Plenković je već skupio većinu, no nove Vlade još neće biti: Evo koji su rokovi i procedure nakon izbora

foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Zbog ponavljanja izbora i raznih ustavnih rokova novu Vladu možemo očekivati najranije krajem srpnja iako je Andrej Plenković već skupio dovoljno ruku za većinu

Iako je Andrej Plenković već osigurao 76 ruku, koje čine većinu u parlamentu, do samog prvog zasjedanja 10. saziva Sabora, a onda i potvrđivanja nove Vlade proći će još neko vrijeme, piše tportal.

> Plenković bira manjine, HNS i Reformiste koji zajedno imaju oko 60 tisuća glasova, dok Most i Domovinski pokret imaju gotovo 300 tisuća

Naime rokove za prvu sjednicu i potvrdu Vlade pomaknulo je Državno izborno povjerenstvo svojom odlukom da će se ponoviti izbori u Raši. Tamo se, kako je jučer pojasnio predsjednik DIP-a Đuro Sessa, dopustilo glasovanje osobama koje nisu na popisu birača, pa se pojavio veći broj listića od birača.

Sessa je ponavljanje izbora u Raši najavio za sljedeću nedjelju, a nakon što oni završe i objave se rezultati za Rašu, kreću i rokovi za žalbe na rezultat izbora. Naime rok za žalbu je 48 sati od izbora, nakon čega Državno izborno povjerenstvo ima rok od 48 sati kako bi riješilo žalbu. Ukoliko pak stranka ne bude zadovoljna rješenjem DIP-a, ima rok od 48 sati u kojem se može žaliti Ustavnom sudu, a Ustavni sud pak ima rok od 48 sati da riješi tu žalbu.

Prvo zasjedanje mora se održati najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora

Tek nakon toga Državno izborno povjerenstvo može objaviti službene rezultate, a time kreće i rok za sazivanje prve sjednice Sabora. Naime, prema Ustavu, prvo zasjedanje mora se održati najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora. Prvo zasjedanje uobičajeno je i konstituirajuće, no prije nekoliko godina svjedočili smo tome da prvo zasjedanje nije bilo i konstituirajuće jer je zbog pregovora s Mostom Sabor konstituiran gotovo mjesec dana nakon prvog zasjedanja. Smatra se da je Sabor konstituiran izborom predsjednika, i to na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina zastupnika.

No neovisno o saborskom roku, kreće i proces na Pantovčaku, odnosno moguće je da će Andrej Plenković možda i prije konstituiranja Sabora otići kod Zorana Milanovića te od njega tražiti mandat za sastavljanje Vlade. Prema Ustavu, mandat za sastavljanje Vlade predsjednik države povjerava osobi (mandataru) koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine zastupnika u Saboru, odnosno u ovom slučaju izabranih zastupnika. Nakon što dobije mandat Plenkoviću kreće rok od najkasnije 30 dana u kojem je dužan predstaviti Saboru program Vlade i Vladu te zatražiti glasovanje o povjerenju.

Ako mandatar u roku od 30 dana ne sastavi Vladu, Milanović mu može produžiti mandat za još najviše 30 dana, ako ni tada ne sastavi Vladu ili ona ne dobije povjerenje Sabora, tada će predsjednik povjeriti mandat za sastav Vlade drugoj osobi, onoj koja također ima dva pokušaja za sastavljanje Vlade. Ako Vlada ne bude sastavljena ni tada, predsjednik prema Ustavu imenuje privremenu nestranačku vladu i raspisuje prijevremene izbore za Sabor.

S obzirom na to da je Plenković već osigurao 76 ruku, a zasad se ne nazire to da bi mogao imati problema prilikom sastavljanja Vlade, očekuje se da će novi sastav kabineta predstaviti Saboru i ranije, odnosno da neće otezati do krajnjeg roka od 30 dana.

Iako bi teoretski Plenković mogao predložiti Vladu već na dan prvog zasjedanja, odnosno odmah nakon konstituiranja Sabora, teško je povjerovati da će se to tako brzo dogoditi. Naime među onima koji dolaze u Sabor kao izabrani zastupnici nalaze se i neki na nespojivim dužnostima poput župana i aktualnih ministara te će se vjerojatno pričekati da se za sve potvrde zamjenski zastupnici kako bi Plenković imao sigurnih 76 ruku, što je najmanja većina koju može imati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal.hr