Olujić: Stipe Mesić se nije iskazao u domoljublju, no to ne znači da mu Patria neće doći glave

Foto: fah

“Stipe Mesić se nije iskazao u domoljublju, no to ne znači da mu Patria neće doći glave. On se potpuno pogrešno određuje prema presudi finskoga suda jer je u Finskoj dvoje ljudi proglašeno krivim, osuđeni su na zatvorske kazne za davanje mita. Međutim u tom postupku Finci su zapravo sudili svojim državljanima samo za onaj dio gdje su se povrijedili njihovi finski propisi i nisi izlazili izvan tih okvira – nisu se upuštali daljnje kazneno odgovorne osobe”, rekao je odvjetnik Željko Olujić komentirajući posljednja događa uz aferu Patria.

Za Finsku je Patria gospodarski kriminal, ali za Hrvatsku kriminal najviše razine

“Za Hrvate se ovdje radi o kaznenom djelu na najvišoj razini, kao da je riječ o veleizdaji jer se oštetilo Republiku Hrvatsku, to je jedno. A drugo je da su osnovano sumnjivi ljudi, između ostalih i nekadašnji predsjednik države i visoko postavljeni gospodarstvenici u Republici Hrvatskoj”, ustvrdio je Olujić te dodao: “Dalje se događa to da se Mesić dosta naivno, plitko brani i zapravo bi ga trebalo pustiti da što više daje izjava u javnosti jer očito iz onog što govori, pokazuje se da tu zaista nečeg ima. Naime, on prije svega kaže da ‘ima gadova u Hrvatskoj koji bi ga htjeli umočiti’, pa nisu valjda finski istražitelji, tužitelji i suci njegovi politički protivnici i gadovi?”, upitao je Olujić ocijenivši to vrlo plitkim.

Mesić je imao velik utjecaj na Ministarstvo obrane

“On ‘arlauče’ cijelo vrijeme da on ne zna nijedan strani jezik pa da prema tome kako ne zna finski, ništa nije niti mogao razumjeti niti kontaktirati s nikim te da nije imao ni neposredne veze s Fincima. Pa njemu se stavlja na teret da je dio organizacije u kojoj je postojala osnovanja sumnja da je došlo do vrlo teškog kaznenog djela. Također, on kaže da nije ima nikakvih službenih ovlasti, donijeti odluku o kupoprodaji te da ne može biti kriv, to mu je zadnja izjava koju je dao u Moskvi, i to nije točno”, rekao je Olujić dodavši kako je Mesić kad je bio predsjednik RH bio vrhovni zapovjednik oružanih snaga te je bio nadređen glavnom stožeru, a prema Olujiću, imao je golem utjecaj na samo Ministarstvo obrane.

“To se vidi i po tome da je on vrlo brzo u to vrijeme kad je bio predsjednik države u tom svojstvu dekretom razriješio 12 hrvatskih generala, poslao ih je u mirovinu – ljude koji su oslobađali Hrvatsku”, rekao je Olujić.

Predsjednik ne smije primati pozajmice

Olujić je dalje rekao: “Za Mesića zna cijeli Zagreb da prije izbora za predsjednika države nije imao baš nikakvih materijalnih sredstava. Za vrijeme dok je bio predsjednik države kupuje luksuzne stanove i kaže da je došao do tih novaca pozajmivši ih od svojih prijatelja. Valja mu odgovoriti na to da predsjednik Republike ne smije primati niti pozajmice, a najmanje tajne pozajmice jer takve pozajmice, ukoliko bi bile točne, mogu bi ustvari predstavljati mito”.

Pojasnio je kako je u Sloveniji je Janez Janša dobio zatvorsku kaznu na dvije godine i novčanu kaznu od 37 000 eura za primanje mita.

Priopćenje DORH-a ne može se prihvatiti zdravorazumski ni logički

“Kako će to završiti u Hrvatskoj, nisam baš optimističan obzirom na priopćenje Državnog odvjetništva, odnosno USKOK-a, koje je neki dan izdalo priopćenje u kojem kaže da oni nisu našli elemente za utvrđenje da bi se radilo o kaznenom djelu primanja mita, dakle, nemaju konkretnih dokaza”, ustvrdio je rekavši: “Gospodi iz USKOK-a treba reći dvije stvari – da se primanje mita uvijek odvija u strogoj konspiraciji, da postoji i osuđujuća presuda u Republici Hrvatskoj, konkretno u odnosu na g. Sanadera, gdje se isto nije znalo kako i na koji način je primio novac, kako mu se to stavljalo optužnicom i presudom na teret. Dakle, to se uvijek odvija u strogoj konspiraciji te pri tome treba prikupiti sve druge relevantne dokaze koji upućuju na eventualno primanje mita. Drugo – tu se radi i o još težem kaznenom djelu osim primanja mita, a to je zlupotreba službenog položaja. Prema tome, njihovo priopćenje ne može se logički, zdravorazumski prihvatiti”.

Istraga se mora provesti

“Ali ipak i nešto proizlazi iz tog priopćenja, a to je da nisu ‘zatvorili knjigu’. Neka se potrude, pribave sve potrebne dokaze i spoznaje koje je imao finski državni odvjetnik i finski sud. Bilo bi dobro da se otvori jedna temeljita, razumna, objektivna, nenavijačka istraga te da se utvrdi svi elementi putovanja tog ogromnog novca od 1,6 milijuna eura, govori se čak i o 2,5 milijuna eura, kako i na koji način su oni ušli, ukoliko su ušli u Hrvatsku”, ocijenio je Olujić te dodao kako ovdje u svakom slučaju će se morati provoditi daljnji postupak, tim više što Olujić iz svih izjava koje daje Mesić vidi da se tu nešto mutno događalo.

“To se vidi iz njegovih izjava koje Mesić daje i koje upućuju na to da postoji osnovana sumnja u izvršenje kaznenog djela”, zaključio je Olujić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah