Plenkovićev ministar Aladrović pod istragom DORH-a, a Milanovićev Jakovina unatoč aferama nije

jakovina
Foto: Fah

Početkom ožujka Vlada HDZ-ovog Andreja Plenkovića je zaprimila zahtjev za skidanje imuniteta ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću, a radi pokretanja postupka za djelo za koje je propisana kazna zatvora do pet godina.

Aladrović se našao pod istragom DORH-a zbog nezakonitih zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), koji je vodio 2019., prije nego što je preuzeo ministarsku dužnost. On je sebi bliskim kandidatima osiguravao pitanja kako bi se pripremili za natječaje i s obzirom na prije pripremljene odgovore, dobili posao u HZMO-u.

Aladrović i zapošljavanja

Podsjetimo, Aladrovićev državni tajnik je bivši nogmetaš NK Španskog, dok je šefica inspektora u njegovom ministarstvu postala pravnica bez ijednog dana radnog staža u socijalnoj skrbi. Isto tako, Aladrović je u rodbinskim vezama s Draganom Kovačevićem, nekadašnjim HNS-ovcem koji je završio pod istragama USKOK-a zbog koruptivnih djela dok je bio na čeku državne tvrtke JANAF.

I dok DORH istražuje Plenkovićevog ministra, repovi SDP-ove vlasti za vrijeme Zorana Milanovića još uvijek nisu riješeni. Naime, nekadašnji SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina došao je u središte pozornosti 2016. godine kada je Europska komisija blokirala poticaje zbog sumnje da se radilo o mogućem pogodovanju i nepravilnostima tijekom njegovog mandata. Blokiranih je bilo čak 1,23 milijarde kuna.

> Starešina: Što će biti sa strateški važnim zemljištem Fortenove (bivšeg ‘Agrokora’) u Slavoniji

>Evo što nam je USKOK odgovorio o aferama bivšeg SDP-ovog ministra Tihomira Jakovine

Poljoprivrednici su u više navrata upozoravali kako je SDP-ov ministar Jakovina uništio hrvatsku poljoprivredu. Od 2004. do 2016. hrvatskim je poljoprivrednicima isplaćeno oko 36 milijardi kuna poticaja, a istovremeno je proizvodnja smanjena za 27 posto. Očito su nepravilnosti u sustavu i kriva upotreba poticaja doveli do toga. Lutalo se u politikama i rješenjima, ali svaki je pokušaj ispao još veći promašaj.

Tihomir Jakovina nakon ministarskog mandata povukao se iz politike i sa suprugom dao u nekretninska ulaganja. U prosincu 2017. godine napustio je SDP zbog navodnog neslaganja s vodstvom stranke na čelu s Davorom Bernardićem.

Nezakonita odluka iz 2021. godine

Krajem 2018. hrvatske su financije došle u problem zbog zaboravljenog slučaja iz 2012. i nezakonite odluke bivšeg SDP-ovog ministra Jakovine.

Presuda u sudskom sporu između Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) stvorila je udar za državne financije. Visoki sud presudio je da je Agencija Komori dužna platiti oko 3,5 milijuna kuna zbog obustave plaćanja komorskog doprinosa u 2012. godini, no kada se tome pribroje i zatezne kamate te parnični troškovi, iznos koji će ona, odnosno državni proračun, na kraju morati platiti doseže gotovo 6,4 milijuna kuna.

“Sada se vidi kakvo je bilo postupanje prijašnjih garnitura, nije se poštovao zakon. Zbog toga nam se i događa kašnjenje u korištenju fondova EU, a štetu trpe poljoprivrednici”, poručio je tada Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i bivši ministar poljoprivrede.

Dvije milijarde kuna potrebnih OPG-ovima otišle Todoriću?

Mostov zastupnik Miro Bulj početkom travnja 2017. tijekom izbijanja afere s Agrokorom upozorio je da su za SDP-ova ministra poljoprivrede Jakovine dvije milijarde kuna potrebnih OPG-ovima otišle Todoriću.

“Hrvatska je štitila sve tajkune – od onih koji su u Splitu prodavali manistru do onih koji su imali dvore kao što je Todorić, očito je planski vođen kako bi netko drugi to preuzeo. Pitaju me blagajnice Konzuma što će biti, Marasa to nije briga jer je SDP-ov ministar poljoprivrede dao dvije milijarde kuna Todoriću, a ne malim OPG-ovima. Loše ste vodili ovu državu”, poručio je Miro Bulj SDP-ovom Gordanu Marasu, ministru poduzetništva i obrta u Vladi Zorana Milanovića.

Umjetno stvaranje uvjeta za sredstva iz EU

Za vrijeme mandata SDP-ovog ministra Tihomira Jakovine umjetno su se stvarali uvjeti za dobivanje europskih sredstava.

Još 2014. godine Marijana Petir opetovano je upozoravala na razaranje hrvatskog sela i hrvatske poljoprivrede.

Kada je Ministarstvo poljoprivrede u mandatu SDP-ovca Tihomira Jakovine izradilo pravilnik i pripremilo natječaj, Marijana Petir je primijetila da se stvaraju umjetni uvjeti koji će pogodovati određenim tvrtkama. Program ruralnog razvoja namijenjen je prije svega obiteljskim gospodarstvima, stoga smo apelirali na ministra Jakovinu da promjeni pravilnik koji omogućuje kasnije malverzacije te da poništi natječaj. Ministar se na to oglušio, rekla je.

Nalaz Europske komisije potvrđuje ono što smo i mi govorili. Učinjen je niz prekršaja, ovo je čista zloupotreba vlasti i položaja, smatra Petir i dodaje kako se obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima onemogućilo da dobiju novac koji njima život znači. Ako je više osoba bilo upleteno u ovo, riječ je o zločinačkom pothvatu, upozorila je europarlamentarka u HRT-ovoj emisiji.

Afera ‘Apoteka’

Jedna od najvećih afera ministra Jakovine svakako je ona koja se medijski kolokvijalno naziva “afera apoteka”, koja je zapravo pokazala da je ministar bio u sukobu interesa. Naime, u prosincu 2012. godine mediji su otkrili da je ministar Tihomir Jakovina, iako je u to vrijeme već godinu dana bio ministar i obnašao tu odgovornu dužnost, kao vlasnik te direktor tvrtke TJ-PROM, što državi, što nekolicini drugih vjerovnika, ukupno dugovao više od 150 000 kuna, to mu je okvalificirano kao sukob interesa koji je zapravo trajao od 2001. godine i njegovog izbora za načelnika općine Bukovlje.

Vlada je tu aferu dobrim dijelom prešutjela kao i upozorenja koja su stizala iz oporbe ali i od neovisnih političkih analitičara koji su ovakvo ponašanje ministra okarakterizirali politički štetnim. Nakon što se čitav skandal razotkrio ministar je jednostavno prodao svoju tvrtku za 400 000 kuna te u tome nije vidio ništa sporno, naprotiv. Ne samo da nije priznao pogrješku već se pokušao opravdati da se na prodaju odlučio zato što ne želi da mu se spočitava formalno vlasništvo nad tvrtkom koju je ipak prodao više nego formalno, za stvarne novce.

USKOK ne tereti Jakovinu ni za što?

“Povodom Vašeg upita obavještavamo Vas da smo provjerama u našim evidencijama utvrdili da je ovaj Ured imao u radu više predmeta vezanih uz osobu koju navodite u Vašem upitu s time da prijava koju navodite u upitu pod brojem 1. nije dostavljena ovom Uredu na nadležno postupanje.

U svim predmetima koje smo imali u radu provedeni su izvidi kojima nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela iz nadležnosti ovog Ureda ili nekog drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, o donesenim rješenjima o odbačaju kaznenih prijava odnosno o nepostojanju osnova za daljnje postupanje ovog Ureda, obaviještene su sve navedenim Zakonom predviđene osobe.” – poručili su za Narod.hr iz USKOK-a.

Dakle, prijava koju je 2016. Ministarstvo poljoprivrede uputilo DORH-u nije ni dostavljena USKOK-u, a za sve ostale predmete u slučaju Jakovine, koje je DORH istraživao nije utvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela.

Prijava 2016. podnesena DORH-u, a ni oni ni USKOK nemaju odgovor o njoj

Ostaje pitanje zašto nam na prvo pitanje nije odgovorio DORH, kojemu je kaznena prijava i podnesena, nego nas je preusmjerio na USKOK koji poručuje da im taj predmet nikada nije dostavljen. Tko se onda tim predmetom, nakon prijave, bavio?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.