Plenkovićeve ‘mjere štednje’: Umjesto 88 pomoćnika ministara zaposlit će 97 ravnatelja

Foto: Fah

Natječaji za ravnatelje upravnih organizacija u ministarstvima, koji su raspisivani od 9. listopada nakon što je izmjenama Zakona o sustavu državne uprave od 18. srpnja Vlada ukinula dužnosnička mjesta pomoćnika ministara, otkrivaju kako 20 ministarstava traži veći broj ravnatelja nego što u ovom trenutku imaju pomoćnika.

> Nema za medicinare i nastavnike, ali ima za ravnatelje u ministarstvima: Plaće im skočile za 588 kuna

> Malenica o svom prethodniku Kuščeviću: ‘On je odradio određene aktivnosti u Ministarstvu, moj je cilj da demistificiramo javnu upravu’

> Gradovi, općine i županije imaju 127 pročelnika više nego 2017.

Do tog je zaključka došao Jutarnji list proučavajući sve natječaje koje su ministarstva raspisala od 9. listopada do zaključno 8. studenoga, iako su prema odluci Vlade imali rok do 20. listopada raspisati natječaj (rok je poštivala većina, osim Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva kulture). Prema registru dužnosnika koji objavljuje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, u ovom trenutku ministarstva imaju 88 pomoćnika ministara, a javnim natječajima traže ukupno 97 ravnatelja uprava.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, primjerice, u ovom trenutku ima četiri pomoćnika, a traže čak osam ravnatelja za svojih osam uprava.

Slična je situacija i u Ministarstvu kulture gdje su ustrojene četiri upravne organizacije pa je natječaj raspisan za četiri ravnateljska mjesta, iako trenutačno imaju tri pomoćnika.

Sve po sistematizaciji

I Ministarstvo za demografiju traži više ravnatelja nego što imaju pomoćnika – trenutačno imaju jednog pomoćnika, a traže četiri ravnatelja.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta raspisalo je 22. listopada natječaj za imenovanje ravnatelja, a iako je natječaj raspisan za ravnatelje pet ustrojstvenih jedinica, oni u ovom trenutku imaju četiri pomoćnika ministra, dok je jednoj Upravi na čelu bio državni tajnik.

Više ravnatelja nego što imaju pomoćnika sada traže i u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Iako su u tom Ministarstvu imali samo dva pomoćnika, sada traže četiri ravnatelja.

I u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova traži se osam ravnatelja, a trenutačno imaju šest pomoćnika ministara. No, oni tvrde da je “natječaj raspisan za broj ravnatelja koliko je bilo i pomoćnika ministra”, pa su očito neki pomoćnici otišli sa svoje pozicije prije nego što je dovršen natječaj za ravnatelje.

Slična je situacija i u Ministarstvu obrane u kojem tvrde da je isti broj pomoćnika i ravnatelja, iako u ovom trenutku imaju jednog pomoćnika manje nego što traže ravnatelja.

I Ministarstvo zaštite okoliša i energetike traži jednog ravnatelja više nego što imaju pomoćnika (sedam ravnatelja, a imaju šest pomoćnika), dok ostala ministarstva traže jednak broj ravnatelja koliko su dosad imali pomoćnika.

No, čak postoje i neka ministarstva koja traže manje ravnatelja nego što trenutačno imaju pomoćnika (Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo financija, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo obrazovanja), a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU raspisalo je natječaj samo za dva ravnatelja jer za ostala četiri, kažu, natječaji tek slijede.

Iako je intencija ovih izmjena, osim depolitizacije i profesionalizacije državne uprave (barem je tako najavljeno), bila ušteda, nakon što je Vlada 1. rujna podigla osnovicu za državne službenike s 5584,19 kuna bruto na 5695,87 kuna bruto, budući ravnatelji uprava po ministarstvima imat će osnovnu plaću veću za gotovo 600 kuna bruto nego što su imali pomoćnici. To znači da će se za ravnatelje uprava, bez dodataka na plaću, na godišnjoj razini morati izdvajati gotovo 700.000 kuna više u bruto iznosu ili u četiri godine, koliko će im trajati mandat, 2,8 milijuna kuna više, zaključuje Jutarnji list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr