Pernar zatražio digitalizaciju svih sudskih spisa kako bi se onemogućilo nestajanje dokumenata

Zagreb, 17.09.2019. - Tiskovna konferencija Ivana Pernara ispred Palače pravde. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Saborski zastupnik Ivan Pernar u srijedu je pred zagrebačkom Palačom pravde zatražio digitalizaciju svih sudskih spisa da bi se, kako je rekao, onemogućilo naknadno nestajanje dokumenata i pojavljivanje krivotvorina.

“Želimo ukazati na problem nestanka sudskih spisa, odnosno dokumenata iz njih”, poručio je Pernar na konferenciji za novinare.

Osvrnuo se na slučaj o kojem je izvještavao portal Index o nestanku kupoprodajnog ugovora iz Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu, za stan u Veslačkoj ulici u kojem živi sin bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića.

Pernar je rekao kako ne tvrdi da je dokument nestao, ali ga je uznemirila ta sama mogućnost zbog čega je doveo u pitanje funkcioniranje pravosuđa. Dodao je kako po zakonu dokument mora biti na sudu i javno dostupan.

“To ukazuju na rak-ranu hrvatskoga pravosuđa jer su nestanci spisa u Hrvatskoj česta pojava. Imali smo slučaj Paška Kačinarija kada se izgubio spis od više kilograma, a ne samo da su dokumenti iz spisa nestajali nego su se pojavljivale i krivotvorine”, istaknuo je. Podsjetio je i nestanak spisa o elitnoj prostituciji pitajući se je li razlog njihova nestanka optuženik ili primatelji usluge -ugledni klijenti.

“Evidentno je da dokumenti iz spisa nestaju, a rješenje je digitalizacija dokumenata koji bi trebali biti dostupni strankama u postupku, a naravno i arhivirani. Tako bi se otklonila mogućnost da dokumenti nestanu.”, rekao je.

Dio nestalog spisa Državnog odvjetništva o probijanju mjera za elitnu prostituciju nakon više mjeseci “potrage” nađen je u ožujku u arhivu Općinskoga državnog odvjetništva u Zagrebu. Kako je priopćeno iz DORH-a, spis se zagubio u preseljenju ODO-a iz zgrade u Aveniji Vukovar, gdje se godinama nalazilo, u novu zgradu u Selskoj u srpnju 2017. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina