Vidović Krišto pisala Jandrokoviću i Plenkoviću: ‘Odavanje počasti žrtvama rata opisali ste kao antisrpsku histeriju’

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto uputila je u četvrtak pismo predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zbog odbijanja odavanja počasti Hrvatskog sabora svim žrtvama u Domovinskom ratu, a u povodu 30. godišnjice agresije Republike Srbije i dijela domaćeg srpskog pučanstva na Hrvatsku.

Navela je kako osuđuje “njihovo protuustavno i protudemokratsko ponašanje”.

Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti:

“Najoštrije osuđujem jučerašnje protuustavno i protudemokratsko ponašanje, Vas kao predsjedavajućeg Hrvatskoga sabora, i Vas kao čelnika izvršne vlasti.

Vaše odbijanje, gospodine Jandrokoviću, odavanja počasti Hrvatskog sabora svim žrtvama u Domovinskom ratu, a u povodu 30. godišnjice agresije Republike Srbije i dijela domaćeg srpskog pučanstva na Hrvatsku, je neshvatljivo, protuustavno i za svaku osudu.

U Ustavnoj Deklaraciji, koju je Hrvatski sabor donio 2000. godine, jasno je definirano da se Republika Hrvatska temelji na vrijednostima Domovinskog rata. Odbijajući odavanje počasti onim najzaslužnijima za slobodnu Hrvatsku nanijeli ste veliku bol obiteljima poginulih i nestalih branitelja, ali i svim hrvatskim građanima, neovisno o njihovoj narodnoj pripadnosti.

Vi, pak, gospodine Plenkoviću, u identičnom tonu kao i Vaš stranački kolega Jandroković, u odgovoru zastupniku Bauku izjavili ste jučer u Hrvatskome saboru da nekoliko zastupnika svojim izjavama potiče na antisrpsku histeriju. Moje traženje odavanja počasti i spominjanja povijesnih činjenica Vi okarakterizirate kao antisrpsku histeriju! Analogno Vašoj tezi, i Međunarodni sud u Haagu je donio antisrpsku presudu kada je presudio da je Republika Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku. S tom ste retorikom preuzeli retoriku ultranacionalističkog srbijanskog predsjednika Vučića. Ali trebate biti svjesni da je to što Vi tvrdite povijesno dokumentirana neistina. Za Vas je spominjanje agresije na Hrvatsku antisrpska histerija, a dokumentiranje korupcije govor mržnje. Trebali biste biti svjesni da bestijalno i manipulativno izvrtanje teza ne može imati uspjeha u demokratskom društvu, a Hrvatska jest demokratska država, članica Europske unije te hrvatski građani imaju pravo na istinu i na državu vladavine prava.

Opisana djela, kada bismo imali funkcionalnu demokraciju, bila bi razlog za trenutačni opoziv te progon iz političkog i javnog života, jer nitko ne može biti iznad Ustava i zakona, a svojim ponašanjem i izjavama obojica ste se stavili iznad hrvatskog Ustava te uvrijedili sve hrvatske građane.

Budite uvjereni da će se hrvatski građani, kao i kroz povijest, znati izboriti za svoja građanska i ljudska prava.”, navela je Vidović Krišto u pismu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr