Pogledajte gdje Tomašević želi smjestiti djecu u Brestju: ‘Pod, krov, voda, struja, ništa ne valja’

brestju
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, Narod.hr

Prijedlogom Grada Zagreba o proširenju kapaciteta gradskih dječjih vrtića namjerava se prenamijeniti prostor mjesne samouprave u Novom Brestju u područni vrtić Dječjeg vrtića Sunce-Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prostor koji se namjerava prenamijeniti ne udovoljava državnom pedagoškom standardu. U naselju koje obuhvaća dva mjesna odbora Novo Brestje i Staro Brestje već se nalaze tri područna vrtića Dječjeg vrtića Sesvete u kojoj je 16 skupina djece bez zasebne kuhinje i bez stacionirane stručne službe, izvijestio je zagrebački Most.

>U Zagrebu 3300 djece ostalo bez mjesta u vrtiću!

Djeca koja su upisana u područne objekte također nemaju adekvatan vrtićki smještaj. Novo Brestje ima 3.600 stanovnika te sa 7.000 stanovnika Starog Brestja čini brojno i živo naselje. Osnovnu školu Brestje ove godine polazi 930 učenika što je čini jednom od većih škola u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj.

Predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Novo Brestje Ines Sosa Meštrović naglasila je da djeca trebaju adekvatan prostor, ali lokacija Mjesnog doma Novo Brestje to svakako nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrtić u Brestju? ”Pod, krov, zidovi, plinske instalacije, voda, struja, ništa ne valja”

„Pod, krov, zidovi, plinske instalacije, voda, struja, ništa ne valja. Ako se sve sruši i napravi novo osim što je dvostruko skuplje, prostor i lokacija i dalje ostaju opasni za djecu. Iako je naš Mjesni dom u lošem stanju i potrebni su popravci, on se itekako koristi za razne društvene namjene poput radionica, tribina, druženja umirovljenika i događanja udruga civilnog društva. Više od 150 sati na mjesec dom je u upotrebi. To je znatno više nego što gradske institucije generalno misle da se ovi domovi koriste. Naše naselje je živo, a djeca trebaju adekvatan prostor. Ova lokacija to nikako nije“, poručila je Sosa Meštrović.

”Želimo vrtić za svoju djecu, ali prenamjena nije rješenje!”

Brojni su nedostaci zašto je ova mikrolokacija potpuno neprikladna. Jedan od njih je taj i da ne postoji mogućnost za parkiranje te će se dovoz djece u vrtić i odvoz iz vrtića odvijati na glavnoj cesti, uz autobusnu stanicu i usku ulicu koja vodi do vrtića i škole. To će dovesti do potpunog zagušenja prometa.

Zelena površina oko Mjesnog doma nije dostatna za zadovoljavanje državnog pedagoškog standarda, a s obzirom na to da se nalazi uz prometnu cestu opasnost za djecu je velika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Imamo prijedloge za nove, bolje lokacije vrtića u Starom Brestju – na njegovom zapadnom dijelu, bliže Novom Brestju. Grad Zagreb je obećao izgradnju vrtića i u Starom Brestju, na Delcu do 2025. godine. Kasni se s radovima u Kašini, a prolongiraju se i radovi na vrtiću u Sesvetskom Kraljevcu pa je teško bilo što očekivati”, rekao je vijećnik Vijeća Gradske četvrti Sesvete Vinko Batinić.

>Dr. Markić: ‘Da su uspjeli ukinuti mjeru roditelj odgojitelj, sad bi nedostajalo 10.000 mjesta u vrtićima i jaslicama’

U prostoru Mjesnog doma Novo Brestje nalazi se i poštanski ured, a Hrvatska pošta ima sklopljen ugovor o najmu do lipnja 2026. godine. Više od 12.000 stanovnika koji gravitiraju toj pošti bit će izravno pogođeno ako se poštanski ured zatvori.

”Aktualni problem u Novom Brestju nastao je zbog toga što gradske vlasti nemaju viziju niti jasne smjernice kamo s više stotina neupisane sesvetske djece pa se kao vatrogasna mjera uzima jedan od mjesnih domova. Pri tome bi ovaj vrtić bio bi područni – bez zasebne kuhinje, bez stacionirane stručne službe, a što je posebno zanimljivo, ovdje bi bile najmanje tri skupine matičnog vrtića, ne u Sesvetama, već iz Dubrave. U Gradu Zagrebu i nakon žalbenog roka, ostalo je neupisano još 1.300 djece u vrtiće koje imaju sve uvjete te dodatno 2.000 onih koji na dan prijave nisu imali godinu dana”, istaknuo je zastupnik Gradske skupštine Grada Zagreba Trpimir Goluža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Markić: ‘Da su uspjeli ukinuti mjeru roditelj odgojitelj, sad bi nedostajalo 10.000 mjesta u vrtićima i jaslicama’

Podsjetimo, kao što je portal Narod.hr ranije upozoravao, bez mjesta u zagrebačkim vrtićima ostalo je oko 3300 djece. Uz to, oko šest tisuća djece roditelja odgojitelja iz demografske mjere koju ukida zagrebačka vlast na čelu s Tomislavom Tomaševićem (Možemo), ako doista dođe do ukidanja mjere, također će trebati mjesto u vrtiću.

”Zahvaljujući tužbi U ime obitelji i  HURO i dr. svoje mjesto u jaslicama i vrtiću nije zatražilo 6.000 djece o kojima brinu roditelji odgojitelji”, poručila je u lipnju ove godine dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

”I sad nam gđa Dolenec dalje baja o tome kako će izgraditi u sljedećih 6 mjeseci, još 4 vrtića, pa sljedeće godine još 12, pa će adaptirati mjesne zajednice u prostore prema državnim pedagoškim standardima, kojih se ipak neće držati ove godine… A prije 6 mjeseci su Kekin i Dolenec tumačile kako ukidanje mjere roditelj odgojitelj neće imati nikakav učinak na dostupnost jaslica i vrtića u Zagrebu, jer su oni to sve super proučili. Sve bi ovo bilo smiješno da 4.000 obitelji u Zagrebu nije u poziciji da im organizacija čuvanja njihove djece ovisi o ljudima koji nisu u stanju organizirati niti odvoz smeća…”,  poručila je dr. Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.