GREVIO u nadzoru hrvatskih institucija: Posljedica ratifikacije kontroverzne Istanbulske konvencije

plenković istanbulska konvencija grevio
Foto: Fah, Narod.hr, www.coe.int; fotomontaža: Narod.hr

Kao što je udruga U ime obitelji upozoravala 2018. godine uoči ratifikacije kontroverzne Istanbulske konvencije da ratifikacija nije u interesu ni žrtava nasilja ni građana Republike Hrvatske, da se ključne mjere već nalaze u hrvatskim zakonima, da će se potpisivanjem tog ugovora Hrvatskoj nametati rodna ideologija, da će se sukladno Istanbulskoj konvenciji oko milijardu kuna svake godine iz proračuna izdvajati za različite udruge, a da ne znamo na koji način sredstva koja se već sada izdvajaju doprinose zaštiti žena i, što je najspornije, da će Istanbulska konvencija biti iznad zakona i Ustava RH te će hrvatsko pravosuđe, zakonodavstvo, javne politike i financiranje udruga kontrolirati i nadzirati proizvoljno međunarodno tijelo GREVIO – to se sve i ostvaruje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> U ime obitelji: Analiza koristi i šteta ne opravdava ratifikaciju IK
> GREVIO: Hrvatsku bi u provedbi IK nadzirale istomišljenice Sanje Sarnavke i Rade Borić

> (FOTO, VIDEO) Prisjetimo se: Ovako su izgledali prosvjedi protiv Plenkovićevog nametanja Istanbulske konvencije

Izaslanstvo posebnog tijela Vijeća Europe tzv. GREVIO (“skupina stručnih osoba za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”) došlo je u nadzor Hrvatskoj od 17. do 21. listopada 2022. godine. Ovaj posjet jedan je od koraka “u postupku praćenja hrvatske provedbe Istanbulske konvencije, odnosno Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”.

Održat će se sastanci i procjena s predstavnicima različitih ministarstava i javnih tijela, uključujući Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ured za ravnopravnost spolova, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, između ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, izaslanstvo GREVIO-a susrest će se s predstavnicima tzv. nevladinih organizacija i civilnog društva koje rade na području nasilja nad ženama.

GREVIO svoje evaluacijsko izvješće o Hrvatskoj planira objaviti tijekom 2023. godine.

Ignoriranje udruge U ime obitelji, masovnih prosvjeda diljem Hrvatske, akademika, hrvatskih biskupa i smjene u HDZ-u zbog kontroverzne konvencije

Iako je HDZ-ov predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obmanjivao javnost tzv. interpretativnom izjavom na Istanbulsku konvenciju, ona ne može modificirati, mijenjati ili ograničavati obveze koje se nalaze u Istanbulskoj konvenciji niti mijenjati njihov pravni učinak. Dakle Hrvatska se ratifikacijom obvezala da mora provoditi sve obveze sadržane u Konvenciji – provoditi odredbe o “rodu”, unijeti koncept “roda” u obrazovni sustav, obvezati se na financiranje i konzultiranja udruga civilnog društva i na proizvoljni nadzor, također kontroverzne, komisije GREVIO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Rodna ideologija ušla na Sveučilište u Rijeci: Udžbenik iz ‘rodnih studija’ financirala nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva 
>Nino Raspudić: Kako se hadezeovci rodno određuju?
> Istanbulska konvencija je usvojena 2018., a sada MVEP traži uvođenje ‘trećeg spola’ na osobne iskaznice

Podsjetimo, unatoč masovnim prosvjedima diljem Hrvatske protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, ne samo da je Plenković Konvenciju odlučio ratificirati nego su istu potvrdili svi saborski zastupnici HDZ-a osim njih 14 i to uz pljesak zastupnika SDP-a.

Plenković je dapače bio toliko ustrajan u ratifikaciji IK da je zbog kritiziranja iste dao smijeniti druga dva najmoćnija HDZ-ovca u hijerarhiji, političkog i međunarodnog tajnika, raspuštao je stranačke ogranke te je u konačnici ignorirao upozorenja HAZU-a i hrvatskih biskupa.

Tisuće prosvjednika na velikim prosvjedima i brojni drugi intelektualci pobunili su se 2018. protiv ratifikacije IK. Plenković je tada naredio izdavanje pravno irelevantne izjave. I tada je prva reagirala udruga U ime obitelji iz koje su poručili kako taj postupak neće i ne može spriječiti da Republika Hrvatska, ako ratificira Konvenciju, mora provoditi sve obaveze sadržane u Konvenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Zlatko Hasanbegović: “Plenković u operaciji s Istanbulskom konvencijom ima tri cilja”
>Šuica (HDZ): ‘Za implementaciju Istanbulske konvencije potrebno je više od milijardu kuna u proračunu’
>Dr. sc. Dubravko Ljubić: Ustav RH ne poznaje pojmove roda ni rodne jednakosti
> Hrvatski stručnjaci zabrinuti: Svjetska zdravstvena organizacija uvela novu definiciju pedofilije

Plenković je kao pravnik morao znati koliko je nevažno dodavati interpretativnu izjavu IK budući da se u njoj rodna ideologija spominje samo jednom i to bez njezinog definiranja.

“Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka”, stoji u interpretativnoj izjavi.

Posljedice Istanbulske konvencije bile su vidljive već u prvih 40-ak dana od njezine ratifikacije

Kada je IK ratificirana unatoč velikom otporu javnosti, samo nekoliko dana poslije Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je mladim znanstvenicima upitnik “(Samo)procjena stavova o mobilnosti”. U tom upitniku od mladih znanstvenika tražilo se da odaberu svoj “rod”: “male” (muški) rod, “female” (ženski) rod i “I prefer not to say” (“ne želim se izjasniti”).

Također, 40-ak dana nakon što je ratificirana IK Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je dopis svim osnovnim i srednjim školama, te svim visokim učilištima kojim se unaprijed regulira “izdavanje svjedodžbi i diploma nakon upisa promjene spola/odabira života u drugom rodnom identitetu, imena i/li prezimena u državnim maticama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spolni identitet rodnom teorijom zamijenjen za rodni identitet

Onako kako je javnost kritizirala rodnu ideologiju jasno je da se pod njom misli na rodnu teoriju koja je utemeljena samo na nejasnom konceptu slobode u području osjećaja i želja ili trenutačnih želja izazvanih emocionalnim impulsima i voljom pojedinca te tvrdi kako postoje više od dva spola odnosno roda, a da on ovisi o osjećajima pojedinca. Tako je spolni identitet rodnom teorijom zamijenjen za rodni identitet.

I papa Franjo je u knjizi izdanoj početkom 2020. godine posvećenoj poljskom papi Ivanu Pavlu II. (“Sveti Ivan Pavao Veliki”), osudio “zlo” rodne ideologije, rekavši da nastoji izbrisati sve razlike između muškaraca i žena.

> Papa upozorava: ‘Rodna ideologija je projekt koji potkopava čovječanstvo i istinsku raznolikost ljudi’
> RH: Epidemija ‘promjene spola’ među mladima: Tko su stručnjaci koji im to omogućuju?
>U RH ‘lista stručnjaka’ koja se nije mijenjala od 2015. traži ‘promjenu spola’ za stotine djece i mladih
> Dr. Vukušić upozorava: Zbog utjecaja društvenih mreža i trans aktivističkih grupa više od 500 djece i adolescenata u Hrvatskoj ima dijagnozu rodne disforije

Konačno, proteklih je godina unutar LGBT pokreta mainstream poziciju dobio “T” ili transseksualni aspekt tog pokreta, a rezultat tehnološkog napretka i teorijske podloge postavljene rodnim studijima jest taj da mainstream mediji pa i političke stranke prihvaćaju ideju kako bilo može biti rođen kao muškarac, a proglasiti se ženom ili obrnuto.

Pod utjecajem društvenih mreža, glavnostrujaških medija, stručnjaka i političara koji podržavaju LGBT agendu u svijetu, ali i u Hrvatskoj, događa se epidemija “promjene spola”.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.