Plenković: ‘100 milijuna eura za Uljanik se potrošilo, a restrukturiranje nisu odobrila ministarstva, niti ga je EK ocijenila dobrim’

Foto: fah

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je intervjuu za Dnevnik HRT-a ocijenio kako je agencija Standard&Poor’s vratila Hrvatskoj investicijski kreditni rejting zahvaljujući rezultatima Vlade, te istaknuo da to otvara prostor rastu plaća i nižim kamatnim stopama na kredite.

Upitan za komentar povratka hrvatskoga kreditnog rejtinga na investicijsku razini te očekuje li da će to uskoro učiniti i druge rejting agencije, Plenković je odgovorio kako je Hrvatska vratila investicijski rejting zahvaljujući rezultatima i naporima Vlade.

“To je sjajna vijest za Hrvatsku, za vođenje naše ekonomske politike, provedbu fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi”, rekao je Plenković. Podsjetio je da je vraćanje investicijskog rejtinga bila jedna od ključnih odrednica Vladina programa.

Na pitanje bi li dizanje kreditnog rejtinga moglo donijeti rast plaća i pad kamatnih stopa, odgovorio je kako se za to otvara prostor, kako i za daljnji gospodarski rast.

Nada se da će S&P-jev primjer u ocjeni hrvatskog kreditnog rejtinga slijediti i Moody’s i Fitch.

Dodao je kako Hrvatska ostvaruje zdrav rast, uz istovremeno smanjenje javnoga duga.

“Zdrav rast događa se bez zaduženja, a uz porezno rasterećenje”, rekao je premijer i dodao da je S&P posebno pohvalio poreznu i mirovinsku reformu.

Posebno važnim smatra rješavanje problema s Agrokorom, za što je, kako je ocijenio, ključna bila politička stabilnost.

“Bez politilčke stabilnosti nema dizanja kreditnog rejtinga, nema snižavanja kamatnim stopa ni za građane, ni za poduzetnike”, dodao je.

Rješenje za Uljanik mora biti odgovorno i cjelovito

Na opasku kako je jednim od najvećih rizika S&P označio stanje u Uljaniku i upitan kad se može očekivati rješenje za tu brodograđevnu grupu, odgovorio je kako je S&P i tu rekao kako su smanjeni rizici eventualnih problerma s brodogradilištima.

Podsjetio je da je vlada lani dala sanacijsko jamstvo kao pripremu za restrukturiranje Uljanika od 716 milijiuna kuna. “Tih skoro 100 milijuna eura se potrošilo, a restrukturiranje odnosno plan nisu odobrila ni naša ministarstva, niti ga je (europska) komisija ocijenila dobrim”, rekao je Plenkovć.

Dodao je kako je vlada našla sredstva za još dvije plaće, a zatim je i agencija za radnička potraživanja osigurala njih još tri.

“Činimo sve i uzimamo u obzir socijalne, financijske, ekonomske, regionalne i političke efekte”, kazao je Plenković i dodao kako je riječ o nimalo jednostavnoj odluci, koja uz to mora biti u skladu s europskim smjernicama.

Kako je rekao, čekaju se još određeni signali iz Europske komisije te će se “u sljedećim danima pristupiti onome što trebamo odabrati kao opciju i naći put koji će biti takav da vodi računa i o široj slici hrvatskog gospodarstva, brodogradnji i zaposlenicima”.

Na pitanje koje rješenje je njemu bliže, odgovorio je kako je blizak odgovornoj odluci koja uzima u obzir sve te parametre.

“Mislim da postoje mehanizmi da smanjimo rizik za sve aspekte i pokušamo održati ono što se održati može”, rekao je Plenković.

Na pitanje hoće li odluka biti donesena sljedeći tjedan, odgovorio je s “vidjet ćemo”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina