Plenković: Vjerujem da ćemo ostvariti veliki pomak u ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske

Foto: fah

Premijer Andrej Plenković u petak je u Šibeniku izrazio zadovoljstvo formatom sastanaka Vlade i čelnika jedinica lokalne i područne samouprave, smatra da on pridonosi boljem razumijevanju i rješavanju otvorenih pitanja u višerazinskom upravljanju Hrvatskom te vjeruje da će u sljedećih nekoliko godina biti ostvaren “veliki pomak u ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske”.

“Smatram da je ovaj forum na neformalan način pridonio i boljem razumijevanju, a i rješavanju brojnih otvorenih pitanja koja su na dnevnom redu u višerazinskom upravljanju Hrvatske”, rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon trećeg sastanka članova Vlade sa županima i predstavnicima Zajednice gradova te Zajednice općina.

Prvi takav sastanak održan je u prosincu prošle godine u Zagrebu, a premijer ocjenjuje da su u tih godinu dana u duhu partnerstva razvili vrlo tijesnu suradnju usmjerenu na smanjivanje nejednakosti u Hrvatskoj, na izradu zakonskih prijedloga koji idu i za većom decentralizacijom, kao i za realizacijom svih projekata temeljem sredstava iz eu fondova.

“Vjerujem da ćemo na ovaj način, prateći se u mandatima i Vlade i predstavničkih tijela lokalne i područne samouprave, u sljedećih nekoliko godina ostvariti veliki pomak u ravnomjernijem regionalnom razvoju Hrvatske”, rekao je Plenković.

Najavio je da će idući sastanak biti održan u Varaždinu, a domaćin će biti župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

Na sastanku u Šibeniku potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić predstavila je aktivnosti Ministarstva na jačanju suradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u području zaštite potrošača, poticanja poduzetništva bespovratnim sredstvima te povratu sredstava iz Programa Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2013./2014. godinu.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić predstavio je aktivnosti u području poljoprivrede, od mjera ruralnog razvoja, mjera iz fonda za pomorstvo i ribarstvo, preko izgradnje ribarskih luka, do reformskih zakona u poljoprivredi, a župan Šibensko-kninske županije i čelnik Zajednice županija Goran Pauk govorio je o inicijativi snažnijeg uključivanja županija u procese planiranja Kohezijske politike EU nakon 2020. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž