Odvjetnik Olujić za Narod.hr nakon Perkovićevog povratka u Hrvatsku: ‘Njemački sud učinio je ono što je već davno trebao hrvatski’

Foto: Narod.hr

Bivši šef Udbe, Josip Perković, koji je na njemačkom sudu osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, danas je doputovao u Hrvatsku gdje će služiti kaznu.

Bivši šef Udbe Perković stigao u Hrvatsku na odsluženje doživotne zatvorske kazne

> (FOTO) Političko ubojstvo: Perković doveden u remetinečki zatvor

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je u Banskim dvorima novinarima potvrdio da će Perković neko vrijeme provesti u centru za dijagnostiku u Remetincu nakon čega će biti donesena odluka u kojem će zatvoru odslužiti ostatak kazne. S obzirom da u Hrvatskoj ne postoji doživotna kazna, zagrebački Županijski sud je Perkovićevu kaznu doživotnog zatvora „preveo“ u 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima. Hrvatski Vrhovni sud je 14. svibnja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda o 30-godišnjoj kazni.

Odvjetnik Josipa Perkovića danas je izjavio kako se nada da bi, zbog tužbe koju su nakon odluke njemačkog suda podnijeli Europskom sudu za ljudska prava, Perković za godinu do dvije trebao izaći na slobodu.

O svemu tome za Narod.hr razgovarali smo s uglednim odvjetnikom Željkom Olujićem.

Perkoviću preostaje još 25 godina

Narod.hr: Bivši šef Udbe Josip Perković koji je osuđen na njemačkom sudu na doživotnu kaznu zatvora danas je stigao u Hrvatsku. Koliku će kaznu služiti u Hrvatskoj?

Željko Olujić: Prije svega, to je očekivan potez jer kada je gospodin bio izručen Njemačkoj, gdje je osuđen na doživotni zatvor, bilo je uvjetovano da, ako bude osuđen na njemačkom sudu, onda kaznu izdržava u Hrvatskoj. Sad je Njemačka po tome i postupila i s obzirom da je presuda u cijelosti pravomoćna i on je izručen Hrvatskoj te će, po svoj prilici, boraviti u nekoj od kaznionica. Po mojoj prosudbi, on bi morao biti u kaznionici zatvorenog, a ne poluotvorenog ili otvorenog tipa jer se radi o visokoj kazni.

Kao što znate, njemu je hrvatski sud njemačku kaznu doživotnog zatvora pretvorio u tridesetogodišnju kaznu i, s obzirom da je dosad izdržao 5 godina, preostaje mu još 25 godina da izdržava kaznu na području Hrvatske.

Dakle, to je očekivan potez i tu je zapravo Njemačka učinila ono što je trebao učiniti hrvatski sud još prije više godina. Njemački sud je, na neki način, kroz tu osuđujuću presudu proveo i lustraciju. Njemački sud je bespogovorno proveo pravdu prema načelu po kojem je svatko odgovoran za kazneno djelo koje učini na njegovom području. Prema tome, to je uobičajeno i po svoj prilici će isto uslijediti i za drugog osuđenika, g. Mustača. Vjerujem da će i on izdržavati kaznu zatvora na području Hrvatske.

“Nobilove izjave nemaju nikakvog temelja”

U svakom slučaju, ako je g. Perković u svom radu nakon stvaranja hrvatske države učinio, a jest učinio, dobro za hrvatsku državu, to ga ni u kojem slučaju ne ekskulpira za zlo koje je učinjeno u bivšoj državi, Jugoslaviji.

Narod.hr: Perkovićev odvjetnik Nobilo rekao je da, s obzirom na tužbu koju je podnio Europskom sudu za ljudska prava, očekuje da bi Perković za godinu do dvije trebao izaći na slobodu. Imaju li takve izjave temelja?

Željko Olujić: To su izjave bez ikakvog pravnog temelja jer se, kao što znate, Međunarodni sud u Strasbourgu ne upušta u utvrđivanje činjeničnih pitanja – to je sve riješio njemački sud i radilo bi se samo o eventualnoj povredi materijalnog prava što ni u kom slučaju nije učinjeno jer ne smijemo zaboraviti da je on suđen u jednom sustavu gdje je provođenje pravnih normi više nego obavezno. To što se njegov odvjetnik nada, to je za pozdraviti, što se on nada uspjehu, ali od toga ništa biti neće.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr