Ponovo smrad i mrtve ribe iz potoka Kustošak: voda bijela poput mlijeka

HRT radio Sljeme

Smrad koji nagriza oči i nos i mrtve ribe u potoku ponovo su slika potoka Kustošak, u blizini zagrebačkog Črnomerca.

Bijela tekućina ispunila je potok Kustošak u četvrtak u večernjim satima. U petak ujutro voda, koja je bila bijela poput mlijeka, došla je do mosta na raskrižju Ulice Dragutina Golika i Zagrebačke avenije, pišu pišu 24 sata.

Nepoznata tvar zadržala se kod mosta gdje se nalazi taložnica za blato i mulj koju potok donese. Službe Hrvatskih voda su na temelju dojave građana poslali djelatnike na teren da bi se otkrilo o čemu se radi.

Uzeli su uzorak zagađene vode na čijoj su površini plutale uginule ribe te se čekaju rezultati analize. Ipak, sumnja se na neku vrstu kemikalije koja se koristi za odmašćivanje masti, jer se bijela boja stvara kada se neka vrsta ulja pomiješa s vodom.

Kod potoka je, osim Hrvatskih voda, došla i cisterna koja je trebala ispumpati jedan dio vode iz taložnice. Ali, tekućina je bilo toliko da je cisterna bila premala te su morali pozvati drugu kako bi se sanacija nastavila. Radnici su za to vrijeme pokušavali vrećama pijeska napraviti branu.

Građani koji žive uz sami potok šokirani su ovolikom količinom zagađenja, ali tvrde kako ovo nije prvi takav slučaj u potoku Kustošak. 2013. potok nije bio bijel, nego fluorescentno zelen, a isto se dogodilo i iduće godine. Tada nije otkriveno tko je ispustio kemikalije u potok, niti u jednom od dva navrata, ali je proglašena “ekološka katastrofa”. Kako je to tada izgledalo, pogledajte na donjim slikama.

Ovog puta je onečišćenje, izgleda, ozbiljnije. Jedna je čitateljica Večernjeg lista tim novinama poslala obavijest kako je “Sinoć oko 20,45h u potok Kustošak ”netko” sve do oko 23.30 sati ispuštao enormne količine razrjeđivača ili benzina, u svakom slučaju neku vrstu naftne prerađevine jer je sve zaudaralo na naftu, i još se i danas ujutro jako osjeća smrad iako je potok ponovno ”bistar”, napisala je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr