Plenković u Saboru o ratifikaciji Istanbulske konvencije, graničnom sporu sa Slovenijom, PDV-u

Foto: fah

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu u “Aktualnom prijepodnevu” da će Vlada smanjiti PDV.
Također je govorio o izjavi ministrice Nade Murganić zbog koja izazvala val negodovanja, o ratifikaciji Istanbulske konvencije te o graničnom sporu sa Slovenijom.

Podsjetivši ga kako je u kampanji obećavao da će, ako postane premijer, smanjiti PDV-a, Marijo Habek (SDP) zapitao je Plenkovića hoćete li održati to obećanje.

“Da ili ne”, zatražio je Habek, na što je s “da” kratko odgovorio Plenković i dometnuo “što ćemo sad”.

> Istanbulska konvencija – Podvala pod krinkom zaštite žena usmjerena protiv svake tradicije

Premijer je priznao da izjava ministrice Murganić o slučaju navodnog obiteljskog nasilja župana Tomaševića nije bila najsretnija ni najspetnija, ali i ustvrdio kako bi Murganić, po svom habitusu, bila zadnja osoba koja bi insinuirala toleriranje bilo kojeg nasilja, a kamoli nasilja u obitelji i nad ženama.

> Ivan Munjin: Građani su u javnoj raspravi vrlo jasno poručili – NE ratifikaciji Istanbulske konvencije

Nemamo niti mrvicu razumijevanja za nasilje, učinit ćemo sve da mehanizmima koje država ima stanemo na kraj tom groznom fenomenu, odgovorio je premijer Sabini Glasovac (SDP), koja ga je pitala je li mu neugodno zbog ministričine izjave i zašto nije tražio njenu odgovornost. Njenom izjavom “opaljen je šamar” svim zlostavljanim ženama i nitko to ne može osporiti, ustrajala je Glasovac.

U ovom mandatu riješiti pitanje Istanbulske konvencije

Premijer se osvrnuo i na proces ratifikacije Istanbulske konvencije. SDP-ova Vlada, koja je tu Konvenciju potpisala, imala je dvije godine da je uputi na ratifikaciju, no to nije napravila, rekao je Plenković.

> Pet činjenica koje trebate znati o Istanbulskoj konvenciji

“Iskoristit ću ovu prigodu za nekoliko riječi o procesu koji se odnosi na ratifikaciju Istanbulske konvencije, o kojoj je jako puno riječi. Jedna poruka za širu javnost koju možda zaboravljamo. Istanbulska konvencija, tj konvencija koja se bavi sprječavanjem nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, radila se krajem prošlog desetljeća i radila se za vrijeme HDZ-ove Vlade. U njenoj izradi sudjelovali su stručnjaci iz Ministarstva vanjskih poslova u vrijeme HDZ-ove Vlade. Čak je i kolegica koja je to radila bila predsjednica inicijalnog odbora za izradu te konvencije. Kasnije u radnoj grupi u okviru Vijeća Europe onda je bila potpredsjednica radnog tijela, a naša današnja sutkinja u Europskom sudu za ljudska prava je završila taj posao. Konvencija je 2011. dovršena i otvorena za potpis [država]članicama. SDP-ova Vlada je tu istu Konvenciju potpisala. Imala je 2 godine da je uputi u proces ratifikacije, to nije napravila, meni nije poznato zašto. Isto tako u to vrijeme HDZ kao oporba je prozivao SDP zašto ne ratificira tu Konvenciju. I predsjednica Republike aktualna je u kampanji to rekla. Ja sam prošle godine u ime Vlade dao izjavu da ćemo ratificirati Istanbulsku konvenciju. Gospođa Murganić, ministrica nadležnoga ministarstva, je tijekom protekle godine provela sve što je potrebno da se organizira javno savjetovanje o toj Konvenciji. I ono što smo vidjeli kroz to javno savjetovanje je da je najedanput tema o kojoj se Konvencija bavi, a to je nasilje nad ženama, postala sporedna. Neki su ljudi stavili pitanje rodne ideologije u prvi plan. E meni se čini da tu raspravu trebamo do kraja rasvijetliti i otvoriti i vidjeti što nam Konvencija donosi povrh nacionalnog zakonodavstva sa svojim instrumentima nadzora upravo ovakvih fenomena [nasilja nad ženama] i kako i na koji način ih država suzbija. Prema tome učinit ćemo sve u ovom mandatu i Vlade i Sabora da to pitanje razriješimo na najbolji način.”

> Dr. Željka Markić: Istanbulska konvencija ide ruku pod ruku s Jokić-Divjak indoktriniranom reformom hrvatskog odgoja i obrazovanja

Arbitraža sa Slovenijom

Referirajući se na arbitražu sa Slovenijom, Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) ustvrdio je da su predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker i EU “jasno i glasno” stali na stranu Slovenije, te premijera upitao hoće li popustiti pod pritiskom Bruxellesa i Slovenije i Slovencima dozvoliti da uzmu ono što nikad nije bilo njihovo.

Premijer ne dijeli Sinčićevo mišljenje, kaže da Europska komisija ima poprilično jednostavan pristup, željela bi riješiti problem koji je na dnevnom redu, kojeg nisu htjeli, ali imaju osjećaj suodgovornosti zbog činjenice da je ranija Komisija posredovala pri sklapanju Arbitražnog sporazuma.

“Mi razgovaramo i sa Slovenijom, inzistirat ću da taj dijalog bude racionalan, zato je naš prijedlog bio protokol o granici s pet elemenata koje sam javno rekao kod dolaska Mire Cerara u Zagreb. Mislim da tu možemo doći do približavanja o sadržaju budućeg ugovora o granici, gdje bi Hrvatska i Slovenija mogle profitirati. To ćemo zastupati i to je naš cilj u mjesecima koji su pred nama”, rekao je Plenković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt