Partizanski pokolj u Gračanima: 20 jama s najmanje 783 žrtve

Foto: snimka zaslona / Darko Antolković

Budući da su radovima ispod Sljemena ponovno aktualizirane žrtve partizanskih zločina na sjeveru Zagreba i u pokrajnjim naseljima u svibnju 1945. godine, prisjetimo se osnovnih činjenica o tome tko je, kako i zašto dolaskom komunista na vlast ubijen u Gračanima.

U zagrebačkim Gračanima počela probna iskapanja žrtava Drugoga svjetskog rata

Organizirane egzekucije u Gračanima su prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji započele 10./11. svibnja 1945. godine i trajale su barem do kraja svibnja. Prema iskazima lokalnog stanovništva žrtve su dovođene iz sabirnih centara, zatvora i logora u Zagrebu, pješice, u grupama ili u kolonama, među njima je bilo muškaraca i žena, neki su bili vezani žicom, a neki nisu.

Nema podataka da je itko od žrtava koje su dovedene u Gračane preživio. Prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji odluke o smaknuću tih žrtava donesene su ranije, na drugim mjestima, dok su Gračani bili samo mjesto egzekucije.

Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice Jugoslavenske armije koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, ubijali su ih tik iza naselja, na ulazu u Park prirode Medvednica ili čak i u samom naselju, a tijela su naknadno u masovne grobnice organizirano pokapali mještani Gračana, o čemu postoji uredna i sačuvana dokumentacija.

Titovi zločini – Hrvati ni danas ne znaju razmjere zločina u Zagrebu

Specifičnost gračanskih masovnih grobišta je u tome što je gračanski zdravstveni inspektor Miroslav Haramija evidentirao sva mjesta na kojima je on organizirao pokop žrtava (20 lokacija), zabilježio broj pokopanih žrtava (783) te sakrio i sačuvao dokumentaciju o pokapanju, što danas umnogome olakšava pronalaženje i precizno lociranje tih grobišta, navodi Slobodna Dalmacija.

Neka istraživanja već su i provedena. Dnevnik.hr je tako pisao kako je Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata završio otkopavanje i ekshumaciju masovne grobnice na Krivićevom brijegu u Gračanima, u sjevernom dijelu Zagreba, u kojoj je pronađeno 30 vrlo mladih žrtava, na pragu punoljetnosti.

Novi list je pak pisao kako su na lokaciji Obernjak na Medvednici ekshumirani ostaci ukupno 36 osoba, od kojih se za neke sa sigurnošću može reći da su ubijeni vatrenim oružjem.

“Otkopavanje masovnoga grobišta i vještačenje posmrtnih ostataka, uz dokaze koje je dosad prikupio Ured, dodatno je učvrstilo sumnju kako je riječ o dijelu pacijenata i osoblja iz lječilišta za plućne bolesti Brestovac na Medvednici, koje je djelovalo u vrijeme Drugog svjetskog rata kao vojno lječilište NDH”, naveo je tada u svojem priopćenju Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Većinu žrtava, međutim, tek treba ekshumirati, kao i utvrditi njihov točan broj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slobodnadalmacija.hr(dnevnik.hr/novilist.hr