Pad interesa za vojnom obukom; ministarstvo dignulo naknadu na 700 eura

Svečana prisega ročnika u Požegi | Foto: MORH / M. Čobanović

Novčana naknada za svaki mjesec uspješno izvršenog programa obuke povećava se za 80 posto. Mladići i djevojke koji će u budućnosti odlaziti na dragovoljno služenje vojnog roka trebali bi dobiti 700 eura neto, stoji u prijedlogu novog Pravilnika o dragovoljnom vojnom osposobljavanju Ministarstva obrane koji je u javnom savjetovanju, prenosi Jutarnji list. U ovom trenutku ta naknada iznosi 398,40 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potkanuti služenje vojnog roka

S obzirom na to da dragovoljni rok traje 40 dana, ročnici će u tom vremenu moći zaraditi 1400 eura. Uz novčanu naknadu, ročnici tijekom tih 40 dana imaju pravo i na osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, obvezno zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti, smještaj i prehranu, vojnu odoru i sportsku opremu, dopust u trajanju do pet dana iz razloga utvrđenih pravilnikom.

Povećanje naknade jedan je od pokušaja da mlade potaknu na služenje vojnog roka. Većina ročnika koji završe temeljnu obuku poslije potpisuje profesionalni ugovor i ostaje u vojsci pa je ovaj program jedan od glavnih modela privlačenja motiviranih ljudi u Oružane snage.

Od 2008. do kraja 2022. dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 10.327 ročnika, a Oružane snage i Ministarstvo obrane suočeni su s velikim padom interesa mladih za vojni poziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo obrane godišnje iskazuje potrebu za 1000 dragovoljnih ročnika, a prošle godine vojni rok završilo je samo njih 402. I ministar obrane Mario Banožić i predsjednik Republike Zoran Milanović slažu se da su razlozi za pad zanimanja nelagoda i neizvjesnost izazvani ratom u Ukrajini.

Drastičan pad

Do prije nekoliko godina kandidata je bilo dva puta više nego što je bilo potrebno. Trend se promijenio 2012. kad je tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović novčanu naknadu s 2660 kuna prvo smanjio na 1500, poslije na 1190 kuna, a ročnicima je ukinuta i besplatna sportska oprema.

>Zašto Hrvatska nema obvezni vojni rok i tko ga je ‘zamrznuo’?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj prijavljenih ponovno se povećao kad je mjesečna naknada 2017. godine povećana na 2000 kuna. Godine 2019. ta je naknada podignuta na sadašnjih 3000 kuna, kad su osposobljavanje završila 803 ročnika, da bi 2020. taj broj pao na 519. No, sljedeće godine broj ročnika koji je završio obuku popeo se na 799. Te 2021. godine zahuktao se rat u Ukrajini i broj prijava za služenje vojnog roka drastično se smanjio.

Godine su to i žestokih sukoba predsjednika i ministra obrane koji su se prelamali preko vojske. Ministar Banožić prethodno je kazao da te svađe nisu utjecale na pad zanimanja mladih za dragovoljno služenje vojnog roka.

Prisega bez predsjednika

Posljedice malog broja prijava vidjele su se prošle godine kad su organizirana četiri turnusa primanja ročnika. U ožujku je prisegnuo 161 ročnik, a u sljedeća tri turnusa njihov broj je pao ispod 100. U travnju je broj novih ročnika pao na 73. Tako su prošle godine obuku završila samo 402 ročnika. U Ministarstvu obrane nadaju se da će veliko povećanje novčane naknade ponovo preokrenuti trend i da će uskoro ponovno imati mnoštvo ročnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prijedlogu novog pravilnika uvedena je još jedna novost. U članku 22 stoji da “ročnici daju svečanu prisegu pred ministrom obrane ili osobom koju on za to odredi”. U Ministarstvu obrane objašnjavaju da je ta odredba ubačena radi razrade zakonske odredbe o prisezi koja se navodi u Zakonu o službi u Oružanim snagama. Ističe se da ročnici ugovor potpisuju s Ministarstvom obrane kao poslodavcem pa se ovim definira da prisegu daju pred ministrom obrane ili njegovim izaslanikom.

Pri tom se ističe da u Zakonu o službi stoji da članovi Vojno stegovnog suda prisegu daju pred ministrom obrane, a za ročnike se to tek sada formalizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.