosti postupanja kojima se propisi pokušavaju zaobići i potrebno je poslati poruku i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, i Agenciji za elektroničke medije i bilo kojim drugim involviranim institucijama da svoje djelovanje usmjere na ono što je bitno i da se suzdrže od nastupanja izvan okvira vlastitih javnih dužnosti”, zaključio je Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.