Politolog Maldini: Most je ideološki vrlo raznorodan, a njihov skup ekonomskih mjera kontradiktoran

U saborsku proceduru u četvrtak bio je upućen samo jedan prijedlog za imenovanje predsjednika Sabora – 55 zastupnika iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste predložili su da se na tu funkciju imenuje zastupnik Mosta nezavisnih lista Roberta Podolnjaka, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak, koji je odbio kandidaturu. Nakon toga sjednica Hrvatskog sabora prekinuta je i time je propao prvi pokušaj konstituiranja Sabora.

Predstavnici dvaju velikih političkih blokova u ponedjeljak će sjesti za isti stol s Mostom nezavisnih lista kako bi se pronašao izlaz iz trenutačne političke pat pozicije. Most i dalje inzistira na vladi stručnjaka.

Nikola Grmoja i ekipa odlučuju iz pozadine

Komentirajući ono što se proteklih dana događalo, politolog Pero Maldini, s Odjela komunikologije Sveučilišta u Dubrovniku i voditelj interdisciplinarnog doktorskog studija Komunikologija Sveučilišta u Osijeku za Glas Slavonije, najprije ističe kako Most u sastavu u kojemu je u Saboru nije stranka.

“U tom smislu Nikola Grmoja i ekipa, koji odlučuju negdje iz pozadine, zapravo nemaju legitimitet kakav imaju stranačka vodstva strukturiranih stranaka. Drugi problem je što su oni “ad-hoc” grupacija, koja se složila nesporedno u prilici izbora. Ideološki su vrlo raznorodni, a njihov skup ekonomskih mjera kontradiktoran.”

“Uz to, te mjere nisu ni operacionalizirane, prevedene u javne politike – što će one značiti i što se njima želi postići. Tu nema jasnih ciljeva, ni kako to treba izvesti, ni koji će biti rezultati tih mjera. U tom smislu, oni su vrlo insuficijentni, a s druge strane su politički nezreli zato što ne žele prihvatiti odgovornost i bar prihvatiti ministarske pozicije u onim resorima u kojima se zalažu za konkretne reforme koje žele provoditi”, zaključuje Maldini.

Prema njegovim riječima, to bi bilo legitimno i takav bi zahtjev čak bio i opravdan. Dodaje kako u Mostu ne žele prihvatiti čak ni simbolična, počasna mjesta, nego sa strane diktirati nekom eventualnom koalicijom na način – ovo mi se sviđa, ovo mi se ne sviđa.

“To je nemoguće. Ni jedna vlast to neće prihvatiti jer će biti nestabilna sama po sebi. I s tom malom većinom, ako bi neka koalicija i bila u poziciji formirati vlast, bila bi to Pirova pobjeda. Jer bi morali raditi goleme ustupke, taj program bi bio nekonzistentan i to ne bi dovelo do dobrog rezultata. Bila bi to vrlo vjerojatno neučinkovita vlast i nisam siguran da bi dočekala kraj mandata, nego bi vjerojatno trajala puno kraće”, ističe Maldini za Glas Slavonije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/Glas Slavonije
Photo: fah