Plenković: ‘Izmjena izbornog sustava ne bi trebala biti predmet referenduma’

Foto: fah

Premijer Andrej Plenković rekao je da inicijativa “Narod odlučuje” “zadire u one teme koje nisu teme koje bi trebale biti predmet referenduma”, javio je RTL.

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” u nedjelju je počela s prikupljanjem potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, a inicijativa “Istina o Istanbulskoj” s prikupljanjem potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije.

Premijer Andrej Plenković, upitan o početku prikupljanja potpisa za dvije referendumske inicijative – o izmjeni izbornog sustava i otkazivanju Istanbulske konvencije, rekao je kako inicijativa koja se tiče promjene izbornog sustava, zadire u one teme koje nisu teme koje bi trebale biti predmet referenduma.

“Izborni sustav i izborno zakonodavstvo treba ostaviti predstavničkim institucijama. Ne znam u kojoj se zemlji izborni sustav definira referendumom”, istaknuo je.

Vezano uz inicijativu za otkazivanje Istanbulske konvencije istaknuo je kako se provedba te konvencija, sukladno Interpretativnoj izjavi, neće kositi s vrijednsnim sustavom u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, upitan hoće li Sabor tražiti očitovanje Ustavnog suda ako se prikupi dovoljno potpisa, rekao je kako je na to pitanje već ranije odgovorio.

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr