Poznati detalji komemoracije: Hoće li general Praljak imati ispraćaj s vojnim počastima?

Foto: fah

Nakon rezultata obdukcije tijela Slobodana Praljka kojom je potvrđeno da se otrovao kalijevim cijanidom od kojeg mu je zatajilo srce, još nema službene potvrde je li njegovo tijelo i dalje u Nizozemskoj, prenosi HRT.

U ponedjeljak u podne u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održat će se komemoracija za Slobodana Praljka u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora. Tamo neće biti nitko od Praljkove obitelji, piše Tportal.

“Mjesta za političare nisu ni predviđena. Ako netko i dođe, sjest će tamo gdje će naći mjesta, a političara neće biti ni među govornicima. Ako dođu, doći će kao privatne osobe”, otkrio je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavap Miljavac.

Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a, će održati govor kao član Hrvatskog generalskog zbora i Praljkov prijatelj. Među govornicima je general HVO-a Stanko Sopta te sam Miljavac.

U dvorani će biti velika Praljkova fotografija i jedna ruža kraj nje, a na platnu će se prikazivati njegove fotografije iz ratnih dana. Za umjetnički dio pobrinut će se glumci Dragan Despot i Zlatko Vitez te će čitati određene ulomke iz djela Williama Shakespearea.

Odustalo se od pozivanja klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj, koja djeluje u sklopu Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske. ‘Htjeli smo da oni pjevaju, ali smo kasnije uvidjeli da ih ne želimo uvlačiti i dovoditi u nezgodan položaj. Umjesto njih pjevat će klapa Drača iz Čapljine’, zaključuje Miljavac.

U domu obitelji Slobodana Praljka pronađeno je oproštajno pismo, koje je napisao prije dvije godine, a u kojem je naveo svoju posljednju želju, uz napomenu da se otvori u slučaju njegove smrti.

“Ne želim ni groba ni pogreba, a moj pepeo prospite po Mirogoju”, napisao je u pismu, te zatražio intimni ispraćaj na kojemu bi bila samo obitelj te najbliži prijatelji.

> Hoće li Vlada poslati svoj zrakoplov: Tijelo generala Slobodana Praljka će u RH biti prebačeno u tajnosti?

Podsjetimo, Vlada je nakon oslobađajuće presude za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača donesene u Haagu poslala zrakoplov po njih.

“Zrakoplov u vlasništvu Republike Hrvatske koristi se za službene potrebe zračnog prijevoza Vlade Republike Hrvatske, Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora i drugih korisnika prema odobrenju predsjednika Vlade Republike Hrvatske”, stoji u Vladinoj Uredbi o direkciji za korištenje službenih zrakoplova iz 2013. godine.

Hoće li vlada poslati svoj zrakoplov po tijelo generala Praljka? Još nije poznato ni hoće li general Praljak biti pokopan s vojnim počastima.

Pravo na pokop i vojne počasti imaju: poginuli hrvatski branitelji iz Domovinskog rata nakon ekshumacije i identifikacije, umrli hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI) na području Hrvatske i umrli hrvatski branitelji na području Hrvatske, piše Središnji državni portal.

> General Slobodan Praljak ostavio oproštajno pismo: ‘Ne želim ni groba ni pogreba, a moj pepeo prospite po Mirogoju’

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr/tportal