Petir za Narod.hr o pritisku EU na Poljsku: ‘Lijevo-liberalne grupe provode teror’

Foto: Fah/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

Bivša europarlamentarka Marijana Petir za Narod.hr osvrnula se na Rezoluciju Europskog parlamenta kojom se traži povlačenje odluke poljskog Ustavnog suda prema kojoj eugenički pobačaj, tj. pobačaj bolesne djece nije u skladu s poljskim ustavom.

“To je jedan od pokušaja uplitanja EU u unutarnje politike država članica. Mi smo s takvim pokušajima, tijekom mog mandata bili često suočeni, a obično se atakiralo na Poljsku i Mađarsku i govorilo uglavnom o onome što je u nadležnosti država članica, a ne EU. Tako se narušava načelo supsidijarnosti na kojem Europska Unija počiva. Drago mi je da je ipak dio zastupnika iz hrvatske glasovao protiv. Neki zastupnici koji su na drugom političkom spektru, nisu vodili računa o očuvanju načela supsidijarnosti.”, pojasnila je Petir.

Načelom supsidijarnosti, koje je utvrđeno Ugovorom o Europskoj uniji, definiraju se okolnosti u kojima Unija ima prednost u djelovanju u odnosu na države članice kada je riječ o područjima u kojima ona nema isključivu nadležnost.

“Ponekad se stječe dojam da se kroz određene teme nastoji disciplinirati određene države članice. Kad govorimo o pitanju zdravlja i reproduktivnih prava, potpuno je jasno da je to u nadležnosti članica i da se EU u to nema pravo miješati. Ova rezolucija samo nastavlja niz koji smo gledali proteklih godina. Ljevica i liberali u nedostatku ideja i programa u prvi plan izbacuju ideološke teme za koje nemaju argumente. Izloženi smo teroru manjine koja je glasna i ima pristup medija, ali i izdašnim financijskim resursima i pokušava promijeniti društvo.”

> Kako su glasovali hrvatski europarlamentarci o proabortivnoj rezoluciji ljevice protiv Poljske?

> Poljski liječnik: ‘Nerođena bolesna djeca odlukom Ustavnog suda su dobila zaštitu’

> UIO uputila pismo podrške veleposlaniku Poljske: Hvala vam što ustrajno branite pravo na život svakog čovjeka!

> Veleposlanik Poljske u Hrvatskoj odgovorio UIO: ‘Zahvaljujem vam na riječima podrške’

Petir je govorila i o svom amandmanu koji se odnosi na pomoć progonjenim kršćanima u trećim zemljama, a koji su lijevo-liberalne stranke napale bez argumenata.

Razgovor u cijelosti pogledajte na poveznici:

Podsjetimo, u dokumentu punog naziva ‘Rezolucija Europskog parlamenta od 26. studenoga 2020. o de facto zabrani prava na pobačaj u Poljskoj’, EP traži povlačenje odluke Ustavnog suda, daje potporu prosvjednicima koji prosvjeduju protiv ograničavanja pobačaja i kritizira najavu poljske vlade o povlačenje Poljske iz Istanbulske konvencije, što smatra “korakom unatrag u pogledu rodne ravnopravnosti”, dok se pobačaj svrstava u ljudska prava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr