(VIDEO) Presica GI Narod odlučuje: ‘Ne znamo tko je brojao potpise, a imamo informaciju da to nije radilo Povjerenstvo’

Foto: narod.hr

Građanska inicijativa Narod odlučuje održat će konferenciju za medije u subotu u 10 i 30 sati, ispred Državnog odvjetništva Republike Hrvatske(Gajeva 30a, Zagreb) u vezi podnošenja prijave DORH-u zbog nestanka potpisnih knjiga.

Koordinatorica GI Narod odlučuje dr. Natalija Kanački poručila je kako će cilj biti ponovna revizija svih prikupljenih potpisa. Koordinator GI Narod odlučuje Tvrtko Krpina istaknuo je da se podiže prijava protiv nepoznatog počinitelja zbog zlouporabe dužnosti i krađe.

“Mi svi znamo da je ministar Kuščević danas zaštićen i da se zbog političke zaštite koju dobiva od premijera Plenkovića usuđuje potpise hrvatskih građana proglašavati nevažećim. Svi također znamo da ministar Kuščević, koji je politički zaštićen usuđuje odbiti promatrače na pregledavanju i brojanju potpisa za referendum. I to onoga referenduma protiv kojeg se ministar Kuščević i premijer Plenković žestoko, od samog početka bore i koče ga na sve moguće načine”, rekao je koordinator Tvrtko Krpina.

“14 predstavnika Hrvatskog sabora i 3 predstavnika GI Narod odlučuje prebrojali su knjige, vratili su ih u kutije i zapečatili kutije koje su zatim dostavljene Ministarstvu uprave. Deset knjiga za 1. referendumsko pitanje iz jedne kutije nisu pronađene na svome mjestu, od toga 4 knjige nisu nađene, a preostalih 6 knjiga je pronađeno u drugih 5 kutija.”, objasnila je dr. Natalija Kanački te istaknula da “znamo tko je te knjige brojao u Hrvatskom saboru, međutim ne znamo tko ih je brojao u Ministarstvu uprave, a imamo informaciju da to nije radilo Povjerenstvo.”, kazala je dr. Natalija Kanački.

Foto: narod.hr

Na pitanje novinara da komentira primjedbu ministra Kuščevića da predstavnici GI Narod odlučuje nauče brojati, dr. Kanački je istaknula da samo Izvješće Ministarstva uprave pokazuje da nedostaju 4 potpisne knjige za 1. referendumsko pitanje te da “ni nakon proglašenja tog izvješća ne znamo gdje su knjige, ne znamo da li su sada pohranjene, što se s njima radi, da li se u ovom trenutku nešto događa s tim potpisima, da li se oni križaju, dorađuju, prerađuju.”

Dr. Kanački je rekla i da je GI Narod odlučuje podnijela zahtjev za uvid, no da ministar Kuščević još uvijek ne zna kada i kako će se to raditi ni koji će biti kriteriji: “Mi smo volonteri i ne znamo koje dane ljudi trebaju uzeti godišnji, osloboditi vrijeme”, objasnila je.

“Naš cilj je ponovna revizija svih potpisa, građani su jako nezadovoljni i to samo potvrđuju nalazi Svjetskog ekonomskog foruma da naša javna uprava ne može biti gora. Zahtijevamo 45 dana za ponovno prebrojavanje potpisa s drugim povjerenstvom i s prisutnošću promatrača. Uostalom prema Zakonu o referendumu ovaj čas se može raspisati referendum jer je organizacijski odbor jedini po zakonu dužan brojati potpise i nakon toga se može proglasiti referendum”, zaključila je dr. Kanački.

Podsjetimo, također Građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu protiv nezakonite odluke Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava jer je ta odluka donesena na nezakonit način, bez uporišta u Zakonu o referendumu.

U Zakonu o referendumu ne postoji odredba prema kojoj bi Vlada ili Ministarstvo uprave brojili potpise nakon što su oni predani Saboru, već Zakon o referendumu obvezuje isključivo Organizacijski odbor da broji potpise i, ako ustanovi da ih ima dovoljno, preda Saboru, što je i učinjeno.

Dr. sc. Mato Palić: ‘Referendumska pitanja nisu protuustavna, a HDZ parlamentarnu većinu duguje upravo zastupnicima nacionalnih manjina’

GI Narod odlučuje smatra da su donošenjem nezakonite odluke o provjeri broja potpisa, onemogućavanjem promatrača i prava na žalbu, nosioci političke vlasti građanima povrijedili njihovo ustavno pravo na referendum i na zakonitost jer su sebi dali za pravo da mimo zakona, mimo više od 405.000 građana koji su sukladno Ustavu zatražili referendum, bez bilo kakve transparentnosti – odlučuju o tome hoće li ili neće biti referenduma.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr