Poslovni partneri HDZ-SDP: Kako je Kuščević po uzoru na Bauka spriječio raspisivanje referenduma?

Foto: fah

U prošlu srijedu u HRT-ovoj emisiji Otvoreno SDP-ov zastupnik Arsen Bauk slavodobitno je HDZ-ovom Željku Reineru predložio “između rasprave trebaju li otići dva ili tri ministra, neka se to spoji i neka odu 23 ministra i da se dogodi rekonstrukcija Sabora”. Izjavio je to povodom Kuščevićeve ostavke, za kojim se posljednjih godinu dana vuku kontroverze glede sprječavanja održavanja referenduma o pravednijen izbornom sustavu GI Narod odlučuje, pri tom zaboravljajući da je Kuščević otežao postupak provjere potpisa po uzoru SDP-ovog ministra uprave.

Kada je 2014. godine pokrenuta inicijativa za raspisivanjem referenduma o izmjeni izbornog zakona, inicijativa je uspješno prikupila 380.649 potpisa što tada po Ustavnom sudu Republike Hrvatske ipak nije bilo dovoljno za pokretanje referenduma budući da je Ustavni sud peihvatio njegovo tumačenje kako 380.649 potpisa ne čine 10 % od ukupnog broja birača u Hrvatskoj.

Naime, Ustavni je sud 21. rujna 2014. godine ustvrdio kako je u Republici Hrvatskoj registrirano 4,042.522 birača te da je za pokretanje referenduma bilo potrebno prikupiti 404.252 potpisa birača. USUD je tada zapravo prihvatio tumačenje tadašnjeg ministra uprave Arsena Bauka, koji danas zadovoljan Plenkovićevim žrtvovanjem Kuščevića traži ostavku kompletne hrvatske Vlade.

Podsjetimo, ministarstvo uprave SDP-ovog Bauka je 2014. godine uoči prikupljanja potpisa za referendum o izmjeni izbornog zakona, tumačilo da je u tom trenutku u Hrvatskoj prebivalište imalo oko pola milijuna više punoljetnih osoba nego li su pokazivali podatci Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Inače, unutar dva mjeseca od Baukovog tumačenja koje je prihvatio Ustavni sud, Hrvati su imali su prilike glasovati u dva kruga predsjedničkih izbora za koje je Ministarstvo uprave donijelo rješenje o 3.779.281 birača, odnosno oko 250.000 manje birača čak i kada se doda dijaspora, nego li ih je navodno bilo kada su se prikupljali potpisi za imjenu izbornog zakona.

Bauk žonglirao s tri različita popisa, a Kuščević po njegovom receptu s tri različita brojača potpisa

Smijenjeni politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević četiri godine kasnije je stopirao raspisivanje referenduma građanske inicijative Narod odlučuje o pravednijem izbornom sustavu, proglasivši 40.000 potpisa nečitkim te ne dozvolivši reviziju i uvid u provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa za referendum.

Podsjetimo, kada je građanska inicijativa Narod odlučuje objavila kako je prikupila dovoljno potpisa za pokretanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu čije je prikupljanje trajalo od 13. do 27. svibnja 2018. godine; ministar uprave Lovro Kuščević je već 30. svibnja krenuo s oštrim optužbama i napadima na inicijativu pa je tako u Otvorenom poručio:

>(AUDIO) Dujmović: ‘Bauk i Kuščević su u razmaku par godina nepravedno sabotirali referendume koji su ispunili zakonske uvjete’

>Tko je Lovro Kuščević – političar koji je do jučer pozdravljao s ‘hvaljen Isus’?

>(VIDEO) Konferencija GI Narod odlučuje: Kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene su rezačem papira, a digitalne kopije ne postoje

“Nije postojala koordinirana akcija da se referendum onemogući. HDZ je stranka koja je stvorila demokraciju, stoga štuje Ustav i pravo građana na referendum. U primjerenom roku, jer rok nije propisan, trebalo bi predati potpise, a dobivamo informacije da se oni još prikupljaju. Nema roka u kojem se moraju predati potpisi. Očekujem da će ih predati Saboru, i o referendumu će odlučiti Sabor. On ima pravo zatražiti i mišljenje Ustavnog suda o ustavnosti pitanja”.

Nadalje, Lovro Kuščević je 18. srpnja ustvrdio kako Ministarstvo i tijela državne uprave imaju dovoljno kapaciteta da sami obave prebrojavanje potpisa, a već idući dan u proces provjere broja i vjerodostojnosti potpisa uključio je i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Skoro dva mjeseca nakon toga, prebrojavanje potpisa još nije niti počelo, a Lovro Kuščević je obznanio kako se u proces provjere potpisa uključuje još jedna institucija – APIS (Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama).

Vlada Andreja Plenkovića je tek 3 mjeseca nakon što su potpisi predani Saboru objaviti kako inicijativa Narod odlučuje nije skupila dovoljno potpisa za referendum i pravednijem izbornom sustavu odnosno da je od 412.325 potpisa za prvo referendumsko neispravno 40.875 potpisa, a za drugo je neispravnih 40.666 od ukupnih 407.835 potpisa, dok je GI Narod odlučuje početkom 2019. objaviti kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kopije ne postoje, stoga je onemogućena pravedna provjera potpisa i njihova revizija.

Institucije na te činjenice do danas nisu reagirale, a HDZ i SDP u međuvremenu zajednički donose zakone u Saboru, međusobno se pred kamerama optužujući za korupciju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr