Reakcija na proslavu dana zločinačke tvorevine Republike Srpske: Zatražen povratak veleposlanika Del Vechia u Hrvatsku

Foto: snimka zaslona

Premijer Andrej Plenković zatražio je od potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove veleposlanika Ivana Del Vechia natrag u Hrvatsku, doznao je Večernji list.

Šefica hrvatske diplomacije Marije Pejčinović Burić povukla je na traženje premijera Andreja Plenkovića veleposlanika Del Vechija u Zagreb na konzultacije.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banju Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i on je zbog toga povučen u Zagreb na konzultacije, priopćeno je u četvrtak.

“Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine”, priopćio je MVEP i poručio da će detaljno ispitati zašto je Del Vechio bio ondje.

‘Dan Republike Srpske’ je protuustavan

U Banjoj Luci vlasti Republike Srpske u srijedu su ponovno organizirale obilježavanje “Dana republike”, iako je još 2015. Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim zbog diskriminacije Hrvata i Bošnjaka.

>Veleposlanik Republike Hrvatske na proslavi dana zločinačke tvorevine Republike Srpske

No, najveći šok izazvala je činjenica da je na ovom, po zakonima BiH neustavnom skupu, bio prisutan i nekadašnji predstavnik Hrvata u BiH, kao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, te veleposlanik Republike Hrvatske – Ivan del Vechio. Veleposlanici drugih država u BiH, izuzev ruskog veleposlanika, bojkotirali su proslavu.

Osude su stigle i od ministra obrane Krstičevića i ministra branitelja Medveda.

“Što se tiče Čovića, neću komentirati, a što se tiče nazočnosti veleposlanika RH, koliko mi je poznato, MVEP nije bio upoznat s njegovim boravkom te je zatražilo njegovo očitovanje o nazočnosti. O sankcijama će odlučiti MVEP, ali je to u svakom slučaju neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događaju odlikovan ratni zločinac, pravomoćno osuđen u Hrvatskoj.”, rekao je ministar Medved

>(VIDEO) Ministar Medved o proslavi ‘Dana RS’: ‘Dolazak hrvatskog veleposlanika je neprimjeren. O sankcijama će odlučit MVEP’

>Kako je nastala tzv. Republika Srpska – na čijoj je proslavi bio veleposlanik Republike Hrvatske?

Čelnica RS-a tom je prigodom Željka Cvijanović odlikovala je više osoba, među njima posmrtno i bivšeg oficira JNA Slavka Lisicu, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina na području Šibenika.

Lisica je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije,  kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Cvijanović je izjavila da je posthumno odličje zaslužio kao neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda.

> Republika Srpska odlikovala osuđenog za napade na Šibenik: ‘Neustrašivi borac za slobodu srpskog naroda’

Tko je Slavko Lisica?

Lisica je bio general vojske bosanskih Srba, a prije toga je imao karijeru časnika JNA koju je okončao u činu pukovnika u tzv. Kninskom korpusu, kojim je zapovijedao Ratko Mladić.

Presudom Županijskog suda u Šibeniku Lisica je 1998. proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na petnaest godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga,zapovjedio topničke napade na Šibenik. U tim je napadima poginula jedna ženska osoba, a oštećena je katedrala Sv. Jakova, crkva Sv. Frane, samostan Sv. Frane, Biskupska palača, Nova crkva, tvrđava Sv. Mihovila, Knežev dvor – spomenici kulture I kategorije, crkva Sv. Ane, Palača Šižgorić-Galbijani, kuća Chiabo, zgrada teatra, kuća Iljadica, Mala Logga – spomenici kulture te veliki broj grobova, nadgrobnih ploča i spomenika na starom gradskom groblju. Oštećena je i gradska Vijećnica, crkva Sv. Ivana, crkva Sv. Vida, objekti i oprema TLM “Boris Kidrič”, “Vinoplod-Vinarije”, objekti TEF-a, tvornice plastičnih prerađevina “Poliplast”, “Izgradnje”, RO “Luka”, hoteli “Jadran” i “Krka”, objekti, oprema i 120 vozila “Autotransporta”.

Vrhovni sud Hrvatske presudu Lisici potvrdio je 2001. godine odbivši njegovu žalbu na presudu šibenskog suda.

Slavko Lisicaumro je u Beogradu 2013. godine, a jučer je odličje, koje mu je dodijeljeno posthumno, uručeno njegovom sinu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji list/hina