Peđi Grbinu u HOS-ovom grbu sad smeta i prvo bijelo polje!

Foto: fah

“Tako iz Statuta udruge proizlazi da umjesto crvenim poljem hrvatski grb započinje srebrenim (bijelim) poljem kako je to bio slučaj za vrijeme ustaškog kvislinško-nacističkog režima, dok je ispod grba napisan ustaški pozdrav „Za dom spremni“, a sam je grb obuhvaćen „stiliziranim pleterom“ koji po svom dizajnu odgovara pleteru koji jeza stilizaciju svog zločinačkog simbola”, napisao je Peđa Grbin iz SDP-a u svom dopisu Ministarstvu uprave sa namjerom da se ponište pravni akti grada Zagreba koji reguliraju ratno znakovlje HOS-a.

Cijeli dopis Peđe Grbina Ministarstvu uprave možete pročitati ovdje

Ponovno se povela rasprava o prvom početnom polju grba, premda su povjesničari niz puta dokazali da je korištenje grba u obje forme, s početnim bijelim ili crvenim poljem, bilo učestalo u povijesti davno prije, pa čak i na krovu Markove crkve ispred Sabora i Vlade koji datira iz 19. stoljeća.

O povijesti hrvatskog grba možete pročitati ovdje:  Prikaz razvoja hrvatskog grba

Grbin piše danas na svome Facebook profilu:

Budući je politika za mene prije svega djelovanje, a tek nakon toga pričanje, od Ministarstva uprave sam zatražio oglašivanje ništavima rješenja Gradskog ureda Zagreb, kojim su ovjereni statuti:

– Saveza Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga, koji je Statut usvojen na Redovitom Saboru te udruge održanom dana 11. rujna 2015. godine,

– Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba, koji je Statut usvojen na Redovitoj Skupštini te udruge održanoj dana 11. rujna 2015. godine,

– Športsko rekreacijskog društva „Dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba“, koji je Statut usvojen na Izbornoj Skupštini te udruge održanoj dana 11. rujna 2015. godine.

Ovo sam učinio zato što smatram da je u Hrvatskoj govor mržnje zabranjen, a uporaba ustaškog pozdrava “Za dom spremni” nije ništa drugo do li govor mržnje i atak na one koji su drukčiji, bilo politički, bilo etnički, bilo na ikoji drugi način. Očekujem žuran odgovor Ministarstva, a ukoliko taj odgovor bude negativan ili izostane, vidmo se na sudu!

P.S. za razgovor o unutarstranačkim odnosima bit će prilike, ovo mi je danas važnije!

P.P.S. naravno, na linku kojeg dijelim tekst je prijedloga za oglašivanjem rješenja ništavima”, napisao je Grbin u objavi na Facebooku.

Riječ je o statutima Saveza Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga, Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba i Športsko-rekreacijskog društva ‘Dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba.

Statuti sve tri udruge usvojeni su 11. rujna 2015. godine, a Grbin navodi da je njima regulirano svjesno korištenje državnih obilježja Republike Hrvatske na stilski izmijenjen način ‘kako bi odgovarala obilježjima koja je koristio ustaški kvislinško-nacistički režim‘.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr