Pokrenuti pregovori o novom Kolektivnom ugovoru za zdravstvo

Foto:fah

Vlada je u četvrtak donijela odluku o pokretanju pregovora o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, te imenovala članove svoga pregovaračkog odbora.

Za članove Vladina pregovaračkog odbora imenovani su predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva financija, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Udruge poslodavaca u zdravstvu, a na čelu mu je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

KU za zdravstvo prestao je važiti 2. prosinca prošle godine, produženo se primjenjuje do sklapanja novog kolektivnog ugovora, a najduže tri mjeseca od isteka roka.

Izmjene KU-a za državne službenike i namještenike

Vlada je prihvatila izmjene KU-a za državne službenike i namještenike te ovlastila ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića za potpisivanje izmjena KU-a.

Tako će se i na državne službenike i namještenike primjenjivati prava ugovorena Temeljnim kolektivnim ugovorom za javne i službenike i namještenike, koja su povoljnija od ugovorenih za državne službenike i namještenike. Time se i državnim službenicima i namještenicima naknada za troškove prijevoza utvrđuje u iznosu od kune po kilometru (do sada 0,75 kuna po kilometru).

U Hrvatski sabor Vlada je uputila izmjene Zakona o obveznim mirovinskim fondovima kojima se na precizniji način regulira politika ulaganja imovine mirovinskih fondova, te se očekuje unaprjeđenje poslovanja subjekata i korist za sve članove obveznih mirovinskih fondova, primjerice u vidu poboljšanja kvalitete ulaganja imovine mirovinskih fondova.

Veća sigurnost, kazala je državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević, osigurat će se kroz prethodnu procjenu kreditne sposobnosti koja se do sada nije radila, već se oslanjalo na rejting koji dodjeljuju nadležne agencije.

Također, skraćuje se rok za odabir obaveznih mirovinskih fondova sa šest mjeseci na mjesec dana.

Vlada je, uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike, donijela odluku o provedbi vježbe “Kibernetički štiti 2018.”, koja će se održati u ožujku u Zagrebu.

Vježba se provodi sa ciljem jačanja svijesti o kibernetičkim prijetnjama, ukazivanja na važnost upravljanja i koordinacije javnog sektora, akademske zajednice i gospodarskih subjekata s težištem na uvježbavanju rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti u uvjetima kibernetičkog napada, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Predlaganje kandidata za Nacionalno vijeće za znanost

U provedbi vježbe sudjelovat će članovi Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, a nositelj je Ministarstvo obrane.

Zbog isteka mandata u travnju, Vlada je odlučila objaviti javni poziv za predlaganje kandidata za predsjednika i osam članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Kandidate utvrđuje Vlada, a imenuje Sabor na temelju prijedloga koje na javni poziv podnose znanstveni instituti, Rektorski zbor, sveučilišni senati, Vijeće veleučilišta i visokih škola, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatska gospodarska komora, udruge poslodavaca, sindikati u znanosti te znanstvenici i članovi akademske zajednice. Vijeće ima ukupno 16 članova.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sš