Pratite prvi međunarodni Geopolitički forum: Sudjeluju Milardović, Dijanović, Vujić, Polović, Boras..

Geopolitički forum
Foto: GK/B. Čović, fah, Davor Dijanović, snimka zaslona; Fotomontaža: narod.hr

U petak 24. rujna u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu s početkom u 9 sati i 30 minuta, u dvorani Judita (bivša Gruntovnica) održat će se prvi međunarodni Geopolitički forum pod naslovom Geopolitika rizika u globalnom društvu 21. stoljeća.

Forum će se prenositi uživo na Youtube kanalu:

Forum se odvija u sklopu šireg projekta Globalno društvo rizika i nova društvena paradigma u Institutu za europske i globalizacijske studije.

Panel otvaraju:

Prof. dr. sc. Anđelko Milardović. Politolog i sociolog. Utemeljitelj Instituta za europske i globalizacijske studije u Splitu i Zagrebu i Geopolitičkog foruma. Redovni profesor političkih znanosti. Politologiju studirao u Ljubljani i Zagrebu. Diplomirao i magistrirao na Fakultetu političkih nauka Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Boravio na studijskim boravcima u Göttingenu, Bonnu, Heidelbergu, Beču. Autor je brojnih knjiga i stručnih radova. U Institutu za migracije narodnosti – Zagreb vodi međunarodni znanstveni projekt ‘Globalizacija, migracija, antiimigrantske stranke, ksenofobija u EU.

Prof. dr. sc. Damir Boras.(Zoom) Rektor Sveučilišta u Zagrebu. Profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Hrvatski je znanstvenik, informacijski stručnjak, leksikograf, sveučilišni profesor u trajnome zvanju. Rektor u drugom izboru.

Kap. b. broda Ivica Mandić. Sveučilište u Zagreb. Vojni studijski programi. Centar za obrambene i strateške studije „Janko Bobetko“. Specijalističke vojne studije završio u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Na prvom panelu Izazovi neuravnotežene multipolarnosti i geopolitički rizici sudjeluju:

Jean-Paul Perruche (Zoom) je general francuske vojske te konzultant-istraživač u području sigurnosnih i obrambenih strategija, kvalificirani ekspert za obranu pri Europskom parlamentu, član znanstvenog odbora Zaklade Schuman i počasni predsjednik EuroDéfense-Francuska – udruge koja okuplja visoke vojne i civilne dužnosnike, kao i ličnosti iz poslovnog svijeta, animirane istim interesom za europsku obranu. EuroDéfense-Francuska je dio mreže 17 sličnih europskih udruga, kreiranih kako bi udružile svoja razmišljanja o pitanjima obrane i geostrategije, te unaprijedile ideju zajedničke
obrambene politike.

Dr.sc. Sanja Vujačić. Francuska. Geopolitička analitičarka. Doktorirala na Sveučilištu Paris-Saclay. Objavila disertaciju ‘Regulacija međudržavnih odnosa u poziciji ovisnosti : Studija hrvatskog slučaja’. Konzultantica-istraživačica, ekspertica za međunarodnu suradnju – Zapadni Balkan. Direktor programa IDII-Balkan francuskog Instituta za interkulturnu inteligenciju.

Tema predavanja: Sustavni rizik i sigurnost hrvatskog teritorija

Moderator: : Mr.sc. Davor Dijanović. Ekspert/analitičar iz područja geopolitike. Portal Direktno.

Dr.sc. Jadranka Polović. Hrvatska. Fakultet međunarodnih odnosa i diplomacije na Libertas Međunarodnom sveučilištu u Zagrebu. Predsjednica je Hrvatske udruge za međunarodne studije (HUMS) i ekspertica za međunarodnu politiku. Suradnica je Instituta za europske globalizacijske studije i portala Geopolitika News, te geopolitička analitičarka za brojne hrvatske medije.

Prof.dr.sc. Darija Karasalihović (Zoom). Hrvatska. Rudarsko-geološki naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Suradnica Instituta za europske i globalizacijske studije i njegova Međunarodnog energetskog foruma (Interenef). Ekspertica za pitanja geopolitike energije Sjevernog toka 2.

Jure Vujić (Zoom) Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Predstavnik francuske škole geopolitike. Član je Pariške odvjetničke komore. Bio je prvi civilni polaznik Ratne škole oružanih snaga Republike Hrvatske „Ban Josip Jelačić“, gdje je diplomirao 2006. godine. Pročelnik je odjela za politologiju Matice hrvatske I voditelj Instituta za geopolitiku I strateška istraživanja,Zagreb.

Tomislav Kardum. Hrvatska. Povjesničar i novinar, autor knjige ‘Vanjska politika Njemačkoga Carstva’ 1871-1890. Analitičar vanjske politike i geopolitike.

Na drugom panelu Od geopolitike do geo-interneta: digitalne granice, tehnološki identiteti, sekuritizacija nacionalnih virtualnih prostora i geopolitički rizici sudjeluju:

Moderator: Mislav Vušković, Split. Studirao filozofiju. Diplomirao engleski i talijanski jezik – Prevoditeljski smjer. U okvirima Geopolitičkog foruma, kao vanjski suradnik Instituta za europske i globalizacijske studije, prati i analizira geopolitiku Italije, Srbije (geopolitika Srpskog sveta) i Orbanove Mađarske.

Biljana Cerin. Hrvatska. Direktorica tvrtke Ostendo Consulting, specijalizirane za pružanje savjetodavnih usluga o upravljanju rizicima i sukladnošću s kompleksnim regulatornim zahtjevima u domeni upravljanja rizicima informacijske sigurnosti, zaštite osobnih podataka i sigurnosti informacijskih sustava. Rad na projektima za vodeće financijske, energetske, IT i telekom tvrtke u svijetu i u Hrvatskoj (Fortune 500, Amgen Merck, Stanford University Hospital and Clinics i sl.).

Izv.prof. dr.sc. Sandro Gerić. Hrvatska. Fakultet organizacije i informatike (FOI),Varaždin /Sveučilište u Zagrebu. Član je međunarodnog uređivačkog odbora IBIMA Publishing (IBIMA Publishing International Editorial Board) i znanstvenog odbora Međunarodnog doktorskog seminara (International Doctoral Seminar) te član programskog odbora IBIMA konferencija i recenzent za međunarodne skupove MIPRO, CECIIS (IIS), IBIMA te časopise The Journal of Enterprise Resource Planning Studies i JIOS. Od 2012. godine urednik je sekcije u časopisu CIT. Journal of Computing and Information Technology. Član je programskog odbora časopisa Social Technologies. Član je Computer Security Institute organizacije.

Mr.sc. Davor Dijanović. Hrvatska. Analitičar Portala Direktno. Autor je audio podcasta ‘(Geo)politički objektiv podcast’ za teme iz područja međunarodnih odnosa, povijesti, filozofije i književnosti. Pozivajući se na koncept kulturne hegemonije Antonia Gramscia, upozorava na medijsku i kulturnu hegemoniju u Hrvatskoj koja čini da su voditelji podcasta gotovo isključivo osobe koje zastupaju ideje vladajućih, umjerenih desnih ili lijevih mainstream političkih opcija.

Marko Rakar (Tbc). Hrvatska. Autor Mračnog bloga i konzultant iz područja informatičkih tehnologija, osobito poslovne i istraživačke analitike, forenzike i naprednije izvedenice – prediktivne analitike, “big data” i sl. Cilj: omogućiti klijentima da svoju poruku prenesu na najbrži, najefikasniji i najjeftiniji način od točke A do točke B. Konzultant je za političke stranke i njihove kandidate, kompanije i institucije u Hrvatskoj i u svijetu.

Na trećem panelu Budućnost europske sigurnosti u globalnom društvu rizika sudjeluju:

Prefekt (Župan) Jean-Christian Cady. Francuska. Stručnjak za sigurnost, član je think tanka IFRI i Izvršnog odbora Association Française des Nations Unies (AFNU). Diplomirao je na pariškom IEP – Institut d’Etudes Politiques i na ENA – École Nationale d’Administration. Nositelj je francuskih ordena Legije časti i za zasluge narodu. Izaslanik je EuroDéfense-Francuska za GEOFOR.

Dr.sc. Claudine Korall. Francuska. Utemeljiteljica je i predsjednica instituta IDII, kao i Instituta za obuku interkulturalne inteligencije – IFDII – koji je član Izvršnog akademskog odbora Europskog koledža za sigurnost i obranu. Doktorirala je na pariškoj École de Hautes Études en Sciences Sociales, te obranila postdoktorsku tezu o međukulturnom dijalogu na Sveučilištu u Ženevi.

Moderator: Izv.prof.dr.sc. Marta Zorko, Izvanredna profesorica i predstojnica odsjeka za Međunarodne odnose i sigurnosne studije na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je u području međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti s analizom otvorenih graničnih pitanja Republike Hrvatske. Predaje predmete Politička geografija i geopolitika, Suvremeni geopolitički problemi na preddiplomskom studiju, Migracije i sigurnost na diplomskom studiju, Geopolitiku i sigurnost na poslijediplomskom studiju Fakulteta političkih znanosti; te Geopolitiku strateških resursa na Doktorskom studiju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predaje Političku geografiju i geopolitiku na Vojnim studijima, predstavnica je FPZG u Vijeću Vojnih studija i predavačica na Ratnoj školi HVU „Ban Josip Jelačić“. Izvršna je urednica časopisa FoSS (Forum za Sigurnosne studije), članica Istraživačkog Odbora za Političku i kulturnu geografiju krovne međunarodne strukovne organizacije Politologa (International Political Science Association) i članica međunarodne Organizacije za Studije Granica (Association for Borderland Studies).

Dr. sc. Tonći Prodan, Doktorirao je komparativnu politiku na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.Docent je na Sveučilišnom Odjelu za forenzične znanosti u Splitu i zamjenik voditelja studijskog modula Forenzika i nacionalne sigurnosti. Suradnik je i predavač na Visokoj školi za sigurnost u Zagrebu koja (dio SSBM Geneva) te nekoliko drugih visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj. U organizaciji think-tanka CEPS iz Bruxellesa, kao hrvatski ekspert za sigurnost zajedno sa još 27 predstavnika preostalih članica EU, 2019. godine sudjelovao je u istraživanju „Europe’s Coherence Gap in External Crisis and Conflict Management „ – The EU’s Integrated Approach between Political Rhetoric and Institutional Practice. Unutar više državnih tijela hrvatskog sigurnosnog sustava gotovo dva desetljeća se kao praktičar na više operativnih i rukovodnih dužnosti aktivno bavio poslovima zaštite nacionalne sigurnosti. Sudjelovao je u izradi aktualne hrvatske Nacionalne strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma.Dugogodišnji je član Međunarodnog policijskog udruženja IPA, Hrvatsko-Poljske znanstvene mreže, Hrvatskog ceha zaštitara te Odbora za pomorsku i sigurnost luka Konfederacije europskih sigurnosnih službi (CoESS) sa sjedištem u Bruxellesu.Za svoj rad na području sigurnosti na moru i u vezi s aktivnostima u kojima je sudjelovao na području sigurnosti, 2019. godine izabran je za jednog od “lokalnih heroja” u projektu koji je pokrenula Europska komisija pod nazivom Zajedno za sigurniju EU – “EU PROTECTS”. Osnivač je i direktor privatne tvrtke za poslovno i sigurnosno savjetovanje koja se bavi poslovima savjetovanja vezanim uz sigurnost: gradova, hrvatskih i europskih pomorskih luka, fakulteta i škola, objekata kritične infrastrukture, te se bavi brojnim drugim poslovima vezanim uz javno-privatno partnerstvo u sigurnosti.

Lina Aburous, Bruxelles. Ima više od 15 godina iskustva u strateškom planiranju, političkoj komunikaciji, upravljanju ugledom i brendiranju zemalja. Put ju je odveo i u javni i privatni sektor, te je vodila timove za strateško planiranje u nekoliko vladinih i međuvladinih organizacija. Savjetovala je i radila za nekoliko čelnika država, političare i međunarodne ličnosti, u Europi, Latinskoj Americi i Bliskom Istoku. Na tjednoj je bazi donosila svoje viđenje o tekućim poslovima u Europskoj Uniji na Politicovome EU Confidential podcastu koji je proglašen prvim medijem u Briselu. (Zoom)

Dr. sc. Darko Trifunović. Beograd. Profesor. Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, među čijim je i osnivačima. Glavni je urednik „Security Science Journal-a“. Dr. Trifunović je bio izabran kao gostujući profesor na Sveučilištu FUDAN – Centar za Američke studije, Šangaj, Kina. Dr. Trifunović je istraživač s titulom izvanrednog profesora na Institutu BRI za stratešku i međunarodnu sigurnost Sveučilišta FUDAN. Docent je na Šangajskoj akademiji društvenih znanosti. Istraživač je na Fakultetu bezbednosti Sveučilišta u Beogradu. Gostujući je profesor na Sveučilištu
Matej Bel, Fakultet političkih znanosti, Slovačka i Viši istraživač na Bar-Ilan Sveučilištu u Izraelu. (Zoom)

Mr.sc. Krševan Antun Dujmović. Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO). Koordinator za međunarodnu suradnju Hrvatske udruge za međunarodne studije (HUMS). Njegova područja interesa uključuju komunikacijsku i politiku proširenja EU, te odnose Zapada sa Ukrajinom, Rusijom i zemljama južnog Kavkaza.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr