Plenković napada DORH i tvrdi da je napadač na Vladu imao pomagača: Krivi člana predsjedništva DP-a

Plenković Markuš
Foto: fah, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Danijel Bezuk (23) mladić je koji je u listopadu prošle godine pucao na zgradu Vlade i pritom teško ranio jednog pripadnika osiguranja. Nakon toga je počinio samoubojstvo. Ovih dana DORH je objavio kako je utvrdio da Bezuk nije imao pomagače niti ga je itko poticao na čin, te da neće pokrenuti proces protiv njegovog terorističkog čina, jer je preminuo.

Premijer Plenković slaže se da je napad na zgradu Vlade bio teroristički čin, no ne vjeruje DORH-u da napadač nije imao ni pomagača ni poticatelja. Od službi traži dodatna izvješća ali i proziva političke protivnike na desnici, a predsjednik Republike mu poručuje da otkrije terorističke skupine ako za njih zna.

Milanović o Plenkoviću: ‘Neka kaže ako što zna, u protivnom uznemirava hrvatski narod’

“Sumnjam da nije bilo niti poticatelja niti pomagača. A očekujem od svih službi, uključujući naše obavještajne službe dodatna izvješća o toj temi jer smatram da je ova tema prevažna, preozbiljna i da smo premalo o njoj govorili. Da se to dogodilo vjerujte mi da bi se okrenuo svaki kamen da se pronađe tko je taj tko je naveo tog čovjeka da tako nešto napravi”, rekao je premijer Andrej Plenković, prenosi RTL.

“Osam mjeseci kasnije nemamo šta teško povjerovati. Mi to znamo, mi znamo da je bila jedna osoba. Jedno je davati svoj sud još dok barut smrdi u zraku. Drugo je to raditi 9 mjeseci kasnije kad imamo i nekakva saznanja. Ja ne znam za nikakve terorističke skupine. Onaj tko zna, neka kaže, u protivnom uznemirava hrvatski narod”, izjavio je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Plenković tvrdi da je krivac Markuš

Plenković, kaže, zna one koji su utjecali na Bezuka. Danas ne upire prstom, ali je krivca imenovao prije nekoliko dana.

“Nije otišao u Vlašku pred Domovinski pokret, pucao je u Vladu. Zašto? Pitajte člana predsjedništva DP-a Markuša kakva je njegova relacija s Bezukom bila. Sigurno ga nije indoktrinirao netko iz vlade”, rekao je premijer.

Prozvani Damir Markuš tvrdi da Plenković vrši utjecaj na institucije. Kaže da ga je policija ispitala o ovom slučaju, a premijeru poručuje:

“Ja ga pozivam na sud, tj. da dozvoli skidanje imuniteta kad je tako uvjeren da sam kriv pa da vidimo i na sudu ako ima hrabrosti. Ako nema hrabrosti, a ima čast, neka mi se bar ispriča”, izjavio je Damir Markuš, član predsjedništva Domovinskog pokreta.

Nakon napada iz Vlade su najavili novu procjenu sigurnosti na Markovom trgu. Od vidljivih promjena tu je ograda, ograničeno je kretanje i cjelodnevna policijska kontrola stoji na trgu. Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila smatra da je ovih 9 mjeseci trebalo iskoristiti za bolju zaštitu lokacije na kojoj su tri važne institucije.

“Prilika je propuštena, nije se zapravo ništa učinilo, ne znamo da li se možda nešto radi, u tehničkoj nekakvoj pripremi nacrta i izvedbe toga”, izjavio je Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost.

O sigurnosnim planovima zasad se zna vrlo malo. Prema trenutnom stanju, čini se da iza ograde baš često ne mogu niti oni koji trg održavaju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL