Peternel: Urednici su se natjecali s ‘neovisnim analitičarima’, u tome tko će više glorificirati Možemo

peternel benčić
Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

U HRT-ovoj emisiji ‘Otvoreno’ o rezultatima lokalnih izbora govorili su HDZ-ov Branko Bačić, Sandra Benčić iz Možemo, Igor Peternel iz Domovinskog pokreta, novoizabrani primorsko-goranski župan, SDP-ov Zlatko Komadina te IDS-ov Tulio Demetlika, novoizabrani zamjenik istarskog župana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Radić (DP): Unatoč medijskoj blokadi uspjeli smo razotkriti pažljivo skrivane koalicije i interesne mreže

> Tko je Sandra Benčić (Možemo) koju mediji vide budućom premijerkom Hrvatske?

Sandra Benčić (Možemo) rekla je da nakon primopredaje vlasti u gradu odmah startaju s financijskom revizijom poslovanja u Gradu i Holdingu, analizom štetnih ugovora, rekonstrukcijom Gradske uprave i smanjenjem broja ureda te uspostavljanja sustava pomoći građanima oko obnove nakon potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Prvo ćemo osigurati mobilne timove i Gradski ured za obnovu koji će izravno građanima pomagati i raditi na dokumentaciji koji moraju dati Fondu za obnovu kako bi se taj proces ubrzao. Isto tako krenut ćemo s financiranjem projektne dokumentacije jer je ona mnogima velika zapreka za dobivanje pomoći iz Fonda za obnovu. Jednako tako važno je korištenje Fonda solidarnosti, ta sredstva EU-a se još uvijek ne distribuiraju. Na nama je veliki zadatak da što prije pripremimo projektnu dokumentaciju za obnovu škola i vrtića, te druge infrastrukture na području grada kako bi bili sigurni da će se ti poslovi ugovoriti do roka, a on je lipanj 2022., rekla je Benčić.

Branko Bačić (HDZ) komentirao je izjavu premijera Plenkovića koji je izjavio da je HDZ ostvario kolosalnu pobjedu. Smatra da je Plenković dao pravilnu ocjenu lokalnih izbora.

– Mi možemo o dojmu, jesmo li mogli više ili manje, ali rezultati izbora prema kojima smo osvojili 75 posto županija, 15 od 20 županija, i 45 posto svih gradova tj. 55 gradova, jedino je moguće kroz prizmu matematike ocijeniti je li i u kolikoj mjeri apsolutna pobjeda HDZ-a na ovim izborima. Ja tvrdim da jest, rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je osvojio, kazao je Bačić, svaki drugi velik grad u Hrvatskoj. Istaknuo je kako ti podaci dovoljno za sebe govore.

– Ja njih promatram kroz prizmu kvalitetnih programa i naših kandidata, ali s druge strane ove izbore doživljavam kao potvrdu rada Vlade, rekao je.

Zlatko Komadina, novoizabrani Primorsko-goranski župan (SDP), nije se složio s Bačićevom ocjenom. Kazao je kako HDZ nema zašto biti zadovoljan jer je osvojio samo jedan od četiri velika grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ne vidim ja tu neku kolosalnu pobjedu. A ovo da stižu novi ljudi, po meni je to rezultat direktnih izbora. Biraju se ljudi, a ne stranke. Ništa se tu spektakularno ne događa nego se rakurs građana prema izborima promijenio. Kod nas je država uložila oko tri milijarde kuna u velike strateške projekte i onda su u kampanji govorili što bi birali mene ili Filipovića kad su oni uložili novce. Što bi država trebala nego ulagati novce? To su novci EU-a. Ne kupuje se naklonost birača davanjem novaca.

Igor Peternel (Domovinski pokret) rekao je da su vrlo zadovoljni ostvarenim rezultatima na lokalnim izborima. Zahvalio se svim biračima koji su im dali glas.

– On je osnovao Domovinski pokret prije 14 mjeseci, na predsjedničkim izborima je bio pred drugim krugom, nakon par mjeseci je osigurao 16 mandata u Saboru, došli su lokalni izbori i u teškim okolnostima smo organizirali stranku. Uspjeli smo i došli smo do lokalnih izbora. Škoro je ušao u drugi krug. Domovinski pokret ima dva finala, HDZ dva finala, Možemo jedan, SDP nijedan. Škoro je premašio broj glasova koje je dobio na predsjedničkim izborima, pozicionirali smo se kao jedina opcija koja je antipod platformi Možemo, osvojili smo Vukovar, Slatinu, Županju, za par glasova nam je pobjegao Zaprešić, važan smo čimbenik za formiranje vlasti u Splitskoj županiji, imamo preko 500 vijećnika na nivou RH i zadovoljni smo – kazao je Peternel.

Tulio Demetlika, novoizabrani zamjenik Istarskog župana, IDS, rekao je kako se u Istri dogodilo veliko iznenađenje, no kako kaže, IDS je još uvijek najsnažnija stranka u Istarskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Činjenica je da se promjene dešavaju ne samo u Istri, već i u cijeloj Hrvatskoj, ali i u cijeloj EU. Pušu neki novi vjetrovi i sigurno je da IDS, kao najsnažnija istarska stranka, postavila je ljestvicu visoko i logično je da naši građani od nas očekuju puno, rekao je Demetlika.

Izborna prevara?

Komadina je na pitanje “Sumnja li na izbornu prevaru?”, odgovorio da je suviše listića koji su nevažeći.

– Već dugo želim reći kako je IDS relativni gubitinik zato što se uvijek uspoređuje što imate i što ste imali. HDZ je također gubitnik, govori i dodaje kako imaju napukline što pokazuje da tamo gdje su stasali, tamo su se i počeli urušavati. Naglasio je kako je SDP napravio dobar rezultat zato što nije ni dobio ni izgubio već je ono što je imao “malo podignuo”. Ako gledate plavu kartu HDZ-a u Hrvatskoj, mislim da se ona polako počela rastakati, rekao je Komadina.

Demetlika je rekao kako je svjestan da se radi histerija glede razlike Ferića i Miletića u Istri te da se radi o pritisku na izborna povjerenstva koja su odgovorna za provođenje izbornog procesa. Bačić je naglasio kako se još uvijek, 24 sata od zatvaranja birališta, postavlja pitanje tko je pobjednik na izborima, a to se pitaju kolege iz stranaka koje nisu osvojile ni trećinu u lokalnoj samoupravi koju je osvojio HDZ.

Benčić je rekla kako je najvažnija stvar ovih izbora što su građani dobili nadu i mogućnost moguće promjene. Smatra kako će se građani do idućih parlamentarnih izbora organizirati i shvatiti kako je promjena moguća te poručuje: “Trendovi pokazuju da su građani nakon 31 godine državnosti počeli vjerovati da je klijentistički i koruptivni model, koji imamo u većini lokalnih uprava diljem Hrvatske, moguće srušiti”.

Bačić je replicirao i rekao kako je HDZ u petom mandatu apsolutno pobijedio na lokalnim izborima te kako oni ne mogu biti u defenzivi s obzirom na to da su se građani plebiscitarno odlučili za njih. Benčić ga je potom pitala: “Zašto je onda premijer nervozan ovih dana?”. Peternel je rekao kako je činjenica da građani žele promjene i da Bačić može interpretirati rezultate izbora. No, dodaje “HDZ trebaju zabrinjavati rezultati u velikim gradovima poput Zagreba i Splita”.

Medijsko praćenje i prljava kampanja

Peternel je komentirao jesu li pomogli ljevici.

– Ne znam kako smo pomogli Možemo. Unazad 14 dana smo bili izloženi brojnim napadima pretežno s lijeve strane da je naša kampanja prljava, preoštra. Meni se ne čini tako. Naša kampanja je bila edukativna, educirali smo birače o čemu se radi, iznosili smo brojeve koje nitko nije demantirao, otvorili smo društvenu temu koja se nije otvarala dvadesetak godina, što je civilno društvo, kako se financira, kakvo treba biti, to su legitimne teme protiv kojih nije bilo argumenata nego nas se optuživalo za desničarenje. Nabrajali smo u čemu vidimo probleme i educirali smo birače što je platforma Možemo – kazao je.

– Medijski tretman platforme Možemo u Zagrebu je bio skandalozan. Tu se nije radilo o poštenoj utakmici, a to je kulminiralo u zadnjim mjesecima na komercijalnim televizijama gdje su se urednici natjecali s tzv. neovisnim analitičarima, koji su direktno povezani s platformom Možemo i njihovim suborcima u civilnom društvu, u tome tko će više glorificirati pojedine prvake platforme, to je došlo do perverzije, istaknuo je Peternel. Dodaje kako je Domovinski pokret zadnjih 10-ak dana bio izložen napadima pretežno lijeve strane kako je njihova kampanja „prljava i oštra”.

> Lederer: Razotkrivanje aktivizma i načina financiranja i djelovanja Možemo sigurno nastavljamo

> Škoro: ‘Moramo prekinuti lanac korupcije, klijentelizma i laži, ali i obraniti svoju zemlju’

Na pitanje je li kampanja Domovinskog pokreta shvaćena kao edukativna, Benčić je rekla:

– Imali smo prilike vidjeti kako se preko raznih agencija otvaraju lažni portali i predstavljaju se lažni anketari koji su samo tu da blate kandidate. To je gospođa Škare-Ožbolt utužila. Isto tako, imali smo slučaj da se u prvom krugu izborne šutnje slale poruke u naše ime gdje su se s tri broja slale poruke, rekla je i dodala kako je HAKOM ustvrdio da su radi o broju koji je zakupila agencija koja je radila za Domovinski pokret.

– Čuli smo brojne optužbe, a sve to skupa što je Benčić nabrojala je 0,01 posto od čega smo se ogradili. Iznijeli smo brojeve na koje se nitko nije referirao, problematizirali smo transparentnost trošenja javnog novca. Nikada jedne lipe unutar HHO-a nisam primio. Mene nitko nije plaćao. Morate razgovarati s gospodinom Čičkom. Dao sam svoju riječ da nikada ni jednu lipu unutar odbora nisam primio, niste dokazali suprotno jer znate da to nije istina – kazao je Peternel.

Završne riječi

– Po meni su u svakim izborima pobjednici – građani. I sami kažu da treba izaći u što većem broju. A najlakše je lagodno biti oporba – lakše je osvojiti vlast nego je obnašati. Morate rješavati probleme. Građani su u pravu, a velike stranke jesu u problemu, jer nisu kadrovsku priču otvorile kako treba. Trećih smo strana u Hrvatskoj vidjeli poprilično i one su “kao zvijezde repatice”, poručio je Zlatko Komadina koji smatra da u Hrvatskoj ima dovoljno stranaka kako bi se artikulirao svaki politički spektar.

Tulio Demetlika ponovio je kako IDS nije zadovoljan, ali i da imaju potvrdu građana za “žuti karton” To će im biti poticaj da rade bolje. Svima koji preuzimaju općine i gradove koje su izgubili poručio je da će u IDS-u imati korektnog partnera. Naglasio je kako od strane IDS-a u Istri nije bilo prljave kampanje.

Igor Peternel složio se s navodima da su građani dobili izbore, a da se političari svi skupa trebaju potruditi da za ubuduće osiguraju izbore, sve bolje i bolje, po najvećim demokratskim standardima. “Jednaki tretman u gavnim medijima i da mogu u normalnim okolnostima iznositi svoje programe i reklamirati svoje ljude”, rekao je. Dodao je kako je moguće da dignu ruke u Zagrebačkoj skupštini za neki projekt stranke ‘Možemo!’ – “ako je dobar”.

Sandra Benčić je dodala kako nema ambiciju postati premijerka.

– Birači su vrhovni arbitar. Oni su odlučili da je HDZ pobjednik jučerašnjih izbora. To nam je vrlo važno. Pred nama su tri godine i hrvatska Vlada je dobila jasan vjetar u leđa da pokrene reforme i da nakon ove krize s kojom se nosimo – usmjerimo Hrvatsku u pravom smjeru, poručio je Branko Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.