Pandža: Slučaj ‘Kapetana’ Dragana dokaz je izravne umiješanosti Republike Srbije u rat na ovim prostorima

Foto: Snimka zaslona

Danas iza podneva, na splitskom županijskom sudu očekuje se izricanje prvostupanjske presude ratnom zločincu Draganu Vasiljkoviću, u Domovinskom ratu poznatom pod nadimkom Kapetan Dragan.

Bio je zapovjednik tzv. “knindži”, crvenih beretki specijalne jedinice srpskih okupacijskih snaga koje su sijale smrt i strah na potezu od Moslavine do Knina.

U Studiju 4 na HRT-u razgovaralo se s umirovljenim pukovnikom HV-a Ivicom Pandžom Orkanom, neumornim kroničarom i dokumentaristom, posebno zaplijenjenih velikosrpskih dokumenata.

> Tko je bio ‘kapetan’ Dragan i za što mu se sudi?

Dragan Vasiljković je dijete sa srbijanskog asfalta, delikvent. Otišao je u Australiju prije rata i tamo je stekao manja znanja iz sfere vojnih poslova. Bio je idealna osoba koju je prepoznala Služba državne bezbednosti Srbije – koju su vodili Frenki Simatović i Jovica Stanišić. Dragan Vasiljković bio je dobar medijski proizvod na početku Domovinskog rata režiran u ovoj službi i kao takav zajedno s njima u proljeće 1991. došao je na područje Knina, rekao je Ivica Pandža.

Pandža je ustvrdio kako je Crvene beretke u Hrvatskoj financiralo i organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije i ovaj slučaj Kapetana Draga pokazuje direktnu umiješanost Republike Srbije cijelo vrijeme rata na ovim prostorima.

Dalje je naveo kako je u proljeće 1991. na području Golubića kod Knina oformljen kamp za obuku gdje su najbolji srpski mladići s područja Hrvatske upućivani na ubrzanu obuku. Nakon toga vraćani su na prostore odakle su rodom i ustrojavali ondje podcentre za obuku, dodao je.

Orkan je rekao i kako je poznata uloga Službe državne bezbednosti i u agresiji na BiH. Ogranci postrojbe kojom je zapovjedao Kapetan Dragan djelovali su na cijelom prostoru koji je bio zahvaćen ratom – u istočnoj Slavoniji, u Dalmaciji te u zapadnoj Slavoniji i okolici Bihaća.

Novinar Filip Šram je za potrebe televizije B92 napravio je rekonstrukciju ratnog djelovanja tih postrojbi koje su bile direktno podređene, financirane i organizirane iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije odnosno Službe državne bezbednosti na čelu koje su bili Frenki Simatović i Jovica Stanišić, rekao je Orkan.

Pod Vasiljkovićevim je patronatom, kaže Pandža, ubijen novinar Egon Scotland. Vasiljković je osobno tog dana bio na pravcu centar grada Gline. On je isplanirao operaciju Žaoka, dodao je.

Rekao je kako je skandalozno da istražna tijela Hrvatske u optužbi protiv njega kojom su od australskih vlasti tražili izručenje, zaboravili cijeli jedan pravac. Osim na pravcu prema Glini gdje je djelovao sam Vasiljković 26. srpnja, dio njegove postrojbe istog je dana bio raspoređen u dolinu rijeke Une gdje su počinjeni brojni ratni zločini.

Orkan je rekao kako je u posjedu izvješća koje su pisali i vlastoručno potpisivali svi pripadnici Vasiljkovićeve jedinice, a kojima je navedeno gdje su bili i što radili u kojem trenutku. Tu srpsku dokumentaciju koja je pronađena nakon Oluje, predao je Državnom odvjetništvu. Izrazio je nezadovoljstvo jer nije pozvan na suđenje u Split.

Ivica Pandža Orkan gostovat će u Studiju 4 i u 14.30 sati – nakon izricanja presude.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt