Umjesto da preuzme odgovornost – Plenković se opravdava zbog veleposlanikovog odlaska na proslavu “Dana RS”

Foto: Snimka zaslona

Premijer Andrej Plenković rekao je u subotu u Splitu da će Vlada u ponedjeljak poništiti natječaj za kupnju borbenih aviona i potom analizirati naučene lekcije iz tog procesa, ali će ostati odlučna da RH zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva, a istaknuo je i da je ova Vlada u dobroj vjeri i s dužnom pažnjom činila sve što je radila nakon ponude Izraela, prenosi N1.

>Završen sastanak s izraelskom delegacijom – službeno potvrđeno: Izraelci ne mogu isporučiti avione

Premijer Andrej Plenković, na obilježavanju 29. godišnjice osnutka HDZ- a u Splitu, rekao je “kako su oni prva Vlada koja je imala odvažnosti donijeti stratešku odluku o kupnji zrakoplova, kako je transparentno išla u proces i u dobroj vjeri i s dužnom pažnjom činila sve što je radila nakon ponude Izraela”.

Istaknuo je kako tu odluku vjerojatno ne bi donijeli da je bilo jasno da je proizvođač te tehnologije, američka kompanija, sasvim uvjerena da američka administracija neće odobriti posao s moderniziranim zrakoplovima.

„To nije bilo tako jasno niti se to moglo razabrati ni iz posjeta ministra obrane SAD- a u srpnju, a niti iz posjeta predsjednika Izraela. Nije se to moglo ni zaključiti iz činjenice da su izraelski F 16 Barack letjeli iznad Knina 5. kolovoza. Takvog analitičara, a vidim i među današnjim kritičarima, nije bilo”, rekao je premijer Plenković.

Najavio je sjednicu Vlade u ponedjeljak na kojoj će natječaj za kupnju zrakoplova poništiti, staviti odluku izvan snage, potom analizirati naučene lekcije iz tog procesa, ali će ostati odlučni da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva. Ono što ćemo napraviti, nastavio je premijer Plenković, bit će u vremenu kada Vlada, Vijeće za obranu i druge institucije procjene da je taj korak nužan, prenosi N1.

„Uvjereni da smo donijeli strateški gledano dobru odluku iza koje stojimo, idemo vrlo vjerojatno, u trenutku kada to procijenimo, u novi proces. Vodite računa da su se ovakve stvari događale i drugim zemljama u ovako velikim operacijam koje su to tada isto tako vjerojatno radile prvi put”, kazao je premijer Plenković.

Prema njegovim najavama Vlada će u budućnosti provoditi mnoge reforme u kojima će se osnažiti državna administracija i njena kvalitetnija organizacija, digitalizacija, te koncept e-građana koje će uvesti u brojne sfere svojih aktivnosti.

“Dragan Čović i HDZ BiH donose svoje odluke”

“Bilo bi dobro da svi skupa jasno naprave ključnu distinktciju – HDZ BiH neovisna je stranka o HDZ-u u Hrvatskoj. Dragan Čović i HDZ BiH donose svoje procjene, svoje odluke. Što se tiče nazočnosti u Banja Luci, on je i proteklih godina bio tamo. To ostavljam Čoviću i HDZ-u BiH da komentiraju”, rekao je Plenković.

Vlada je nakon objava medija pokrenula proceduru opoziva hrvatskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija koji je također bio taj dan u Banja Luci na sastanku s Miloradom Dodikom, no nije bio na ceremoniji Dana Republike Srpske.

>Veleposlanik Ivan Del Vechio nakon skandala brani se da je ‘datum za susret s Dodikom’

>Tko je Ivan Del Vechio – veleposlanik RH koji je sudjelovao na proslavi dana zločinačke tvorevine Republike Srpske?

“S aspekta Hrvatske, nismo imali obavijest da će tamo nazočiti naš veleposlanik, koji se po nama prije svega trebao konzultirati ako je imao tamo sastanak nevezan s defileom. Taj dan nije trebao biti tamo. I prije je imao pozive pa nije išao. S iskustvom koje ima, neobično je da je na samom kraju mandata i svoje karijere odlučio otići. Uskoro ćemo krenuti s imenovanjem novog veleposlanika u BiH”, komentirao je Plenković, ali nije objasnio zašto veleposlanik nije imao jasne upute kakva je hrvatska politika prema tzv,. RS.

>Reakcija na proslavu dana zločinačke tvorevine Republike Srpske: Zatražen povratak veleposlanika Del Vechia u Hrvatsku

Komentirao je kandidaturu ministrice Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe

“Mislim da ministrica ima sve kvalitete za preuzimanje odgovorne funkcije glavne tajnice Vijeća Europe, o tome smo proteklih 8-9 mjeseci u Vladi razgovarali, imali smo vrlo kvalitetan program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe. Taj hrvatski angažman, za razliku od pozornosti koju su mediji tome posvetili, naišao je na pozitivan odaziv brojnih članica, zato smo odlučili da ona kao perfektan anglofon i frankofon bude kandidat. Vidjet ćemo, ako taj proces bude uspješan, mi ćemo tada eventualno odlučivati o njezinom nasljedniku, ali sve to je u jako ranoj fazi”, rekao je premijer za N1.

>Ministrica Pejčinović-Burić kandidatkinja je za glavnu tajnicu Vijeća Europe – što znamo o njoj?

Osvrnuo na predstojeće izbore za Europski parlament.

“Izbori su 26. svibnja, Europski parlament, ovaj aktualni saziv, radi do 15. travnja, HDZ će imati daleko najjaču listu i uvjerljivo će pobijediti kao i na prethodnim izborima, već sam rekao da ćemo najmanje pet mandata osvojiti”, izjavio je za N1.

Najavio je i da će Vlada u ponedjeljak izvan snage staviti odluku o nabavci borbenih aviona te je ponovio da mu je žao što je došlo do ovakvog epiloga s Izraelom, ali da to ne mijenja temeljnu stratešku odluku da Hrvatska zadrži ratno zrakoplovstvo.

Izvor: narod.hr/N1