Tuga Tarle od ministra Fuchsa traži oduzimanje nagrade autorici četničkih pamfleta Snežani Šević: Pročitajte otvoreno pismo

Tarle
Foto: Montaža narod.hr / Fah / Facebook

Hrvatska publicistkinja, znanstvenica, diplomatkinja i osnivačica humanitarne zaklade Dora Tuga Tarle uputila je otvoreno pismo ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu, u kojemu traži oduzimanje nagrade za uzornu učiteljicu autorici četničkih pamflera Snežani Šević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuga Tarle piše kako “izljevi žuči, uvreda, gnjusnih izmišljotina na račun hrvatskih svetinja od osobe koju ta ista država hrani”, posebice jer je riječ o učiteljici, “zahtjeva Vašu žurnu i neodgodivu reakciju oduzimanja nagrade, a po potrebi i druge mjere, ako se dokaže da je dotičnica povrijedila uzuse struke i naškodila ugledu Republike Hrvatske i njezinih građana”. Otvoreno pismo Tuge Tarle ministru Radovanu Fuchsu prenosimo u cijelosti:

Pismo Tuge Tarle Radovanu Fuchsu

Poštovani gospodine ministre,
kao Hrvatica i građanka Republike Hrvatske zgrožena sam činjenicom da je dr. sc. Snežana Šević u listopadu 2022. godine, povodom Dana učitelja,Vašom odlukom nagrađena uglednom nagradom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske kao jedna od najboljih prosvjetnih djelatnica.

>Učiteljica Snežana Šević iz Borova Sela, koju je nagradio ministar Fuchs: ‘Hrvatski vojnici kopaju oči djeci, vade ih iz utroba Srpkinja, siluju i kolju’

Željela bih vjerovati da nadležne službe Vašega Ministarstva nisu bile upoznate sa sadržajima tekstova u knjizi „Putevi nezaborava“ dotične osobe jer ne mogu zamisliti da biste tako postupili da ste imali uvid u govor mržnje kojim se autorica obračunava sa svojim furijama na račun hrvatskih branitelja i državnih insignija Republike Hrvatske, koje bi za svakog lojalnog građanina ove zemlje trebale biti svetinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

T. Tarle ne želi ponavljati “gadarije” koje je pisala S. Šević

U javnom prostoru već su citirane te gadarije pa ih ovdje neću ponavljati, ali od Vas kao prvog među jednakima u hrvatskoj znanosti i obrazovanju tražim da povučete svoju odluku o nagradi bez odlaganja, jer je šteta koju je ista prouzročila već učinjena.

Naglašavam da je takav govor mržnje tim opasnije i pogubnije djelo jer je riječ o predstavnici pedagoške struke na poziciji učitelj-mentor, osobi koja je u stalnom doticanju s djecom i neformiranim mladim ljudima i koja bi morala biti primjer osobe s moralnim integritetom, mirotvornim porukama,  empatijom i poštivanjem pripadnika drugog naroda, bez obzira na vlastita uvjerenja.

Ovakvi izljevi žuči, uvreda, gnjusnih izmišljotina na račun hrvatskih svetinja od osobe koju ta ista država hrani zahtjeva Vašu žurnu i neodgodivu reakciju oduzimanje nagrade, a po potrebi i druge mjere, ako se dokaže da je dotičnica povrijedila uzuse struke i naškodila ugledu Republike Hrvatske i njezinih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govor mržnje protiv ciljanih društvenih skupina

S obzirom na to da govor mržnje predstavlja izražavanje mrzilačkih i/ili uvredljivih sadržaja, kojima se izražava, zagovara ili potiče mržnja, diskriminacija ili nasilje, ili koji izruguju, omalovažavaju, ponižavaju, dehumaniziraju ili obezvređuju druge, naglašavam da se dio tekstova u knjizi dr. sc. Snežana Šević u cijelosti uklapa u tu definiciju jer je usmjeren protiv određenih ciljanih društvenih skupina, u konkretnom slučaju hrvatskih branitelja i hrvatskih državnih i  nacionalnih obilježja.

>Tuga Tarle: Dijaspora mi je počela biti fokus bavljenja kad sam i sama postala dijaspora

I sama se osjećam poniženom i povrijeđenom kao pripadnica znanstvene zajednice, jer nikako ne mogu zamisliti da pripadam istom intelektualnom krugu s ovom osobom. Ovim putem tražim od Vas, gospodine ministre da ispravite ovaj grubi propust nagrađivanjem dr. sc. Šević kojim je nanesena teška uvreda pripadnicima braniteljske populacije i nama hrvatskim građanima, a i znanstvenoj zajednici u cjelini kao i  mnogim savjesnim i čestitim učiteljima i nastavnicima.

Tarle ne želi da itko truje mržnjom hrvatsku djecu

Ne želim da našu djecu i unuke u našoj dragoj domovini nakon krvave srbočetničke agresije i proživjelih užasa iz 90-ih itko truje poticanjem međuetničke mržnje, uvredama i lažima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izražavam svoje gnušanje nad takvom vrstom podmukle propagande upućene najosjetljivijima od osobe koja bi trebala biti primjer inkluzivnosti, dobronamjernosti, mudrosti i čestitosti. Stoga još više čudi da Vaše Ministarstvo kao hram znanosti i obrazovanja koje je između ostaloga zaduženo da štiti ugled pripadnika obrazovne i znanstvene profesije nagrađuje Snežanu Šević prepoznavši upravo nju kao uzor pedagoškog djelatnika.

S poštovanjem,
dr. sc. Tuga Tarle, diplomatkinja u mirovini

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.