Plenković: ‘Postigli smo kvalitetan konsenzus o kurikulu povijesti’

Foto: fah

Postigli smo kvalitetan konsenzus o kurikulu povijesti, kazao je u petak premijer Andrej Plenković pri čemu je istaknuo je da su aktivnosti koji se tiču svih kurikula u našem obrazovnom sustavu došle do kraja, naglasivši da je taj dokument usvojen jednoglasno na stručnoj razini.

“Postigli smo kvalitetan konsenzus o kurikulu povijesti, koji nerijetko izaziva ideološke i ne samo stručne, već i političke prijepore. Taj tekst je dovršen, ministrica će ga usvojiti, a njegova se objava u Narodnim novinama očekuje sredinom idućeg tjedna”, kazao je Plenković.

Ocijenio je da su osjetljive teme povijesti 20. stoljeća poput pitanja zločina i holokausta primjereno zastupljene u kurikulumu koji se nedvojbeno, demokratski i nepristrano određuje prema svakom totalitarnom i autoritarnom sustavu.

Naglasio je da je tema Domovinskog rata također primjereno i detaljno obuhvaćena ovim kurikulom i u skladu je sa saborskom Deklaracijom o domovinskom ratu.

“To nije dokument političke već stručne razine”, ustvrdio je Plenković.

Dodao je da iza ovakvog kurikuluma možemo svi zajedno stati, uključujući članove Vlade koji su iz narodnjačkih ili demokršćanskih ili liberalnih političkih filozofija, i da je to glavna vrijednost tog dokumenta.

Zahvalio je svima koji su pridonijeli tom bitnom iskoraku, posebno zahvalivši ministrici obrazovanja Blaženki Divjak i čelnom čovjeku ekspertne radne skupine Radovanu Fuchsu.

Vjeruje da će stručnjaci koji će pisati udžbenike na temelju tog kurikuluma napraviti “kvalitetne i zanimljive tekstove za mlade koji će iz obrazovnog sustava izlaziti sa svim temeljnim znanjima o hrvatskoj kulturi, povijesti, jeziku, identitetu našoj tradiciji, a isto tako biti dobro informirani o povijesti Europe i svijeta i drugih zemalja”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina