Odvjetnik Olujić za Narod.hr o suđenju Marijanu Živkoviću: ‘Postoji osnovana sumnja u nepristranost sutkinje i moglo bi se tražiti njezino izuzeće’

Foto: snimka zaslona, SOVH; fotomontaža: narod.hr

Nije sutkinja pozvana držati nekakve moralne prodike nego da provodi zakon“, ističe u razgovoru za Narod.hr ugledni zagrebački odvjetnik Željko Olujić i dodaje: “A najvažnije je pitanje za mene u odnosu na taj predmet (premda ga ne znam do u tančine) je li uopće g. Živković počinio kazneno djelo. Po meni ga nije počinio jer – ovo valja naglasiti – da je Ustavni sud RH odlučio da će o opravdanosti postojanja dvojezičnih ploča u Vukovaru prosuditi – lokalna samouprava, ali kada ona procjeni da tako treba učiniti, dakle kada te ploče više ne budu izazov žrtvama velikosrpske agresije“.

U četvrtak, 19. rujna, započelo je ponovljeno suđenje vukovarskom branitelju i ocu dvojice poginulih hrvatskih branitelja Marijanu Živkoviću.

O samom suđenju, o pitanju zakonitosti postavljanja dvojezičnih ploča i o bešćutnom istupu sutkinje koje je zgrozilo hrvatsku javnost razgovarali smo s bivšim državnim odvjetnikom Željkom Olujićem.

(FOTO, VIDEO) Sutkinja na suđenju hrvatskom branitelju Marijanu Živkoviću poručila: ‘U tišini treba žaliti za svojim sinovima’

Odvjetnik Olujić za Narod.hr nakon Perkovićevog povratka u Hrvatsku: ‘Njemački sud učinio je ono što je već davno trebao hrvatski’

Vukovarski branitelj Marijan Živković za Narod.hr: ‘Ćirilice nije bilo u Vukovaru ni za vrijeme Titove Jugoslavije’

Narod.hr: Jučer je započelo ponovljeno suđenje vukovarskom branitelju Marijanu Živkoviću, ocu dvojice poginulih branitelja. Hrvatsku javnost je zgrozio bešćutan nastup sutkinje koja mu je poručila da žaliti za svojim sinovima treba „u tišini“. Koji je Vaš komentar na takav nastup sutkinje?

Željko Olujić: Prije svega, dobro ste ukazali, Marijan Živković je hrvatski junak. On je branitelj koji je u obrani Hrvatske izgubio dva sina. On je suočen s činjenicom da se nerazumno u Vukovar nameću dvojezični natpisi i on je sa svojim braniteljskim suborcima jednu takvu ploču razbio. Priveden je sudu, u prvostupanjskom procesu – na općinskom sudu u Vukovaru i sud ga je oslobodio optužbe ravnajući se, prije svega, psihijatrijskim vještačenjem. Protiv te oslobađajuće presude Državno odvjetništvo je uložilo žalbu. I što se sad događa? Umjesto da se vodi i dalje u Vukovaru na Županijskom sudu, suđenje je, povodom žalbe Državnog odvjetništva prebačeno u Pulu. A za Pulu znamo da je to sud koji je, na određen način, protkan politikom. I sada se postavlja pitanje – zašto je do toga došlo? Naravno da u hrvatskom kaznenom zakonotvorstvu postoji delegacija sudova, ona je predviđena zakonom. No, najčešće se to događa samo zbog pretrpanosti pojedinih sudova. Sud u Vukovaru nije pretrpan, pa, prema tome, nije bilo niti valjanog razloga da se delegira suđenje u Istru, tj. u Pulu.

Mislim da se tu vide prsti nedosljednih pravosudnih političara, da tako kažem, koji su pravdu htjeli “pomesti pod tepih” na način da se provede postupak tako da viši sud, u ovom slučaju, Županijski sud u Puli ukine oslobađajuću presudu i predmet ponovno vrati na suđenje u Vukovar. Sada se postavlja osnovno pitanje – zašto se dovodi u pitanje sudska objektivnost? Kakvo smo mi to društvo da se namjerno i svjesno želi forsirati osuđujuću presudu baš u nekim sudovima, pa se to i postiže umjesto da se svugdje sudi po jednakim kriterijima, odnosno po zakonu. U konkretnom slučaju sud je imao vještački nalaz psihijatra na osnovu kojeg je g. Živković i oslobođen.

“Živković je, mičući protuzakonito postavljenu ploču, djelovao zakonski”

Strašno je da o predmetu ne odlučuju ni suci, ni tužitelji, niti utvrđeno činjenično stanje, već nekakvi političari. Druga je tema u odnosu na g. Živkovića ta da se postavlja pitanje njegove uračunljivosti. Ukoliko je on neuračunljiv, odnosno nije ubrojiv, onda ne može u odnosu na njega niti biti primijenjena sankcija pa se Sud time i ravnao kada ga je oslobodio od optužbe. Ja ne znam je li to njegova obrana, ali tko je taj koji može procijeniti i povjerovati da nakon strahote koje je on proživio izgubivši dva sina, da je on ubrojiv?  Nikakva sutkinja, gđa Mira Rajš, nije za to kvalificirana, ali ona dijeli lekcije. I zapravo, pogoršava mu njegovo psihičko stanje. To je neprimjereno i kontraproduktivno. Nije ona tu pozvana da drži nekakve moralne prodike nego da provodi zakon.

A najvažnije je pitanje za mene u odnosu na taj predmet (premda ga ne znam do u tančine) je li uopće g. Živković počinio kazneno djelo. Po meni ga nije počinio jer – ovo valja naglasiti – da je Ustavni sud RH odlučio da će o opravdanosti postojanja dvojezičnih ploča u Vukovaru prosuditi – lokalna samouprava, ali kada ona procjeni da tako treba učiniti, dakle kada te ploče više ne budu izazov žrtvama velikosrpske agresije. I to je pravo pitanje.

To znači, bez obzira na to što je Vrhovni sud o tome odlučivao nakon Živkovićeva razbijanja one ploče, Živković je postupao lege artis u okviru samopomoći – on je djelovao potpuno zakonski u radnjama koje je počinio sa svojim ratnim drugovima.

To nema veze s time jesu li vukovarski policajci te ploče čuvali. Čuvali, ne čuvali – te ploče su tada bile nezakonite i svaki vukovarski građanin i svaki drugi građanin kada je osjetio te ploče kao napad na svoje živce, imao je pravo, u okviru samopomoći, tu ploču maknuti, a policija, koja je djelovala tako kako je djelovala – djelovala je protuzakonito. Dakle, g. Živković je beskrajno maltretiran, i to je vrlo ružno i valjalo bi da se s time definitivno jednom zauvijek prestane.

Postoji osnovana sumnja u nepristranost sutkinje i moglo bi se tražiti njezino izuzeće

Narod.hr: Mogu li se u pravnom smislu poduzeti ikakvi koraci zbog takvog bešćutnog nastupa sutkinje?

Željko Olujić: Pa gledajte, ona je ta koja vodi postupak. Postoji sudski zapisnik i postoje instrumenti da se njoj stane na kraj, ako postoje zakonski razlozi za njezino izuzeće. Očito je da ta sutkinja u postupku kojega provodi gleda na g. Živkovića subjektivno, a ne gleda ga objektivno, pa prema tome postoji osnovana sumnja u njezinu nepristranost. Ali to je stvar obrane g. Živkovića u koju ja ne mogu ulaziti.

„Gradonačelnik Penava je savjest vukovarskih građana“

Narod.hr: Vukovarski gradonačelnik Penava upozorava na činjenicu da se procesi protiv vukovarskih branitelja vrlo ažurno provode, dok istovremeno za najveći broj zločina počinjenih tijekom velikosrpske agresije nitko nije odgovarao. Kako komentirate tu činjenicu?

Željko Olujić: Gospodin Penava je na neki način savjest, i vukovarskih branitelja i, ako hoćete, u širem smislu, i vukovarskih građana. Ono što on kaže je istina. I on to čuje u narodu. Valjalo bi poslušati glas naroda, ali prije svega i provoditi zakonitost. Ovakvo postupanje je neprimjereno: to što se „siluje“, na određen način, ovaj postupak jer, ne zaboravite, g. Živković je pred sudom već punih 6 godina, već samim time je on maltretiran, a da ne govorim o ovakvom nekorektnom držanju i ponašanju sutkinje u sudnici u odnosu na njega – to prelazi svaku mjeru moralnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr