Porast broja stradalih na željezničko-cestovnim prijelazima u Hrvatskoj

Foto: Janericloebe, commons.wikimedia.org

Lani su na hrvatskim željezničko-cestovnim prijelazima smrtno stradale 23 osobe, što je 10 više nego godinu prije, a broj kvarova sigurnosne signalizacije bio je za petinu veći, upozorili su u srijedu iz tvrtke Altpro uoči Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima, koji će se ove godine obilježiti 7. lipnja.

Hrvatska u pogledu ulaganja u sigurnost na željezničko-cestovnim prijelazima značajno zaostaje u odnosu na većinu zemalja Europske unije, tvrde u priopćenju iz tvrtke Altpro, vodećem regionalnom proizvođaču signalno – sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu.

“Uzrok najvećeg broja nesreća je nesmotrenost vozača, motociklista ili pješaka pri prelaženju preko pruge i nepoštivanje signalizacije. One sve više proizlaze i iz zanemarivanja investiranja u izgradnju novih te modernizacije postojećih željezničko-cestovnih prijelaza, iako su sredstva predviđena planovima i državnim proračunom”, ističe direktor tvrtke Altpro Zvonimir Viduka..

Različite tehnologije uređaja, nedostatak rezervnih dijelova za signalizaciju, nedostatak kvalificiranih ljudi za održavanje signalizacije i predugo vrijeme za detekciju i uklanjanje kvarova koji utječu na siguran rad signalno-sigurnosne opreme dodatno usporavaju željeznički promet i negativno utječu na sigurnosne navike pješaka i vozača.

Kako bi to izbjegli i smanjili broj nesreća, treba uz stalne edukativne kampanje ubrzati ulaganja u željezničko-cestovne prijelaze, predviđena Nacionalnim programom rješavanja svih željezničko-cestovnih prijelaza od 2018. do 2022. godine. U konačnici, svi u svijetu sigurnost prometa stavljaju na prvo mjesto, kaže Viduka.

Altpro će biti generalni pokrovitelj 10. međunarodne konferencije ILCAD-a (International Level Crossing Awareness Day), koja će se održati 7. i 8. lipnja u Zagrebu u organizaciji Međunarodne željezničke unije (UIC), HŽ Infrastrukture i Fakulteta prometnih znanosti.

U sklopu konferencije će međunarodni i domaći stručnjaci iz željezničkog prometa i industrije, cestovnog prometa, te međunarodnih i domaćih institucija vezanih uz promet posjetiti proizvodne i razvojne pogone tvrtke Altpro, kako bi vidjeli jedinu tvornicu uređaja za opremanje željezničko-cestovnih prijelaza u ovom dijelu Europe, najavio je Viduka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv