Kekin se u pokušaju cenzure portala Narod.hr i političkih pritisaka na AEM pridružile stranke Možemo i SDP

kekin
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Nakon što je saborska zastupnica Ivana Kekin u petak napala Agenciju za elektroničke medije (AEM) koja je manji dio sredstava iz Fonda za pluralizam dodijelila portalu Narod.hr, tj. izdavaču – udruzi U ime obitelji, hajci se službeno priključila u Zagrebu vladajuća stranka Možemo te SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj simultani napad na neovisno tijelo, Agenciju za elektroničke medije zbog dodjele sredstava portalu Narod.hr, dogodio se prošlog tjedna nakon što je objava Agencija za elektroničke medije, tj. tijelo te agencije – Vijeće za elektroničke medije, objavilo rezultate natječaja za dodjelu sredstava.

>Napad Telegrama na Narod.hr zbog 3.450 eura za teme o transrodnosti; pogledajte koliko su drugi dobili

Prvo je lijevi portal Telegram nepotpunim i neistinitim informacijama u naslovu, tu vijest objavio, a potom se Kekin na to osvrnula u petak u izjavi za medije u Hrvatskom saboru.

Kekin: Pozvat ćemo AEM na odgovornost

”Više od tri tisuća eura dodijeljeno je udruzi koja se želi baviti istraživanjem tzv. epidemije transseksualizma u Hrvatskoj,” kazala je Kekin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Riječ je o udruzi koja opetovano iznosi laži i koje su višestruko demantirane, da bi se bavila istraživačkim novinarstvom… Pozivamo Vijeće za elektroničke medije da pod hitno revidiraju svoju odluku i da je povuku jer je to izrazito sporno. Ako Vijeće ostane pri svojoj odluci, mi ćemo kroz svoje parlamentarne mehanizme pozvati cijelu Agenciju na odgovornost”, zatražila je Kekin.

>Ovako ‘progresivci’ iz Možemo bježe od sučeljavanja: Ili po mome ili nikako!
>Kekin prijeti Vijeću AEM-a zbog portala Narod.hr, Markić joj odgovorila: Trebali bi valjda prvo nju nazvati…

Markić: Trebali bi valjda prvo nju nazvati…

Dr. Željka Markić na Twitteru je komentirala ovaj napad Ivane Kekin riječima:

”Vidim, Kekin bi da Vijeće za elektroničke medije prije nego nekom portalu dodijele sredstva prvo nju nazovu. I provjere slaže li se. Jer, ako na javnom natječaju, uz sve ‘njezine’ sredstva dobiju i oni koji su ‘svoji’- treba raspustiti Vijeće…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što su poručili iz Vijeća za elektroničke medije?

Istog se dana oglasilo i Vijeće za elektroničke medije koje je poručilo da prilikom vrednovanja projekata i odlučivanja o dodjeli sredstava djeluje uključivo, vrednujući načela promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije, uvažavanja različitosti mišljenja i smanjivanja podjela u društvu.

Navodi da se financiraju programi važni za ostvarivanje prava građana na javno informiranje, poticanje kulturne raznolikosti i njegovanje baštine, razvoj odgoja i obrazovanja, znanosti, umjetnosti, poticanje stvaralaštva na narječjima hrvatskoga jezika, poticanje posebnih kulturnih projekata i manifestacija, nacionalne manjine u Hrvatskoj, poticanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i drugih najviših vrednota ustavnoga poretka.

Također, dodjeljuje se i za poticanje svijesti o ravnopravnosti rodnih identiteta i spolnoj orijentaciji, poticanje kvalitetnih programa za djecu i mlade kojima je cilj promicanje njihove dobrobiti, podizanje svijesti javnosti o sposobnostima i doprinosu osoba s invaliditetom, kao i promicanje i poštovanje njihovih prava i dostojanstva uključujući borbu protiv stereotipa, predrasuda i štetnih postupaka prema osobama s invaliditetom, povijesno vjerodostojno prikazivanje Domovinskoga rata, razvoj i poticanje programa medijske pismenosti, zaštitu okoliša, promociju zdravlja i poticanje zdravstvene kulture.

>Vijeće AEM-a o dodjeli sredstava portalu Narod.hr: ‘Prilikom odlučivanja djelujemo uključivo’

“Sukladno tome, prilikom vrednovanja projekata i odlučivanja o dodjeli sredstava, Vijeće za elektroničke medije djeluje uključivo, vrednujući načelo promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije, uvažavanja različitosti mišljenja i smanjivanja podjela u društvu”, poručili su iz VEM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju i da iznos dodijeljenih sredstava neprofitnim pružateljima elektroničkih publikacija ove godine iznosi 451.257,55 eura (za 37 pružatelja), a da je prošle godine iznosio 225.763,61 euro (za 39 pružatelja), odnosno da se radi “o povećanju dodijeljenih sredstava od 100 posto”.

No to nije spriječilo i stranku Možemo da nastavi pokušaj cenzure i politički pritisak na jedno neovisno tijelo.

Napad iz Možemo

>Dr. Vukušić o Kekin: ‘Smeta joj Narod.hr jer objektivno izvješćuje o njenim prijateljima u Zambiji?’

”Nepojmljivo je da Vijeće za elektroničke medije sredstva iz Fonda za pluralizam daje udruzi U ime obitelji, koja vodi portal s kojeg godinama sije mržnju i diskriminaciju prema drugima i drugačijima, slabijima i obespravljenima – i to za dva projekta: “Epidemija transseksualizma u Hrvatskoj i svijetu” i “Pravo građana na javno informiranje kao alat istraživačkog novinarstva”.

Za početak, nepojmljivo je to da Vijeće dodjeljuje sredstva udruzi za koju je općepoznato da poduzima akcije protiv nacionalnih, seksualnih i rodnih manjinskih skupina. Strašno je da se javnim novcem kojim bi se trebalo financirati pluralizam financira širenje mržnje, netolerancije, transfobije i diskriminacije.

Dodatno: pluralizam jednako tako nije ni dodjeljivanje sredstava za istraživačko novinarstvo udruzi koja višestruko dokazano širi lažne vijesti, unatoč opetovanim demantijima od strane struke i relevantnih institucija, dok ne zadovoljavaju ni minimalne etičke novinarske standarde. Izrazito je zabrinjavajuće da upravo one koji istinu iskrivljuju, a notorne laži iznose kao činjenice, država za te radnje financira javnim novcem.

Ovakve odluke Vijeća za elektroničke medije nanose štetu samoj instituciji, ali i našem društvu. Zato tražimo da članovi Vijeća preispitaju svoju odluku jer su njome doveli u pitanje svoj ugled, kao i ugled same institucije. Podsjećamo pritom i da Sabor odlukom može razriješiti sve članove Vijeća za elektroničke medije ako svojim radom dovedu u pitanje svoj ugled ili ugled Vijeća, a to se ovdje definitivno dogodilo”, poručili su iz Možemo.

Oglasio se i SDP

U istom tonu i SDP se oglasio na Twitteru.

”Apsolutna je sramota da homofobna i transfobna udruga Željke Markić, koja je u Saboru nedavno pokušala plasirati lažne podatke o transrodnim osobama u RH dobiva javni novac za projekt o “epidemiji transseksualizma” pod kategorijom “promicanje ravnopravnosti spolova”!” poručili su u iz SDP-a.

Predsjednik te stranke Peđa Grbin također je na Twitteru napisao:

”Ako u Hrvatskoj postoji epidemija, onda to nije epidemija transseksualizma” već epidemija klečavaca i svih drugih mrzitelja koje propagira upravo ekipa Željke Markić. Dodijeliti takvima novac “za poticanje ravnopravnosti spolova” uvreda je zdravom razumu i svakom građaninu RH!”, napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.