Počele intenzivne pripreme za prodaju dijela Agrokorove imovine

Foto: Fah

U najnovijem mjesečnom izvješću izvanredne uprave Agrokora, kaže se kako je u sklopu procjene poslovanja identificirano 143 trgovačkih društava u kojima grupa Agrokor drži udjele, a uglavnom je riječ o većinskima, javlja Jutarnji list.

Najavljuje se također da će određena imovina biti prodana tijekom ove godine, te se intenzivno radi na pitanju prodaje imovine koja nije od značaja za temeljno poslovanje Agrokora, kao i na jačanju upravljanja nad nepokretnom imovinom.

U maloprodaji je 26 poduzeća (uključujući Konzum, Mercator i Tisak, te Velpro), u prehrani 33 poduzeća (uključujući Ledo, Frikom, Zvijezdu, Dijamant, Jamnicu i PIK Vrbovec), te u poljoprivredi 17 poduzeća (uključujući Agrokor-trgovinu, PIK Vinkovce, Belje i Vupik).

U kategoriji ‘ostali’, koju su nazvali Agrokor imovinski portfelj, nalazi se 67 poduzeća, uključujući Agrokor d.d., 33 operativna društva, 25 holding društava za imovinu i/ili nekretnine, 14 ‘praznih’ poduzeća bez poslovanja i imovine i dva investicijska holdinga.

Također, započela je, kažu, detaljna revizija dugoročnih strateških opcija za svako od 26 poduzeća koja predstavljaju 90 posto novčanih tokova ograničene grupe, a u fokusu je revizije poslovanja omogućiti restrukturiranje svih tih poduzeća da bi se ograničili gubici i „u konačnici poslovali profitabilno te ostvarivali pritok novca na način koji je u skladu sa standardima u industriji“.

Sastavlja se Agrokorov imovinski portfelj (AIP) za dijelove grupe koji nisu očigledno povezani. U tu kategoriju spada 67 poduzeća, od kojih je 14 ‘praznih’.

„Uz povezana društva, AIP je identificirao inicijalni popis imovine na kojemu se nalazi sveukupno 267 nekretnina, među kojima su i velike razvojne građevinske lokacije, stambene, trgovačke, poslovne i industrijske nekretnine, zemljišta i pokretna imovina (jahta i helikopter)“, stoji u izvješću.

> Agrokor: Većinski udjel Agrokora u Mercatoru nije založen

Danas su slovenski mediji objavili, pozivajući se na agenciju Bloomberg, da je ruska banka Sberbank počela je plijeniti 18,53% dionica Mercatora koji su trenutačno u vlasništvu Agrokorove nizozemske tvrtke Agrokor B.V.

Sberbank koji je jedan od većih kreditora koncerna Agrokora, prema navodima slovenskog poslovnog lista, zaplijenjeni udio u slovenskom trgovačkom lancu namjerava zadržati do kraja lipnja. Potom ga planira prodati kako bi djelomično nadoknadio potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koje je odobrio Agrokoru.

Kao jamstvo za ranije kredite, navode slovenski mediji, Agrokor je Sberbanku dao zalog na dionice u Mercatoru.

Iz Agrokora su izvijestili da je Agrokor d.d. vlasnik 69,57% Mercatora i da to vlasništvo Agrokora nije založeno niti na bilo koji način dovedeno u pitanje, a Sberbank može pokrenuti postupak ovrhe samo nad imovinom u vlasništvu nizozemske tvrtke Agrokor Investment B.V.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr