Poznata aktivistica Ana Musa dobila Nagradu Grada Ploča za životno djelo

ana musa
Foto: ploce.com.hr

Ana Musa, ekološka aktivistica iz Ploča, dobila je nagradu Grada Ploča za životno djelo, zbog iznimnog doprinosa u području ekologije i zaštite prirode i čovjeka u gradu Pločama i dolini Neretve. Gradski vijećnici jednoglasno su prihvatili prijedlog Odbora za dodjelu javnih priznanja.

> (FOTO) Volonterka inicijative Narod odlučuje iz Ploča Ana Musa: ‘U Pločama smo prikupili 14% potpisa birača u gradu- idemo dalje s prikupljanjem!’

> Ana Musa: ‘Narode, vrijeme je da mi odlučujemo, da u Hrvatskoj nakon 28 godina konačno zaista zavlada demokracija’

> Poznata imena s liste Marijane Petir: Među kandidatima koordinatori GI Narod odlučuje Tvrtko Krpina i Ana Musa

Izniman doprinos u području ekologije

Ana Musa rođena je u Vukovaru 1. srpnja 1947. godine. Diplomirala je ekonomiju u Sarajevu, a u Ploče se doselila 1976., sa suprugom koji je rodom iz doline Neretve. Radila je kao tajnica u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Pločama do umirovljenja, javlja rogotin.hr.

Od 1996. godine predsjednica je Udruga Lijepa naša za Grad Ploče, a od 2000. je predsjednica Udruge Lijepa naša za Dubrovačko-neretvansku županiju. Od te godine kao predsjednica je nastojala intenzivirati aktivnosti u cilju rješavanja niza pitanja važnih za civilno društvo, odnosno lokalno stanovništvo: pokrenula je kao projekt eko-list za mlade Neretve „Lijepa naša Neretva“, pet godina se Udruga kroz aktivizam borila zaustaviti koncesiju za vađenje pržine iz Neretve, u ožujku 2007. godine započela je najveća bitka – borba za sanaciju azbesta i za prava radnika azbestaša.

Bila je angažirana na projektu prekogranične biznis suradnje s nekoliko kantona u BiH koji je financirala američka organizacija Internacional Rescue Committee (IRC) i sudjelovala je u formiranju Građanske inicijative Pravo na zdravi život i organizirala je veliki prosvjed zbog dugogodišnjeg trovanja azbestom i antracitom.

Surađivala je na projektu Zelene akcije Održivo upravljanje i zaštita sliva rijeke Neretve u okviru CARDS programa, a u organizaciji Vlade RH i Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava 2008. godine na Konferenciji „Hrvatska, država ljudskih prava-18 godine poslije“, na sesiji Pravo na zdravi život održala je prezentaciju o trovanju i zaštiti okoliša na području Ploča i doline Neretve.

Ana Musa izradila je program edukacije stanovništva o opasnostima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te ga od 2009. do 2012. godine besplatno ustupila Fondu za zaštitu okoliša, kao obrazac po kojem se edukaciju vrši u cijeloj RH, organizator je velike zajedničke akcije čišćenja i uređenja ušća Neretve 2010. godine, studijski je putovala u Albaniju, Crnu Goru i Lonjsko polje i sudjelovala na europskim i međunarodnim konferencijama zelenih u Zagrebu, Sarajevu i austrijskom Grazu.

Osim toga, Musa je prva preko BiH eko kolega u Hrvatskoj otkrila i pokrenula kampanju protiv mega projekta Republike Srpske Gornji horizonti, sudjelovala je na Festivalu znanosti u Splitu s problemom plastike na neretvanskim poljima i dobila nagradu, sudjelovala je na pet tematskih sjednica Saborskog odbora za zaštitu okoliša o azbestu u Hrvatskom saboru od 2008. do 2011. godine, 2014. godine je s još 23 Neretvana (iz cijele Neretve, ali najviše iz Ploča) organizirala veliki (uspješni) prosvjed u ožujku protiv unošenja termoelektrane na ugljen u Pločama u Prostorni plan i u svibnju, kao županijska vijećnica, uspješno je organizirala tematsku sjednicu na kojoj je jednoglasno odbačena ideja o izgradnji. 2019. godine bila je na nezavisnoj listi Marijane Petir za Europski parlament, stoji u obrazloženju prijedloga kojega je podnijela Nada Ivanković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rogotin.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.