Otkriveni detalji nasilja Ivanić Gradu: Napadač razvalio vrata i detektor metala pa nasrnuo na zaštitarku

Foto: Snimka zaslona

U Centru za socijalnu skrb u Ivanić Gradu nezadovoljni korisnik jutros je pokušao napasti socijalne radnike. Policija je potvrdila da je priveden 26-godišnji muškarac, a ravnateljica Centra Martina Cuvaj za “Studio 4” rekla je da se djelatnici nakon svega osjećaju prestrašeno te da su pod velikim stresom.

– Loše smo jako, pod velikim smo stresom jer mi i sutra moramo doći na posao strahujući hoće li se to ponovnog dogoditi, rekla je Cuvaj.

> Ogorčena socijalna radnica za Narod.hr: ‘Po čemu je Veljača kompetentna dati svoj sud?’

Otkrila je kako socijalne radnice nisu ozlijeđene. Ozlijeđena je zaštitarka čijom su pravovremenom i profesionalnom reakcijom izbjegnuti tragičniji ishodi, rekla je Cuvaj i opisala što se jutros dogodilo u Centru:

– U Centru je jutros provedena žurna mjera izdvajanja dvoje djece. Po odlasku policije koja je ovdje bila preventivno zbog postupka, 15-ak minuta nakon toga dojurio je otac djece koji se oglušio na upozorenje zaštitarke da ne može ući u Centar i fizičkom snagom razvalio vrata. Zaštitarka se držala za njega, on ju je bacao po namještaju, po detektoru metala koji je iščupan iz poda i na taj način je spriječila da dođe do kolegica za koju se bojala da će joj nešto nažao učiniti.

– Jedan dio djelatnika se sklonio u sobe, ja sam isto bila prisutna, čekala sam da vidim hoću li morati reagirati. Kolegica ga je pokušavala smiriti, a druge su se zaključale u drugu sobu jer nam je to jedini vid obrane od stranaka koje odlučuju uzeti pravdu u svoje ruke, dodala je.

Neslužbeno se doznaje da je otac otprije poznat policije, a Cuvaj je rekla kako dosad nisu imali incidenata s njim.

Mi tu obitelj imamo u dugogodišnjem praćenju, poznati su nama, a vjerujem da je poznat i policiji, rekla je ravnateljica Cuvaj dodajući kako dosad nisu imali sličnih incidenata s privedenim ocem, rekla je.

– Rizik posla je da ne možemo predvidjeti sva ponašanja naših korisnika, dodala je ravnateljica Centra.

Cuvaj smatra da su socijalni radnici posljednjih dana izloženi linču te vjeruje da je upravo to bio povod za današnji incident.

– Vjerujem da svatko tko je pratio ovih dana društvene mreže, izjave koje su dane i koje su išle u smjeru da se nas karakterizira kao neradnike, uhljebe, odgovorne za sve zlo u državi, zasigurno je utjecalo na određene pojedince kojima je malo falila da reagiraju i dalo zeleno svjetlo da je u redu tako se ponašati jer je to jedini način na koji se može s nama raditi. Navikli smo raditi s korisnicima koji su ljuti, bijesni, nezadovoljni odlukama, ali ovo je nedopustivo da im se omogućilo da se ovako ponašaju, rekla je Cuvaj.

“Kolegice su bile zaključane po prostorijama, mi smo mali centrar. Reakcije policije je bila vrlo brza, minute su nas dijelile od toga da se dogodi veliko zlo.”, kazala je ravnateljica za dnevnik.hr.

Razvalio je vrata i detektor metala, bacio je zaštitarku na stol

– Dana 8. travnja u jutarnjim satima, Stručni tim za obiteljsko pravnu zaštitu, donio je odluku o izricanju žurne mjere izdvajanja i smještaja dvoje djece izvan obitelji. U Centar za socijalnu skrb Ivanić Grad došla je majka s dvoje djece u dobi od dvije i jedne godine. Majci je izrečena mera, odvojena je od djece, te su stručni radnici prema dogovoru s domom za djecu Zagreb, Nazorova 49 krenuli prevesti djecu. Majka je u visokom stupnju trudnoće (pred porod) s trećim djetetom.

Nakon toga, majka je nazvala oca djece koji je jurećom brzinom uletio u Centar. U hodniku Centra pokušava ga zaustaviti zaštitarka. U tom trenutku, otac počinje razbijati stol zaštitarke i nasrće prema stručnim radnicama. Izvalio je detektor metala iz ležišta, razbacao računalo i svojom snagom bacio zaštitarku na njen stol koji je u potpunosti uništen. Zaštitarka ga je uspjela zadržati primjenom fizičke sile do ponovnog dolaska djelatnika PP Ivanić Grad koji su napustili prostor Centra nakon izdvajanja djece. Odvođenjem oca u PP Ivanić Grad, te odvođenjem majke kolima Hitne pomoći, završena je izravna ugroženost djelatnika Centra, stoji u priopćenju Centra.

Napadač priveden

Iz PU zagrebačke potvrdili su da su nakon incidenta priveli muškarca u policijsku postaju.

– Danas nešto prije 10 sati, zbog protupravnog ponašanja u službenim prostorijama institucije u Ivanić Gradu u Ulici F. Jurinca, policijski su službenici priveli 26-godišnjeg muškarca s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja, priopćio je PUZ.

Aladrović: Izdvajanje djece okidač za napad

– Prema preliminarnim informacijama, izdvajanje djece iz obitelji bilo je okidač za napad, rekao je Aladrović uoči sjednice. Dodao je da u posljednjih nekoliko dana postoje velike napetosti prema sustavu socijalne skrbi.

– Nezadovoljan korisnik počinio je određen napad koji je imao za smisao napad na socijalne radnike. Na sreću, trudom zaštitara, odnosno zaštitarke, taj napad je spriječen, kazao je ministar Aladrović.

Istaknuo je da će, kao i prethodnih dana, imati niz sastanaka vezanih za sustav socijalne skrbi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT/dnevnik.hr