Ogorec: Daytonom je rat u BiH samo stopiran; ne smije ga se gurati pod tepih

Ogorec o Daytonu
Snimka zaslona

O Daytonskom sporazmu, globalnoj ulozi i budućnosti NATO-a u Dnevniku HTV-a je govorio vojni analitičar Marinko Ogorec. “Daytonski sporazum je jedna vrlo bitna stvar, stalno zanemarujemo da njime nije završen rat u BiH, već je samo zaustavljen, taj rat je samo stopiran”, rekao je.

Objasnio je kako Daytonski sporazum ima cijeli niz manjkavosti i treba ga dopuniti i revitalizirati, a najgore bi bilo gurati ga pod tepih. Činjenica je, smatra, da se svi međunarodni subjekti moraju potruditi oko njegove revitalizacije, vidjeti što treba popuniti, promijeniti, kako bi se krenulo od nulte točke.

O NATO savezu

Na pitanje što bi trebalo mijenjati u strateškom konceptu NATO saveza, Ogorec je rekao kako je on stvoren kao simetričan odgovor na nekadašnju ekspanziju SSSR-a.

– Činjenica da takav kakav je bio u to vrijeme, u velikoj mjeri je ostao do današnjeg dana, dodao je.

Rekao je da se pomalo mijenja i da NATO sve više postaje globalni sustav, ali se javljaju i različiti oblici ugroze. Simetrična ugroza, rekao je Ogorec, sve je rjeđi oblik ugroze.

– Imamo asimetrične prijetnje poput ilegalnih migracija, organiziranog kriminala, različitih oblika kriminalnog djelovanja, a na kraju krajeva i terorizma, dodao je.
Zaključio je da NATO treba određene promjene.

O Joeu Bidenu

Osvrnuo se na američkog predsjednika Joea Bidena, rekao je da je on klasična politička škola SAD-a. Očekuje da će djelovati na platformi koju su postavili Brzezinski i Kissinger.

– SAD se vraća u onu svoju klasičnu kolotečinu na koju smo navikli, dodao je.

“S Putinom treba razgovarati otvoreno”

Odnosi s Rusijom na najnižoj su razini od kraja hladnog rata, Ogorec kaže da s Putinom treba razgovarati otvoreno.

– On je državnik koji je Rusiju naslijedio u vrlo devastiranom stanju, u raspadajućem stanju. Od zemlje potpuno devastirane po svim pitanjima, pretvorio ju je u veliku silu. Putin je toga svjestan, zašto ne bi trebali biti svjesni i ostali u međunarodnoj politici? Moraju biti svjesni, dodao je.

“Kina je prvenstveno problem SAD-a”

Što se tiče Kine, smatra da ona nije problem većine zemalja članica NATO-a, ona je prije svega problem SAD-a, njima je konkurent, a SAD nije više sam po sebi NATO, kao što je bilo kada je stvoren.

– Interesi SAD-a se suprotstavljaju interesima Kine. Tu će biti konkurencije na međunarodnoj političkoj sceni, dodao je.

Nada se da neće biti vojnog nadmetanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.hrt.hr