Foto: Snimka zaslona

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u intervjuu za Dnevnik HRT-a govorio je o izborima, Agrokoru, koalicijama, međunarodnom položaju Hrvatske.

Ocjenjujući kampanju za lokalne izbore, premijer Plenković rekao je kako je bila specifična. Bilo bi mi draže da su svi kandidati imali priliku predstaviti svoje programe i kako unaprijediti lokalne zajednice u kojima žive i rade, ali s obzirom na političko okružje, dominirale su nacionalne teme, istaknuo je premijer. Izrazio je zadovoljstvo kako su kandidati HDZ-a odradili kampanju.

Bruna Esih neće podržati Plenkovića: Hrvatska je umorna od oktroiranih vladara

Razgovori o stvaranju parlamentarne većine vodit će se nakon lokalnih izbora, ponovio je Plenković. Većinu smo imali već kod izbora predsjednika Sabora. Inicijativa oporbe je doživjela poraz. U trenutku kada  Hrvatska ekonomija ide unaprijed, kad se smanjuje javni dug, nikad manji proračunski manjak, rast izvoza, potrošnje, kreditni rejting povećan … i baš tada oporba je željela destabilizirati vladu i smijeniti ministra financija. Cilj nam nastaviti ove trendove i imati stabilnu parlamentarnu većinu, istaknuo je Plenković.

Od zastupnika Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih očekuje da će ostati u njihovu Klubu zastupnika s obzirom da je riječ o onima koji imaju mandat s liste HDZ-a. Ne znam što se promijenilo u politici stranke da oni ne bi poduprli Vladu, dodao je.

Izričito je odbacio mogućnost velike koalicije. SDP ima 20 mandata manje od HDZ-a, ni čestitali nam nisu na pobjedi. Nikada više interpelacija, zahtjeva za opozivima i nikad manje kvalitetnih prijedloga. Dijalog sa svim strankama da, velika koalicija ne, naglasio je premijer.

(VIDEO) Bruna Esih otkriva što se točno događalo na sastanku s Plenkovićem i vrhom HDZ-a kada su tražili njezin potpis

Na pitanje nije li se oko slučaja Tomislava Sauche dogodilo nekoliko koincidencija, Plenković je rekao kako HDZ i vlada koju vodi znaju što je trodioba vlasti. Treba reći dosta miniranja hrvatskih institucija i toga da se u najširoj javnosti kreira percepcija da institucije u državi ne funkcioniraju.

Na pitanje o tome hoće li se ići u rekonstrukciju Vlade, premijer je rekao kako će popunjavanje ministarskih mjesta biti plod dogovora s koalicijskim partnerima.

Izvor: narod.hr/hrt