Postoji li politička pozadina kod smjene ravnatelja škole u kojoj se dogodilo navodno nasilno žigosanje djevojke slovom ‘U’?

Foto: snimka zaslona, fah Fotomontaža: narod.hr

Proteklih desetak dana u fokusu javnosti bio je nemili slučaj iz zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, koji se tretirao kao tjelesno ozljeđivanje iz mržnje. Naime, otac djevojke jedne zadarske škole požalio se medijima kako joj kći kolege učenici zlostavljaju zbog pripadnosti albanskoj nacionalnoj manjini. To zlostavljanje doživjelo je svoj vrhunac kada su joj, po riječima oca, užarenim upaljačem utisnuli slovo ‘U’ na ruci.

Obrat u slučaju djevojke kojoj je dječak upaljačem napravio slovo ‘U’ na ruci: Djevojka je sama tražila znak ‘U’ od kolege?

Kada su mediji izvijestili o ovom slučaju, sasvim očekivano stigla je promptna reakcija Ministarstva znanosti i obrazovanja i dječje pravobraniteljice u kojim je zaključeno kako će se slučaj čim prije istražiti te ukoliko je potrebno, krivce sankcionirati.

HNS-ova ministrica

O svemu se oglasila i HNS-ova ministrica Blaženka Divjak.

“Izjave ravnatelja u Zadru o slučaju vršnjačkog nasilja u školi smatram u potpunosti neprimjerenima. Posebno jer je odgovoran za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove”, poručila je ministrica nakon izjave ravnatelja da je bila riječ o “dječkoj igri”.

Slučaj je svojevrsnu kulminaciju dobio u utorak kada je ministrica Blaženka Divjak, umjesto službenim putem, o nalazima inspekcije za zadarsku školu izvijestila putem Facebooka, bez ikakvih objašnjenja u trenutku dok se nalazila izvan Republike Hrvatske.

Adem Shala, otac djevojke koja je navodno nasilno “žigosana” slovom “U” bio je kandidat SDP-a za Županijsku skupštinu

Inspekcijskim nadzorom utvrđene su nepravilnosti u radu ustanove zbog čega je škola dobila novčanu kaznu. Uz nju, predložene su smjena ravnatelja i dvije opomene pred otkaz zaposlenicima škole.

Ravnatelj HSP-ovac

S druge strane, iako mediji jesu prenijeli riječi ravnatelja Joze Dragića o slučaju u koji je bio direktno upućen, na njih ipak nisu obraćali veliku pozornost. Naime, ravnatelj Dragić opisao je kako su ga “žrtva” i “počinitelj” takozvanog žigosanja preklinjali da ništa ne poduzme jer su prijatelji.

“Eno ih i danas, sjede zajedno u razredu, nasmijani, vedri. Danas sam nekoliko puta bio u tom razredu, više puta pitao djevojku kako je, da li se boji, kazala je da je odlično i da nema nikakav strah”, istaknuo je ravnatelj Dragić u petak te predvidio kako će najvjerojatnije ipak biti kažnjen.

“Snosim tu krivicu, ako je to tako, da sam trebao odmah prijaviti, ali ja sam stvarno sve učinio po Protokolu o nenasilju u školi. Nisam ni izjavio da je to bezazlena dječja igra, to su sama djeca meni izjavila, tim riječima, neposredno nakon događaja i molili me da ne zovem ni liječnika ni policiju”, objasnio je ravnatelj Dragić te na upit očekuje li sankcije, odgovorio: “Izgleda da očekujem, na žalost.”

Ravnatelj Dragić dodao je i kako su djeca kod njega završila nakon što je profesorica tjelesne kulture primijetila slovo “U” na ruci djevojke, koja dva profesora su dobila opomenu pred otkaz niti zašto.

Kako su objavili neki mediji ravnatelj je bio dugogodišnji član stranaka HSP i HSP Ante Starčević. Trenutno nije politički aktivan.

Otac djevojke – politički aktivan u SDP-u

Nedugo nakon što je u petak ujutro Zadarski.hr na Facebook profilu djevojke otkrio kako se fotografirala u majci s ustaškim znakovljem, djevojkin otac za dnevnik.hr je komentirao situaciju.

”Znam da ima te majice, dobili su ih kad su bili na izletu prošle godine u Vukovaru sa školom. Te su se majice ondje prodavale kao pomoć za Vukovar. Profesori su im rekli da kupuju te majice, jer to je za pomoć Vukovaru. Tako su djeca kupovala više tih majica, ima ih više vrsta”, rekao je njezin otac.

Međutim, kaže da se iznenadio kada je u medijima pročitao da je na majicama ustaški znak.

Na pitanje što kaže na tvrdnje da je sama tražila od kolege da joj stavi ”U” na ruku, odgovara: ”To je apsolutno neistina. Institucije su obavile svoj posao jako dobro”.

Inače, dodatnu pozornost cijelom slučaju dalo je otkriće kako je otac, politički aktivan, član Socijaldemokratske partije u Zadru. Adem Shala je 2018. godine bio kandidat za Županijski odbor Županijske organizacije SDP-a u Zadru.

Nadalje, Adem Shala je 2017. godine bio i kandidat SDP-a za člana Županijske skupštine Zadarske Županije, a 2016. godine bio je izabran za jednog od 26 delegata koji su predstavljali SDP-ovu zadarsku Gradsku organizaciju na Konvenciji stranke u Zagrebu.

Djevojka nosila odjeću s ustaškim znakovljem, slovo ‘U’ nije na silu otisnuto?

Da tvrdnje djece kako se radilo o “bezazlenoj dječjoj igri” drže vodu, pokazuje i izjava jedne od poznanica djevojke. Ona je za medije kazala kako je djevojku albanske nacionalne manjine često znala viđati u “majicama s ustaškim znakovljem” te da nikako užareno slovo ‘U’ nikako nije moglo biti otisnuto iz prve.

“Dječak joj slovo ‘U’ nije mogao napraviti u jednome potezu, bez da se ona trznula… pa tamo je bilo 20 učenika…”, kazala je poznanica.

Zbog svih činjenica koje se znaju, ali i onih koje se ne znaju o ovom nemilom događaju, postavlja se pitanje je li odluka o smjeni ravnatelja politički motivirana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr