Peternel: mora se razgovarati o tvrdnji srbijanskog ambasadora da mu je Josipović davao informacije dok se tužba protiv Srbije sastavljala

Bivša politička savjetnica i predstojnica Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Vesna Škare Ožbolt i Igor Peternel, potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora komentirali su u emisiji Studio 4 razrješenje Dejana Jovića te zašto je baš sad došao ovakav rasplet jer je Jović i prije imao kontroverzne izjave.

Škare Ožbolt je istaknula kako je 2010. reagirala na njegovu izjavu kako bi Hrvatska i Srbija trebala zajedno ući u Europsku uniju ocijenivši kako je to nedopustiva teza.

„Predsjednik Josipović dao je izjavu potpuno suprotnu od svog savjetnika da nema nikakve šanse da Hrvatska i Srbija uđu zajedno u Europsku uniju“, kazala je ocijenivši kako je Josipović dobro napravio kad ga je smijenio.

„Svaku izjavu koju je Dejan Jović izrekao javno, napisao, ne može se povezati s izjavama Ive Josipovića. Koji je razlog što je on tamo bio savjetnik, to je sad drugo pitanje“, kazala je Škare Ožbolt te dodala kako su je užasavale izjave Dejana Jovića za genocid u Srebrenici.

Peternel je objasnio kako su problematični kriteriji izbora savjetnika u predsjedničkom uredu – jesu li to neke nepoznate kompetencije, ili politička bliskost, ideološka stajališta.

„Josipović je s Jovićem ideološki kompatibilan i znao je sve ove godine koje on stavove iznosi, prema tome, time što će ga sada razriješiti dužnosti neće tu bliskost na nikakav način uspjeti preokrenuti“, kazao je ocijenivši kako je Jović znao da će problematiziranjem referenduma o hrvatskoj nezavisnosti u svibnju 1991. naštetiti kampanji Ive Josipovića, što mu je čudno.

Josipović dijelio informacije o tužbi protiv Srbije srbijanskom ambasadoru?

Peternel je objasnio kako u odabiru savjetnika morate biti oprezni jer je on na neki način politička karta predsjednika jer ga je on odabrao. Također istaknuo je kako je nedavno izašao tekst profesora Ivice Šole u kojem se on nadovezao na knjigu bivšeg srpskog ambasadora u Hrvatskoj Radivoja Cvetićanina u kojem govori da je Josipović prije nego je postao predsjednik sudjelovao u komisiji za sastavljanje tužbe protiv Republike Srbije u vezi genocida Domovinskog rata. Prema riječima ambasadora Cvetićanina određene informacije je dijelio s ambasadorom, što je prema Peternelu, ako se to pokažu istinitim tvrdnjama, veliki skandal za predsjedničku kampanju. Peternel je rekao kako ne zna jesu li istinite tvrdnje sbijanskog ambasadora ali da se o tome mora razgovarati – potvrditi ili ih opovrgnuti, jer su to ozbiljne optužbe.

Što se tiče kampanje za predsjedničke izbore, Peternel je istaknuo kako su ideološke stvari neizbježne. „Neka se sve vidi i neka ljudi odluče za što jesu. Već smo umorni od tih rasprava od ustaša, partizana, udbaša, idemo malo pričati o stvarima od ’90-ih do ovamo“, zaključio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: screenshot