Posmrtni ostatci na mjestu žičare u Gračanima pronađeni su 15. veljače

Foto: branitelji.gov.hr

Posmrtni ostaci jedne osobe pronađeni su 15. veljače pokraj Gračanske ceste prilikom radova na izgradnji sljemenske žičare, a trenutno se nalaze u Zavodu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta, potvrdili su Hini iz Policijske uprave zagrebačke (PUZ).

Na Gračanskoj cesti su 15. veljače uočeni posmrtni ostaci jedne osobe, i to za vrijeme radova na izgradnji sljemenske žičare. Policija je potvrdila da ih je predala Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu te da rezultati ispitivanja još nisu poznati.

>Krešimir Kartelo (NHR): ‘Priča se, od Prečkog do Sljemena, gdje god zakopate naići ćete na posmrtne ostatke žrtava partizanskih zločina’

> RTL za žrtve jama u Gračanima koristi retoriku njihovih ubojica: „okupatori i domaći izdajnici“

Mediji navode kako je ministar branitelja Tomo Medved potvrdio da posmrtni ostaci nisu pronađeni na mjestu u Gračanskom Dolju. Tamo je 2017. godine Ministarstvo branitelja provelo terensko istraživanje i probna iskapanja jer su se za vrijeme infrastrukturnih radova pojavile indicije o postojanju masovne grobnice. Istraživanjem su tada pronađeni posmrtni ostaci životinjskog porijekla. Medved je također potvrdio da ne zna iz koje godine potječu.

Podsjetimo, u travnju 2018. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja ponovo je pokrenulo ekshumacije na područjima za koje se smatralo da ima ljudskih ostataka. U iskapanjima koja su trajala od 9. travnja do 21. lipnja 2018. godine ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 265 osoba: njih 40 na lokaciji Obernjak, 24 osobe na lokaciji Gračani-Banjaluka, 99 osoba na lokaciji Pešćenka, 35 osoba na lokaciji Zlodijev breg i 67 osoba na lokaciji Zdenčec.

Istraživanje lokaliteta na kojima se nalaze masovne grobnice u Gračanima uvelike olakšava i očuvani dopis Miroslava Haramijie, gračanskog zdravstvenog inspektora koji je sačuvao službeni dopis partizanskim vlastima koje su ga ovlastile da popiše i dezinficira sva mjesta masovnog ukopa po Gračanima.

U samom Zagrebu postoji još preko 40 lokacija za koje postoje indicije da je riječ o masovnim grobnicama partizanskih žrtava. Riječ je sjeverenim i zapadnim zonama grada, o Sesvetama, Čučerju, Vrapču, ali i o Savskoj u samom centru grada, u dvorištu Učiteljskog fakulteta gdje su prošle godine eskhumirani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba.

Ostale navedene lokacije još uvijek nisu istražene.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina