Plenković tvrdio da u Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije, a sada ju sam zakonski nameće

andrej plenković
Foto: Fah

Kako smo izvijestili, Nino Raspudić, nezavisni saborski zastupnik, pripadnik Kluba zastupnika Mosta podnio je Hrvatskom saboru amandmane na Konačni prijedlog zakona o elektroničkim medijima Vlade Republike Hrvatske. Raspudić je amandmanima predložio da se iz zakona izbriše spominjanje rodnog identiteta u čak četiri članka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Raspudić predložio da se izbriše spominjanje ‘rodnog identiteta’ iz Zakona o elektroničkim medijima

> Istanbulska konvencija je usvojena 2018., a sada MVEP traži uvođenje ‘trećeg spola’ na osobne iskaznice

> Bartulica za Narod.hr: IK je ideološka ‘toljaga’ s kojom se udara na kulturu i tradiciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imajući u vidu da se u prijedlogu zakona Vlade Andreja Plenković spominje rodni identitet, vrijedi podsjetiti kako je udruga U ime obitelji još 2018. godine upozoravala na opasnost od ulaska rodne ideologije u hrvatsko društvo, kada je prethodna, također Plenkovićeva Vlada odlučila ratificirati kontroverznu Istanbulsku konvenciju (IK).

Ignoriranje udruge UiO, akademika hrvatskih biskupa i smjene u HDZ-u zbog IK

Ne samo da ga ju je Plenković odlučio ratificirati nego su istu potvrdili svi saborski zastupnici HDZ-a osim njih 14 i to uz pljesak zastupnika SDP-a. Plenković je dapače bio toliko ustrajan u ratifikaciji IK da je zbog kritiziranja iste dao smijeniti druga dva najmoćnija HDZ-ovca u hijerarhiji, političkog i međunarodnog tajnika, raspuštao je stranačke ogranke te je u konačnici ignorirao upozorenja HAZU-a I hrvatskih biskupa.

Brojni drugi intelektualci pobunili su se 2018. protiv ratifikacije IK, da je Plenković naredio izdavanje pravno irelevantne izjave. I tada je prva reagirala udruga U ime obitelji iz koje su poručili kako taj postupak neće i ne može spriječiti da Republika Hrvatska, ako ratificira Konvenciju, mora provoditi sve obaveze sadržane u Konvenciji – odredbe o “rodu”, unijeti koncept “roda” i rodnu ideologiju u obrazovni sustav, obavezati se na financiranje i konzultiranja udruga civilnog društva i na proizvoljni nadzor komisije GREVIO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedice Istanbulske konvencije vidljive u prvih 40-ak dana od njene ratifikacije

Kada je IK ratificirana unatoč velikom otporu javnosti, samo nekoliko dana kasnije Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je mladim znanstvenicima upitnik “(Samo)procjena stavova o mobilnosti”. U tom upitniku od mladih znanstvenika tražilo se da odaberu svoj “rod”: “male” (muški) rod, “female” (ženski) rod i “I prefer not to say” (“ne želim se izjasniti”).

Također, 40-ak dana nakon što je ratificirana IK Ministarstvo znanosti i obrazovanja je 23. svibnja ove godine uputilo dopis svim osnovnim i srednjim školama, te svim visokim učilištima kojim se unaprijed regulira “izdavanje svjedodžbi i diploma nakon upisa promjene spola/odabira života u drugom rodnom identitetu, imena i/li prezimena u državnim maticama”.

Rodna ideologija, teorija i statistika u SAD-u

Sada, dvije godine nakon ratifikacije IK Plenkovićeva Vlada i sama gura rodnu ideologiju u hrvatsko zakonodavstvo budući da se u Konačnom prijedlogu zakona o elektroničkim medijima spominji rodni identitet u smislu njegova prepoznavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Plenković je kao pravnik morao znati koliko je nevažno dodavati interpretativnu izjavu IK budući da se u njoj rodna ideologija spominje samo jednom i to bez njenog definiranja.

“Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka”, stoji u interpretativnoj izjavi.

Na ovakav način, “rodna ideologija” može se tumačiti bilo kako.

Međutim, onako kako je javnost kritizirala rodnu ideologiju jasno je da se pod njom misli na rodnu teoriju koja je utemeljena samo na nejasnom konceptu slobode u području osjećaja i želja ili trenutačnih želja izazvanih emocionalnim impulsima i voljom pojedinca, te tvrdi kako postoje više od dva spola odnosno roda, te da on ovisi o osjećajima pojedinca. Tako je spolni identitet rodnom teorijom zamijenjen za rodni identitet.

I papa Franjo je u knjizi izdanoj početkom 20202. godine posvećenoj poljskom papi Ivanu Pavlu II.(“Sveti Ivan Pavao Veliki”), osudio “zlo” rodne ideologije, rekavši da nastoji izbrisati sve razlike između muškaraca i žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno, proteklih godina je unutar LGBT pokreta mainstream poziciju dobio je “T” ili transseksualni aspekt tog pokreta, a rezultat tehnološkog napretka i teorijske podloge postavljene rodnim studijima jest taj da mainstream mediji pa i političke stranke prihvaćaju ideju kako bilo može biti rođen kao muškarac, a proglasiti se ženom ili obrnuto.

Tako je prema najnovijem istraživanju trans-aktivističke udruge Trevor Project sve više onih unutar LGBT pokreta koji kategorički odbacuju spol kao bilo kakvu, pa čak i biološku granicu. Prema njihovoj anketi provedenoj među 35.000 pripadnika LGBT pokreta u SAD-u starih između 13 i 24 godine, sve je više oni koji podliježu rodnoj ideologiji.

Među njima, oni koji se smatraju nebinarnima, odnosno niti muškarcima niti ženom ili oboje ili se pitaju jesu li binarni je sveukupno 46%, među njima je 29% onih koji se smatraju “queer”, 27% njih “rodno neskladni”, 24% ih je “rodno fluidno”, 23% su “rodno queer”, 23% ih se smatra androginima, 15% ih se smatra “arodnim” (bezrodnim)…, a 4% ih se izjašnjava bi rodnim” (dvorodnim).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.