Poučak Kuščević: Kako prenamjenama zemljišta osigurati sebi korist, a krađom potpisa onemogućiti građanima referendum?

Foto: Fah

USKOK je početkom rujna prošle godine pokrenuo istragu protiv bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, tereteći ga da je kao načelnik općine Nerežišća na Braču inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju povoljna POS-ova stana.

Kuščević je tada otkrivene malverzacije nazvao konstrukcijama, montažama i hrpom lažnih dokumenata, no temeljem izvida saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo Kuščeviću je skinulo zastupnički imunitet, a Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) potom odobrilo vođenje kaznenog postupka protiv njega zbog zloporabe položaja i ovlasti.

I kako to već ide, tvrdio je da je riječ o uroti i podmetanjima.

“Radi se o organiziranom napadu na mene kao ministra, političkog tajnika, na moj osobni integritet i članove moje obitelji. Ali, vjerujte, brzo će za to netko odgovarati“, prijetio je čak.

Prvu je istragu protiv Kuščevića USKOK pokrenuo zbog prenamjene zemljišta i niza malverzacija zbog čega je na koncu otišao iz Vlade i to u saborsku fotelju na mjesto zastupnika. Već u ožujku ove godine, USKOK je proširio istragu. Sumnjiče ga za pribavljanje 4,7 milijuna kuna. Tim proširenjem, osim njega, obuhvaćeni su njegov šogor Ivica Žunić te Kuščevićeva supruga Zorana i poduzetnik Ante Marinović.

Sumnjiči ih se za primanje mita, davanje mita, zloporabe položaj i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na prouzročenje stečaja… Kuščevića USKOK sumnjiči i za protuzakonito pribavljanje imovinske koristi u visini od oko 4,7 milijuna kn pri čemu je državni proračun oštećen za nešto manje od 300.000 kuna.

Prisjetimo se i ostalih afera:

Luksuzna vila upisana kao pašnjak

Kuščević 11 godina nije upisao vilu od 350 kvadrata na parceli 3898. k.o. Nerežišća te se ona u katastru vodila kao pašnjak. Kuščević je nakon otkrića rekao kako je spreman snositi odgovornost i platiti prekršaj.

“Zaista sam to propustio. Tko će pratiti. Hvala Bogu imam puno nekretnina. Zahvaljujući vama podnio sam zahtjev”, rekao je bivši ministar uprave očitujući se o medijskom otkriću o svojoj neažurnosti.

Štala koja je postala kuća

Kuščević je 2011. na poljoprivrednoj čestici dobio dozvolu legalno za izgradnju štale od 77 kvadrata za uzgoj peradi i kunića. Međutim, Izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Nerežišća ubrzo je zabranjena izgradnja gospodarskih objekata na udaljenosti od naselja manjoj od 200 metara. Kao mjeru kompenzacije za takve objekte unutar 200 metara od naselja Općinsko vijeće Nerežišća donosi Rješenje o ispravci pogreške kojom se svi takvi objekti štale mogu prenamijeniti u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene, prenio je Jutarnji list.

Kuščević tako na mjestu štale gradi kuću. “Dakle, ne radi se o pogodovanju, već o izmjenama i dopunama Prostornog plana sukladno potrebama svih stanovnika Općine Nerežišća, točnije na svu gradnju unutar iste te na sve investitore pod jednakim uvjetima.”, odgovorio je Kuščević na upite u ovom slučaju, istaknuvši da je spomenutu odluku donijelo Općinsko vijeće Nerežišća, a ne on kao načelnik.

Kupoprodaja poslovnoga prostora iz vlastite tvrtke koja ubrzo odlazi u stečaj

Posao koji je Kuščevićev otac opisao kao najbolji poslovni potez svojega sina, a u kojemu se potencijalno pojavljuju bitna obilježja kaznenoga djela “zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju”.

Kuščevićeva tvrtka Kuščević d.o.o., s Kuščevićem na čelu 2005. kupuje poslovni prostor u Supetru za 210.000 eura. U proljeće 2010. Kuščević prepušta tvrtku svojemu bratu, a tvrtka Kuščeviću prodaje taj isti poslovni prostor za 130.000 eura, nakon što je već otplatila skoro polovicu kredita. Kupoprodaja, o kojoj su Ugovor potpisali Kuščević te u ime tvrtke njegov punac Ante Žuvić koji je bio direktor, je realizirana tako da Kuščević tvrtki uplaćuje samo 13.000 eura, dok u ostalih 117.000 eura on na sebe preuzima otplatu kredita. Isti poslovni prostor Kuščević dvije godine kasnije prodaje grupaciji SVPETRUS HOTELI za 301.000 eura te ostvaruje plus od najmanje 171.000 eura. Tvrtka Kuščević d.o.o., pak, dvije godine nakon prodaje odlazi u stečaj te iza sebe ostavlja 1,3 milijuna kuna dugova.

Žena kupovala poljoprivredno zemljište, Općina ga prenamijenila u građevinsko

Supruga ministra Kuščevića Zorana, prije desetak je godina za 60.000 kuna kupila 4519 kvadrata poljoprivrednoga zemljišta u Nerežišćima, plaćajući nepuna dva eura za kvadrat zemljišta. Ubrzo Općina kojoj je na čelu Kuščević donosi rješenje o prenamjeni zemljišta te ono postaje građevinsko čime mu cijena skače na preko 100 eura po kvadratnome metru. “Zemljište je prenamijenjeno 2011. godine, i to zato što je vlasnik zemljišta, kao i ostali vlasnici čije je zemljište prenamijenjeno u postupku izmjene prostornog plana, podnio zahtjev da se na zemljištu omogući gradnja – odgovorio je novinarima 24 sata sadašnji načelnik Nerežišća, Svemir Obilinović.

Kuščević je pak tvrdio da se u konkretnome slučaju izuzeo od donošenja odluke u konkretnom slučaju. Samo polovicu toga zemljišta Kuščevićeva je supruga nedavno prodala za 1,5 milijuna kuna.

Već je bio na meti USKOK-a

Tijekom 2009. Kuščevića je nepoznata osoba prijavila USKOK-u za nezakonitosti, no nije pokrenut postupak. Još jedna prijava išla je zbog sumnjive nabave uredskog namještaja, ali ni o tome ne znamo ništa. I konačno, treća prijava 2011. godine Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Od brata je, naime, naručivao materijal i usluge za općinu dok je bio načelnik.

“U nekim je slučajevima obrt u vlasništvu moga brata bio najpovoljniji za Općinu Nerežišća te smo robu naručili od njega”, naveo je tada Lovro Kuščević u svojem očitovanju Povjerenstvu.

Povjerenstvo tu nije pronašlo ništa sporno, čak ga je pohvalilo za to što je bio transparentan u dodjeli poslova bratu.

Onemogućavanje referenduma GI Narod odlučuje

Građanska inicijativa Narod odlučuje dva tjedna prikupljala je potpise za izmjenu Ustava i predala u lipnju 2018. Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili su 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

>(VIDEO) Povjerenstvo za sukob interesa pokreće čak tri postupka protiv Kuščevića

>Čudesno povećanje vrijednosti: Kuščević kupio pašnjake za 60.000 kuna, a prodao ih za 1,4 milijuna kuna

>Tko je Branko Bačić, šef Kluba zastupnika HDZ-a i Šeksov kum koji oštro brani bivšeg ministra Lovru Kuščevića?

>Dr. Markić: ‘Očekujem da Ustavni sud i ostale institucije donesu odluku o novoj provjeri potpisa birača za referendum Narod odlučuje’

Prebrojavanje potpisa još nije niti počelo, a Lovro Kuščević obznanio je kako se u proces provjere potpisa uključuje još jedna institucija – APIS (Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama).

Vlada Andreja Plenkovića tek tri mjeseca nakon što su potpisi predani Saboru objavila je kako inicijativa Narod odlučuje nije skupila dovoljno potpisa za referendum i pravednijem izbornom sustavu, odnosno da je od 412.325 potpisa za prvo referendumsko neispravno 40.875 potpisa, a za drugo je neispravnih 40.666 od ukupnih 407.835 potpisa, dok je GI Narod odlučuje početkom 2019. objavila kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kopije ne postoje, stoga je onemogućena pravedna provjera potpisa i njihova revizija.

Nakon što je je USKOK započeo prvu istragu moguće Kuščevićeve malverzacije s nekretninama iz GI Narod odlučuje poručili su:

“Ako se istražuje Kuščevićeva zloupotreba lokalne političke funkcije – za malverzacije sa zemljištem, zašto se ne istražuje zloupotreba državne političke funkcije za malverzaciju s potpisima hrvatskih birača – krađu referenduma o promjeni izbornog sustava? Prema tvrdnjama Ministarstva uprave nedostaje samo 0,88 posto potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje, a bivši ministar je onemogućio naknadnu provjeru svega što je njegovo Povjerenstvo radilo (koju je premijer Plenković bio obećao na sjednici Vlade 17.10.2018.), uništio kontrolne liste – dokaze o tome zašto su potpisi odbačeni i zabranio saborskim zastupnicima uvid u potpise – očekujemo ponovno brojanje potpisa hrvatskih birača u nazočnosti promatrača”.

Iako je Kuščević otišao, Plenković još uvijek nije omogućio pregledavanje potpisa.

“Naime, da je Kuščević osoba bez obraza, kože debele poput džona cipele, dokazao je više puta. On nije samo najbogatiji ministar u Plenkovićevoj vladi, nego i onaj koji najotvorenije prezire sirotinju, ali i vješt manipulator. Ispočetka je malo kome bilo jasno zašto ga je Plenković ostavio na mjestu ministra, a onda je referendum razotkrio: Lovro je poslušni vojnik partije. Tamo gdje bi druge bilo sram nešto reći ili uraditi, on prljavi posao odrađuje s ciničnim osmjehom na rubu usana. Obdaren je darom za nevjerojatno drsko laganje ljudima u oči, a to je kvaliteta koja se u Plenkovićevoj vladi i te kako traži… Ali najviše je Kuščević briljirao kad je po naputku vrha partije minirao referendum o izmjeni izbornog sustava. Kuščević je zapravo slika i prilika onog u što se HDZ pretvorio. Nekoć stranka naroda, onih koje su socijalističke kulturnjačke elite odbacile kao “bezvrijedne”, ali i intelektualaca i nacionalista, boraca za nacionalno oslobođenje i emancipaciju, danas je HDZ prije svega stranka bahatih i bogatih pripadnika elita, bar što se vrha stranke tiče. Od onih stasalih u Bruxellesu poput Plenkovića do bahatih skorosteča. A Kuščević je njihov tipični predstavnik.”, istaknuo je Marcel Holjevac u kolumni naslovljenoj “Kuščević je prava slika Plenkovićevog HDZ-a – bogat, bahat, bezobrazan”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr