Otkrivamo: U pet godina u SAD je iz DR Konga posvojeno 46 djece, a u Hrvatsku 68!

konga
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, iStock, Thinstock

Da je DR Kongo postao oaza za posvajanje djece od strane posvojitelja iz Hrvatske pokazuje podatak da je iz te zemlje samo u zadnjih pet godina usvojeno gotovo 70 djece. Hrvatske institucije nemaju odgovor na pitanje zašto baš iz DR Konga, države koja nije potpisnica dvije bitne međunarodne konvencije kada je posvajanje u pitanju. Uz to, Ta država stopirala je međunarodna posvajanja još 2016. što je rezultiralo da broj posvojene djece u zapadne zemlje drastično pada. Kod nas – upravo suprotno – raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uređene države poput SAD-a, koje točno vode statistiku o broju djece posvojene iz drugih država i objavljuju izvješća o tome svake godine, znaju koliko im je djece iz međunarodnih posvajanja u zemlji.

Hrvatske institucije i nakon izbijanja afere Zambija koja je ogolila sve manjkavosti državne birokracije i sudstva oko ovog važnog pitanja u čijem su središtu – djeca, nema pojma o točnom broju djece posvojene iz DR Konga.

Tako je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na konferenciji za novinare u siječnju kazao da ‘vjeruje kako je od 2012. u Hrvatsku posvojeno 131 dijete iz DR Konga’ pozivajući se na podatke MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle kakvi su to podaci i kakva je to statistika u kojoj uz broj dolazi glagol vjerovati? Ili je u Hrvatskoj posvojeno u zadnjih deset godina 131 dijete iz te zemlje ili nije.

Državni tajnik Žarko Katić je tijekom saborske rasprave o Zakonu o putnim ispravama kazao pak kako su u posljednjih deset godina 94 maloljetnika rođena u DR Kongu dobila hrvatske putovnice.

>Zna li itko koliko u Hrvatskoj ima djece iz DR Konga – 180, 131, 94 ili 68?

Treći broj kojim se baratalo, a možda još i važniji jer se odnosi na zadnjih pet godina kada su legalna posvajanja iz Konga praktički onemogućena, govori o tome da je iz DR Konga posvojeno u tom razdoblju 68 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedimo taj broj iz jedne male Hrvatske s manje od četiri milijuna stanovnika s brojem djece iz DR Konga koja su u zadnjih pet godina usvojena u SAD, državu u kojoj živi 332 milijuna stanovnika.

U pet godina u SAD je iz DR Konga posvojeno 46 djece, a u Hrvatsku 68

Prema podacima koje smo našli na stranicama američkog State Departmenta, u 2021. godini u SAD nije posvojeno niti jedno dijete iz DR Konga. Posvojeno ih je sedmero iz Republike Kongo, koja je potpisnica Haške konvencije koja regulira međudržavna posvajanja.

>Križevčanka posvojila dijete iz Liberije pa otvoreno pričala koga je podmitila i kako je birala dijete

U 2020. godini iz Demokratske republike Kongo u SAD je posvojeno jedno dijete, u 2019. desetero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Stravična trgovina djecom: Dvije priče razotkrivaju kako majkama obećaju da će se dijete obrazovati i vratiti pa ih prodaju

U 2018. godini iz DR Konga je u SAD posvojeno devetero djece, a u 2017. 26 djece.

Dakle u pet godina u SAD je iz DR Konga posvojeno 46 djece, a u Hrvatsku gotovo 20 više – njih 68.

Još je zanimljivije da je taj broj za SAD od 2016. kada je iz Konga posvojeno čak 359 djece, drastično pao, Naime, te godine Kongo praktički onemogućava legalno međudržavno posvajanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Primjer Ivone i Noah Kraljević i njihovih prijateljica: Kako transrodni/homoseksualni parovi ‘posvajaju’ djecu?

>Jeste li znali da trgovina ljudima uključuje i ilegalno posvajanje djece?

>Pilatovsko priopćenje Vrhovnog suda o aferi Zambija: Evo što je sporno

 

State Department o posvajanju iz Demokratske republike Kongo

O tome isto State Department lijepo na svojim stranicama građanima piše i objašnjava:

”Ministarstvo pravosuđa Demokratske Republike Kongo (DRC) ažuriralo je Zakon br. 87-010 o Obiteljski zakon 15. srpnja 2016. Ova ažuriranja obustavila su izdavanje izlaznih dozvola za usvojenu djecu iz DR Konga, zbog čega međudržavno posvajanje iz DRC-a nije pravno moguće. Odjel je održao bilateralni sastanak s vlastima DRC-a 20. svibnja 2021. radi rasprave o trenutnim lokalnim zakonima i propisima koji se odnose na pitanja posvojenja i tražio smjernice o autentičnosti i valjanosti presuda o posvojenju koje je izdao DR Kongo”.

Izvor: Snimka zaslona

Ukupna statistika djece posvojene iz DR Konga u zapadne zemlje

Još jedan izvor pokazuje kretanje broja međunarodno posvojene djece iz DR Konga.

Riječ je o podacima britanskog sveučilišta koje iznosi profesor emeritus Peter Selman koji je znanstvenu karijeru posvetio problematici međudržavnog posvajanja djece.

Iz tablice koja obuhvaća razdoblje od 2004. do 2020. godine, razvidno je koliko je djece iz DR Konga posvojeno u druge zemlje svake godine.

Hrvatske na popisu nema, što ne čudi s obzirom na to da niti naše ustanove ne znaju točan broj djece iz Konga u Hrvatskoj.

Tako je iz tablice ovog profesora na Sveučilištu u Newcastleu vidljivo da je broj posvojene djece iz DR Konga rastao sve do 2016. kada je 635 kongoanske djece posvojeno u strane zemlje.

Nakon te godine, drastičan pad. 2017. na 54 djece, 2018. na 47 djece, 2019. 32 djece, a u 2020. iz DR Konga u druge države posvojeno je tek troje djece.

Izvor: Snimka zaslona

Statistika obuhvaća podatke iz 27 zapadnih država.

Tu nije Hrvatska jer bi u tom slučaju ukupna statistika djece posvojene iz DR Konga bila znatno veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.