Plenković odbacio zahtjev GI Narod odlučuje da DIP kao neovisno tijelo provjeri potpise za referendum

Foto: fah

Premijer Andrej Plenković komentirao je zahtjev Inicijative “Narod odlučuje” da njihove potpise provjerava Državno izborno povjerenstvo (DIP), a ne nadležna ministarstva.

“Imam povjerenje u institucije hrvatske države i oni koji su dobili zadatak da to ispitaju to će i napraviti”, kratko je odgovorio Plenković.

GI Narod odlučuje zatražila od Vlade da provjeru potpisa povjeri DIP-u kao neovisnom i nepristranom tijelu

Građanska inicijativa Narod odlučuje uputila je dopis premijeru Plenkoviću i članovima Vlade sa zahtjevom da se provjera vjerodostojnosti i broja potpisa prikupljenih za referendum povjeri Državnom izbornom povjerenstvu kao neovisnom i nepristranom tijelu.

Ministar uprave, Lovro Kuščević, lažno je optužio Narod odlučuje za prijevaru u procesu prikupljanja potpisa, čime je teško narušio povjerenje birača da će njegovo ministarstvo nepristrano i vjerodostojno provjeriti broj potpisa.

Povjerenje građana je dodatno narušeno time što su čelnici najviših državnih tijela napadali referendumsku inicijativu i iznosili neistine o referendumskim pitanjima: predsjednik Sabora, Gordana Jandroković, također je govorio protiv Narod odlučuje, a premijer Andrej Plenković vodio je kampanju protiv referendumskih pitanja i odlučivanja o izbornom sustavu na referendumu.

Preporuka je Venecijanske komisije iz Kodeksa dobre prakse o referendumima da se državni dužnosnici i administrativna tijela moraju suzdržati od izjašnjavanja o referendumskim pitanjima (p. I., čl. 3.1.a-b), a da referendumski postupak provodi nepristrano i neovisno tijelo (p. II., čl. 3.1.).

Zbog navedenih razloga, građanska inicijativa Narod odlučuje, kao zainteresirana strana u procesu raspisivanja referenduma, traži od Vlade da u skladu s preporukama Venecijanske komisije provjeru broja potpisa GI Narod odlučuje provodi Državno izborno povjerenstvo.

Državna tijela, poput Ministarstva uprave i MUP-a, koja su se kompromitirala i izgubila povjerenje birača u svoju neutralnost, ne mogu nadzirati i biti odgovorna za tijek referendumskoga procesa.

DIP je kao nepristrano i neovisno tijelo jamac da će se referendumski proces provoditi bez uplitanja politike.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr