Petir: DORH treba reagirati zbog poziva na likvidacije vjernika i na rušenje crkvi

petir martinović
Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

“Državno odvjetništvo nije ni po jednoj od tih objava i poziva na likvidaciju vjernika i uništavanje sakralnih objekata poduzelo bilo kakve aktivnosti”, upozorila je u četvrtak u Hrvatskom saboru Marijana Petir, saborska zastupnica i bivša hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, podsjećajući na izostanak reakcije Državnog odvjetništva zbog nedavnog govora mržnje i poziva na nasilje prema vjernicima, tijekom rasprave o radu državnih odvjetništava u 2019. godini.

> Odvjetnik Planinić o tužbi protiv Indexa: UIO traži prestanak diskriminacije katolika

> Babić zbog odluke Stožera ustvrdio da treba spaliti crkve i kidati glave

> Zaklada Ordo Iuris podnijela kaznenu prijavu protiv Babića zbog poticanja na mržnju

> Vigilare: Je li DORH pokrenuo kazneni postupak protiv Matije Babića?

> Zašto je mladić iz Zadra uhićen zbog poticanja na mržnju, a Matija Babić – nije?

Zastupnica Marijana Petir državnom tajniku ministarstvu pravosuđa Juri Martinoviću uputila je pitanje:

“Člankom 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima predviđena je zaštita slobode vjeroispovijesti, savjesti i izražavanja. Vidimo da se u nekim europskim državama to pravo toliko narušava da čak odlazi u smjeru terorizma i radikalizma. Imali smo situaciju ovdje kada je Stožer civilne zaštite donio neke odluke o restrikcijama javnog okupljanja gdje je u vrijeme blagdana bilo dozvoljeno održavati svete mise i posjećivati ih, pa su pojedine javne osobe, nekoliko njih, pozivale na likvidacije vjernika, uništavanje i spaljivanje crkvi, na ubijanje svećenika, a bilo je i drugih sličnih pojava. Zanima me, smatrate li da je naš današnji kazneni zakon daje dovoljan okvir Državnom odvjetništvu da djeluje u takvim situacijama, jer sam primijetila da Državno odvjetništvo nije ni po jednoj od tih objava i poziva na likvidaciju vjernika i uništavanje sakralnih objekata poduzelo bilo kakve aktivnosti”, pitala je zastupnica Marijana Petir državnog tajnika ministarstvu pravosuđa Juru Martinovića.

“Ima prostora za napredovanje”

“Poštovana zastupnice, nisam siguran da bi ovo pitanje koje ide prema meni išlo u ovu sferu rada Državnog odvjetništva za 2019. godinu, ali reći ću kao pravnik i odvjetnik da, naravno u svim segmentima imamo prostora za napredovanje, te nekakvi novi oblici kriminala, nove inkriminacije koje je u naš pravni poredak ulaze u ovo vrijeme otkako smo članica EU, ali i prilikom pristupnih pregovora obvezuju nas na educiranje državnih odvjetnika, policajaca i sudova, sudaca koji sude u takvim predmetima, ali sam u osvrtu Vlade na ovo Izvješće rekao da ćemo naglasak naših aktivnosti raditi na kvalitetnijem procesuiranju ratnih zločina i zločina iz mržnje”, odgovorio je državni tajnik Juro Martinović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr